În România, legea este clară atunci când vine vorba de șoferii care sunt prinși după ce au consumat substanțe interzise, fie că vorbim de droguri sau alcool. Pedepsele sunt aspre, ajungându-se ușor la dosar penal și pedepse cu închisoare, iar asta fără ca cel de la volan să fi fost autorul unui accident. În ciuda acestui fapt, numărul celor depistați în trafic în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor psihoactive crește, aparent, în toate regiunile țării. Iată ce riști dacă decizi să te urci la volan după ce ai băut sau ai consumat substanțe interzise.

Știrile despre șoferi care au fost trași pe dreapta de către poliție și, ulterior, s-a descoperit că aceștia ar fi trebuit să se deplaseze pe bancheta unui taxi sunt multe. Încă din vara anului trecut aflam că, într-o lună, numărul persoanelor cărora li s-a întocmit dosar penal pentru că au condus sub influența drogurilor l-a depășit pe cel al persoanelor cu dosar penal ca urmare a consumului de alcool. La 12 luni distanță, forțele de ordine raportau că trimit în judecată cam 40 de persoane pe motiv de consum de alcool la volan - iar asta se întâmplă aproape zi de zi.

În aceste condiții, am realizat un articol în care sunt incluse pasaje din legislație cu privire pedepsele la care se pot aștepta cei care sunt surprinși beți sau drogați la volan. Trebuie spus, din capul locului, că nu scapă ieftin cei prinși, dar șoferii au evident și anumite drepturi și pot și să conteste o testare eronată sau procesul verbal.

Care sunt pedepsele pentru consumul de alcool la volan în 2023

România se numără printre țările care au abordat strategia toleranței zero în fața consumului de alcool la volan. Astfel, conform Codului Rutier cu cele mai recente modificări pe 2023, se prevede că valorile între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. Amenda în acest caz este cuprinsă între 1.305 lei și poate ajunge până la 2.900 lei.

Alcool test - foto via Obatala-photography / Shutterstock.com

Codul Rutier face, însă, o diferențiere între cei care au fost prinși beți fără să comită un accident, respectiv cei testați după ce au fost implicați într-un incident rutier. Astfel, permisul este suspendat pentru 120 de zile în cazul șoferilor cu o concentrație între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat care au comis un accident. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.

Conform legii, se consideră infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului dacă valoarea depistată cu aparatura forțelor de ordine depășește 0.80 mg/l alcool pur în sange. De ce se face o diferență între alcoolul din sânge, respectiv cel din aerul expirat? Simplu: în cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta obligatoriu probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. De asemenea, trebuie spus că o alcoolemie >/= 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este echivalentă cu >/= 0,80 g/l alcool pur în sânge, iar în acest caz se va dispune și anularea permisului șoferului în cauză.

Concret, Codul Rutier spune că „persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul (...) și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”. În schimb, dacă alcoolemia este sub 0,40 mg/l, „persoana (...) îi poate solicita acestuia (n.r. polițistului) să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”.

Legea Anastasia 2023: Ce s-a schimbat

Mult discutata Lege Anastasia prevede ca șoferii care provoacă accidente mortale după ce s-au urcat la volan sub influența alcoolului, a drogurilor sau fară să aibă permis de conducere vor primi obligatoriu pedepse cu închisoarea cu executare.

Foto via Obatala-photography / Shutterstock.com

Cel care a propus legea a menționat, în expunerea de motive din Senat, că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice. De asemenea, România rămâne țara din UE cu cei mai mulți morți rezultați din accidente rutiere la milionul de locuitori. Această statistică nu include doar accidentele mortale cauzate de șoferi beți sau drogați, ci pe toate laolaltă.

Care sunt efectele alcoolului asupra organsimului șoferului unei mașini

În general, o sticlă de bere, un pahar de vin sau 200 ml de țuică vor duce la amendă contravențională și pierderea permisului timp de trei luni, în timp ce un pahar de coniac sau 400 ml de țuică înseamnă închisoare. Spunem în general deoarece absorbția de alcool în organism este diferită de la femei la bărbați, respectiv și între reprezentanții aceluiaș sex.

Conform medicilor, „definiția consumului moderat de alcool este de o unitate standard de alcool pe zi la femei, comparativ cu două unități pe zi la bărbați (1 unitate standard de băutură înseamnă: o cutie de bere de 330 ml 5%, un pahar de 150 ml de vin 12% sau 40 ml de tărie 40%). În medie, într-o unitate standard de băutură se găsesc aproximativ 14-16 grame de alcool. De exemplu, o halbă de bere (500 ml) slabă (4%) conține 15,8 grame alcool, în timp ce una tare (7%), 27,65 grame”.

Conform datelor științifice, alcoolul consumat este rapid absorbit în sânge de majoritatea populației adulte. Acesta înrăutățește starea fizică și psihică a celui care conduce și crește riscul producerii de accidente. Spre exemplu, la alcoolemia de:

  • 0,15 g/litru - organismul va reduce concentrația alcoolica într-o oră;
  • 0,30 g/litru - gândirea, percepția și reflexele sunt afectate;
  • 0,50 g/litru - riscul unui accident crește de două ori;
  • 0,80 g/litru - riscul unui accident crește de zece ori;
  • 1,20 g/litru - riscul unui accident crește de 35 de ori.

Și Ministerul Afacerilor Interne a publicat o listă cu efecte ale consumului de alcool, care se acutizează cu cât introduci o cantitate mai mare de alcool în organism (raportarea făcându-se la cantitatea de alcool depistată în sânge):

  • 0,1g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase) - încep să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul;
  • – 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase) - se instalează dereglarea reflexelor și întârzierea timpului de frânare;
  • – mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase) – scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, se dereglează răspunsul la stimulii optici și auditivi.

Care sunt pedepsele pentru consumul de droguri la volan în 2023

Codul Rutier în varianta sa actuală asimilează consumul de substanțe psihoactive (droguri) cu consumul unei cantități mai mari de alcool. Concret, dacă ai consumat sunstanțe interzise și ești apoi surprins la volan de către organul de poliție, vei avea de suportat același gen de pedepse ca o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Cu alte cuvinte, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Este important de menționat că, spre deosebire de alcool, care în mod normal în 12 ore sau cel mult 24 de ore de la momentul consumului este eliminat din organism, drogurile au o remanență mult mai mare. În funcție de tipul de drog și de cantitatea consumată, dar și de metabolismul persoanei în cauză, acestea pot apărea în sânge chiar și după zile întregi din momentul în care au fost consumate.

Trebuie spus că testarea pentru consumul de substanțe psihoactive se face cu aparatul DrugTest, dar această procedură este dublată de prelevarea de probe biologice, dacă aparatura polițistului arată un rezultat pozitiv pentru unul (sau mai multe) din drogurile pe care le poate recepta aparatul. Problema este că „buletinul de analiză toxicologică este gata, în medie, cu indulgenţă, în 6-7 luni”, spun cei de la INML. Potrivit acestora, preţul unui buletin de analiză este achitat de către persoana în cauză şi costă între 300 şi 1.500 de lei.

De asemenea, conform OUG 195/2002, polițiștii au acoperire legală dacă iau decizia să transporte o persoană până la institutul de medicină legală sau la un spital pentru prelevarea de probe biologice, dacă agenții nu pot face pe loc testul de alcool sau de droguri. Dacă rezultatul arată indicii de consum de alcool sau substanțe interzise, poliția rutieră îi poate retrage permisul de conducere până a doua zi.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri