Inflația este un cuvânt tot mai des rostit de mulți dintre noi, pentru că ne afectează atât pe plan financiar, cât și emoțional. Când fluctuațiile sale te fac să te gândești continuu la opțiuni salvatoare pentru a ieși din impas, este mai mult decât o grijă financiară. Însă, trebuie să fii pregătit în orice moment, iar noi îți arătăm câteva sfaturi care să te ajute să treci peste etapele care te pot dezechilibra.

Deschide un fond de urgență

Fondul de urgență este diferit de economiile pe care le faci în mod normal la sfârșit de lună, asta pentru că nu este un buget destinat unor vacanțe încă neplanificate sau achiziționarea unor bunuri mai scumpe. Este o sumă de bani care te poate ajuta atunci când ești într-un impas financiar.

Economiile de urgență pot fi utilizate pentru facturi neplanificate sau plăți mici sau mari, dar care nu fac parte din cheltuielile lunare. Aceste economii pentru urgențe trebuie să acopere între trei și șase luni cheltuielile lunare, fără a fi nevoit să îți reduci confortul.

Practic, în cazul în care nu mai reușești să ții pasul cu cheltuielile din cauza inflației sau ai rămas fără job, un astfel de cont de economii este colacul de salvare, fără a te gândi la alte mijloace.

Apelează la servicii bancare pentru persoanele fizice

Deși este o variantă la care multe persoane ar apela doar în cazuri extreme, este o soluție care te poate salva chiar în situații critice. Serviciile bancare pentru persoane fizice nu mai sunt atât de greu de accesat și te ajută să treci cu bine peste o perioadă în care inflația ți-a dat peste cap planurile.

Astfel, poți face cumpărăturile în rate chiar și la librărie sau la magazinele de îmbrăcăminte sau poți solicita un credit online simplu. Descoperă acele servicii persoane fizice care te avantajează și care te fac să nu te gândești prea mult la un viitor nesigur.

Elimină din cheltuieli

Regula de aur atunci când vine vorba de economii și de inflație rămâne reducerea cheltuielilor. Este un proces greu pentru fiecare persoană în parte, mai ales dacă ești învățat cu un anumit confort.

Cu toate acestea, există câteva mijloace prin care poți reduce cheltuielile, dar nu și confortul, cum ar fi:

  • încearcă să îți faci un plan alimentar săptămânal, pentru a nu mai fi tentat să cumperi periodic mâncare pe care nu ai timp să o gătești și care se va altera;
  • comandă mâncare doar o dată pe săptămână sau de două-trei ori pe lună și gătește mai mult acasă, din ingrediente pe care le ai prin frigider;
  • dacă îți place cafeaua de specialitate, pregătește-o acasă, iar vizita la cafenea să devină doar un răsfăț de weekend;
  • mergi pe variante sustenabile în alegerea îmbrăcăminții, cum ar fi magazine outlet sau second hand.

Ține evidența cheltuielilor

Pe lângă reducerea cheltuielilor, un alt pas important care să te țină pe linia de plutire când inflația tot crește este să ții evidența cheltuielilor. Poți face asta printr-o aplicație pe telefonul mobil în care să introduci fiecare tranzacție pe care o faci, cash sau card.

Această monitorizare nu doar că îți va fi folos să vezi care sunt cheltuielile importante și să le reduci pe cele neesențiale, dar te ajută să economisești eficient pentru fondul de urgență sau de economii.

Crește veniturile lunare

Este important să ai o balanță între viața profesională și cea personală, chiar și în timpul inflației. Însă, poți să-ți crești veniturile, pe lângă jobul pe care îl ai, prin câteva metode la îndemână, cum ar fi:

  • programe de afiliere: sunt destinate celor pasionați de domeniul digital, dacă vrei să-ți deschizi un blog și să promovezi serviciile anumitor branduri.
  • programe de freelancing: în funcție de calificare și timpul liber, poți lucra în regim freelance, în domenii precum marketing, design sau IT.

Acestea sunt soluțiile care te pot ajuta să ții pasul cu fluctuațiile inflației, astfel încât să treci cu bine peste situații imprevizibile care te pot afecta atât financiar, cât și emoțional.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri