Gasirea unui loc de munca poate parea usoara, in aceasta perioada, in care angajatorii se plang ca nu au suficienti candidati pentru job-urile pe care le au disponibile. Cu toate acestea, candidatii, chiar si cei calificati, trebuie sa stie ca, indiferent de experienta sau abilitati, nu trebuie sa stea, sa astepte oferte, ci sa se faca vizibili. Iata ce actiuni trebuie sa faci pentru a te apropia de job, potrivit Rodicai Obancea, coach profesionist pentru conducatori si echipe.

"Am auzit in multe locuri nevoia, angajatorii spun ca nu gasesc angajati, oamenii pleaca foarte repede, nu este stabilitate. Pe de alta parte, au venit mesaje ca sunt persoane care nu isi gasesc de munca de mai bine de un an de zile, zona de muncitori calificati sau nu. De asemenea, oamenii specializati, cu studii superioare, si ei au dificultati in a-si gasi locul potrivit in organizatii", a declarat, pentru wall-street.ro, coach-ul Rodica Obancea.

Nu mai este suficient sa ai 2 maini si 2 picioare pentru a avea loc de munca

Rodica Obancea a explicat ca un motiv pentru care cererea de forta de munca si candidatii fara un job nu se intalnesc este acela ca potentialii angajati nu isi cauta activ un loc de munca.

Astfel, a te face vizibil in piata muncii este esential.

"O problema este ca aceste persoane, fara un loc de munca, cumva asteapta sa ii caute angajatorii. A trecut timpul in care daca aveai doua maini si doua picioare erai angajat, nu mai functioneaza. In momentul acesta, trebuie sa iesi in fata, sa te diferentiezi, sa iti faci partea ta", a explicat Obancea.

De asemenea, pentru a-ti creste sansele la angajare, este important ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sa caute sa isi imbunatatea abilitatile si sa se prezinte cat mai bine in fata potentialilor angajatori.

"Poate mai trebuie sa faci un curs, poate trebuie sa fii mai flexibil, sau sa te preocupi sa ai CV-ul pus la punct, poate trebuie sa fii prezent pe LinkedIn si sa fii vizibil in mediul online. Mai mult, trebuie sa vorbesti despre ceea ce stii, pentru ca altfel nimeni nu te vede", a precizat coach-ul.

Tu poti fi foarte bun, in banca ta, dar daca nu ai curajul sa iesi nu o sa te vada nimeni, nu vine nimeni sa iti bata la usa, sa iti propuna sa te angajeze.

Doar cei mai buni dintre cei mai buni sunt "curtati" de companii, ceilalti trebuie sa isi dea silinta sa isi gaseasca un loc bun de munca.

"Acestea se intampla doar la oamenii foarte talentati, pe care toata piata ii cauta, daca nu esti printre ei, trebuie sa iti dai silinta", a explicat Rodica Obancea.

Mai mult, candidatii sa se adapteze, si poate chiar sa aleaga posturi plasate mai jos in ierarhie.

Sunt oameni in piata care au fost la niveluri inalte, insa au iesit, dar isi pastreaza acea stacheta inalta si ca pozitie si ca oferta salariala.

Si angajatorii trebuie sa se faca mai "atragatori"

Pe de alta parte, si angajatorii trebuie sa se dea si ei un pas in spate, sa se gandeasca care este mediul intern, ce cultura trebuie sa aiba in companie, pentru ca oamenii sa fie atrasi sa se angajeze acolo si sa ramana.

"In plus, firmele trebuie sa stie ce proces de acomodare a noilor angajati trebuie sa faca. De multe ori, companiile angajeaza pe banda rulanta, dar nimeni nu are timp de nou veniti", a scos in evidenta coach-ul Rodica Obancea.

Mai mult, daca vor candidati, angajatorii trebuie sa umanizeze anunturile de joburi, sa dea candidatilor mai multe detalii, astfel incat sa acestia din urma sa poata face o alegere. Si salariul ar trebui sa fie transparent.

"Este nevoie de transparentizare. In piata sunt inca niste obiceiuri de pe vremea haiduciei din piata fotei de munca, cand faceai orice sa tragi de buget. Nu mai suntem acolo, ar fi cazul sa ne dam seama, ar fi cazul sa fie facute publice bugetele, oamenii sa stie daca sa aplice sau nu", a precizat Obancea.

Studiile arata ca 1 din 2 candidati isi gasesc cu dificultate job

Un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos arata ca 52% dintre angajati considera ca le este greu sau foarte greu sa isi gaseasca un loc de munca conform cu experienta, iar diferenta clara se vede in functie de varsta. Astfel, in studiu se arata ca 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considera ca le este greu sau foarte greu sa gaseasca un job cu experienta avuta la momentul respectiv, in timp ce procentul scade la 43% in randul celor de 35-45 de ani.

Studiul a fost realizat pe un numar de 601 femei si barbati cu varsta intre 35-64 de ani cu media de varsta de 46.2 ani, persoane care pot fi potentiali candidati pe piata muncii.

Cercetarea arata ca 52% dintre angajati considera ca le este greu sau foarte greu sa isi gaseasca un loc de munca conform cu experienta, iar diferenta clara se vede in functie de varsta. Astfel, in studiu se arata ca 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considera ca le este greu sau foarte greu sa gaseasca un job cu experienta avuta la momentul respectiv, in timp ce procentul scade la 43% in randul celor de 35-45 de ani.

Mai mult, analiza arata ca 43% dintre persoanele din esantionul analizat au fost refuzate la cel putin un interviu in ultimul an, iar aproape jumatate dintre acestia (46%) nu au aflat motivul pentru care nu au obtinut jobul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri