Temperaturile ridicate din timpul verii sunt deja un lucru obișnuit pentru români, mai ales pentru cei care locuiesc în marile orașe unde căldura este amplificată de trafic. Cu toate că a trebuit să ne adaptăm viața la aceste temperaturi, expunerea de lungă durată ne-ar putea afecta pe termen lung sănătatea. Căldura excesivă acționează asupra proteinelor noastră în același mod cum schimbă structura ouălor, iar acest lucru poate duce la alterarea stării de sănătate.

Temperatura maximă la care oamenii pot supraviețui este de 42,3 grade Celsius, dar acest lucru este condiționat de umiditate. Conform unui studiu publicat de Science Advances, existența unui „bulbul umed” e etapa în care umiditatea și căldura ating un punct în care evaporarea prin transpirație nu mai reușește să răcorească corpul unei persoane. Acest fenomen apare atunci când umiditatea relativă este peste 95%, iar temperatura e de cel puțin 31 grade Celsius, conform studiului.

Ce se întâmplă mai exact în organism? Primele elemente afectate de temperatura excezivă sunt proteinele, care își schimbă consistența, lucru ce poate provoca leziuni ireparabile la nivelul creierului. Pentru a ne putea imagina ce se întâmplă în corpul nostru atunci când ne expunem la temperaturi ridicate o lungă perioadă, ne putem gândi că proteinele noastre sunt albușul ouălor. Ei bine, încălzirea excesivă a corpului e ca și cum „ai face o omletă” la tine în corp.

„Unul dintre efectele căldurii excesive este denaturarea proteinelor. Un exemplu prin care ne putem da seama de aceste transformări este să ne imaginăm că fierbem un ou. Nu există nicio modalitate cunoscută de a readuce un ou fiert tare la forma lui inițială”, conform unui studiului despre rezistența la căldură publicat de Science Direct.

Iată câteva sfaturi de urmat pentru perioada aceasta pentru a-ți menține temperatura corpului sub control:

1. Bea apă chiar dacă nu îți este sete și folosește-o ca „aperitiv” înainte de alcool

Hidratarea adecvată ajută la reglarea temperaturii corpului, susține funcția creierului și starea de spirit bună. Deși am auzit cu toții recomandarea de 2 litri de apă pe zi, nevoile de hidratare variază de la o persoană la alta și se schimbă în funcție de căldură, umiditate și nivelurile de activitate. Un sfat general este acela să ai tot timpul sticla de apă lângă tine și să îți faci un obicei din a te hidrata, chiar dacă nu îți este sete.

Cu toate că uneori ne dorim să ne stingem setea cu o bere rece, alcoolul o să îți facă mai mult rău. O bere rece ne poate răcori pe moment, însă alcoolul ne deshidratează organismul destul de rapid. Din acest motiv, dacă ajungem seara însetați pe terasă, alege să bei un pahar de apă înainte să te înfrupți dintr-o halbă de bere. Și pentru că inflația ne-a făcut economiile „să transpire”, avem o listă cu 10 terase din București unde mai găsești bere la 10 lei sau chiar mai puțin, în 2023.

Sursă foto: Shutterstock

2. Aplică cuburi de gheață pe porțiunile de piele bine vascularizate

Aplicarea de apă rece sau de gheață pe porțiunile de piele bine vascularizate poate să te ajute să îți răcorești corpul acolo. Ne putem imagina sângele ca o întreagă rețea feroviară a corpului nostru, iar aceste puncte bine vascularizate sunt nodurile feroviare: dacă aplici ceva rece în aceste puncte, temperatura respectivă va circula prin tot corpul. Cele mai vascularizate zone ale corpului sunt încheieturile mâinilor, gâtul, pieptul și tâmplele.

3. Poartă haine deschise la culoare și lejere

Cu toate că vara e momentul pentru care ai așteptat să porți toate acele haine comandate de pe internet în timpul iernii, dacă ținutele tale sunt din materiale care nu îi permit pielii să respire, poate că ar trebui să le folosești doar pentru ieșitul pe timpul serii.

În general, sfatul principal este să porți haine deschise la culoare, lejere și din materiale prin care corpul tău să poată elimina mai ușor căldura. Țesăturile naturale, cum ar fi bumbacul, inul și mătasea, sunt unele din cele mai bune alegeri pentru vară. Totodată, chiar dacă primul instinct este să porți cât mai puține materiale pe tine, nu este o idee bună să ieși în bătaia soarelui cu porțiuni mari de piele descoperită. Acest lucru poate duce la insolație și la roșeața pielii.

4. Evită să stai la soare fără motiv: nu există bronz sănătos

Poate vei considera acest sfat unul absurd: oamenii merg la mare de sute de ani pentru a se bronza, iar reclamele la cremă de plajă dau undă verde acestui lucru. Cu toate acestea, știința aprobă faptul că bronzul nu e nimic altceva decât o reacție de protecție a pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) emise de soare sau de sursele artificiale (precum aparatele de bronzat). Prin urmare, bronzul este un semn al deteriorării pielii și nu există „bronz sănătos”, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cu toate că mulți așteaptă să prindă o nouă nuanță a pielii în concediu, acest lucru duce în timp la îmbătrânirea prematură a tegumentului. Totodată, soarele este principalul factor declanșator al cancerului de piele, așa că, dacă țineți neapărat să vă bronzați, faceți o vizită la dermatolog înainte să vă întindeți la soare. Acesta vă va putea spune dacă alunițele de pe corp prezintă modificări în urma expunerii la radiațiile UV.

Sursă foto: Shutterstock

5. Renunță la gătit și la exercițiile fizice solicitante

Valurile de caniculă ne pot afecta programul cu care suntem obișnuiți, dar putem face câteva compromisuri până vor trece zilele toride. În primul rând, chiar dacă te-ai obișnuit să gătești în fiecare zi, nu e o idee bună să pui o ciorbă la fiert când afară sunt peste 30 de grade. Poți alege în schimb preparatele proaspete, ușor de gătit, și cele care nu necesită perparare termică.

Un alt sfat pentru a-ți menține temperatura corpului la un nivel normal este să eviți exercițiile fizice solicitante, mai ales cele în aer liber. Cu toate că vei avea impresia că slăbești mai repede, fiindcă temperatura ridicată te va face să transpiri mai mult, acea transpirație te va deshidrata destul de repede.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri