Nu este problema ta că ești femeie în lumea afacerilor, ci a celor care cred că este o problemă că ești femeie într-un business al bărbaților.

Aceasta este concluzia pe care o pot trage din discuția cu Luciana Giurea, noul Head of Residential în cadrul AFI Europe România, o divizie care promite să se dezvolte mult în următorii ani, iar alegerea Lucianei în fruntea acestei divizii nu este deloc întâmplătoare.

Cu o naturalețe greu de întâlnit în lumea afacerilor, o dezinvoltură la fel de rară și o gândire diferită, ceea ce a ajutat-o să iasă în evidență în cadrul companiei, Luciana este unul dintre puținii manageri care nu m-a pierdut nicio secundă din cele două ore petrecute în interviul pe care speram să-l termin într-o oră inițial.

Zâmbitoare și deschisă, fără să evite niciuna dintre întrebările pe care am încercat adesea să le îmbrac în diplomație despre un subiect care încă te face să pui întrebări cu o oarecare strângere de inimă, pentru că nu vrei să pari deplasat. Cel al prezenței femeilor în lumea business-ului, și cu atât mai mult într-o industrie dominată istoric de bărbați.

De multe ori am auzit, „dar întreabă-mă direct, așa cum îți vine întrebarea”.

Indiferent dacă am stat de vorbă cu bărbați sau cu femei, mulți dintre interlocutori subliniază efortul și truda din spatele succesului lor. Încântată că poate face ceva ceea ce-i place și care îi aduce satisfacție profesională și personală, Luciana recunoaște că dincolo de eforturile ei a contat și doza de noroc pe care a avut-o.

„Am avut noroc să fiu cu AFI de 10 ani. O companie care vine dintr-o cultură diferită. Am avut norocul să dau peste oameni care au avut încredere în mine. Oameni pe care-i admir și pe care-i apreciez, și care m-au susținut și mi-au dat încrederea de care aveam nevoie”, ne spune Luciana Giurea.

În completarea acestei idei, Luciana ne-a oferit exemplu numirii ei în funcția de General Manager al centrului AFI Ploiești.

„Îmi aduc aminte când m-au chemat să-mi spună că vor să fiu General Manager la AFI Ploiești. M-am uitat la șeful meu și l-am întrebat: «De ce eu? Ești sigur că pot să fac eu asta?». Mi-a explicat că sunt potrivită pentru acest post, că pot să fac orice. Când un om pe care-l respecți pentru reușitele și pentru profesionalismul lui are încredere în tine, normal că prinzi și tu încredere în tine”, ne-a povestit Luciana.

Este ceva ce și-a dorit să primească din partea șefilor ei: susținere și încredere. Ceva ce și-a propus să ofere la rândul ei către cei care se află în subordinea ei. Ceva ce făcut deja în cei șase ani de manager general al AFI Ploiești.

„Când eram mică, îmi doream să vorbesc pentru bani”.

Luciana Giurea, AFI Europe România

Povestea ei începe cu un vis destul de vag prin modalitatea de materializare, dar precis în același timp în ceea ce privește conceptul.

„Evident că nu m-am gândit că o să ajung exact aici, dar când eram mică mi-am dorit să vorbesc pentru bani. Nu știam nici eu ce ar fi trebuit să însemne exact asta”, ne povestește amuzată Luciana.

Și-a dat seama că o variantă de a face bani vorbind ar fi fost o carieră de avocat. Era tentată de ce vedea în filme. Așa că s-a înscris la Drept, la Universitatea din București.

„Cu timpul am aflat că la noi nu e ca la americani. Nu ai juriu, nu ai cui să-i ții pledoariile pe care le țineau avocații din filmele de la Hollywood”, continuă să se amuze ea.

Încă nu terminase cu facultatea, dar a apărut oportunitatea de a intra în lumea jurnalismului. Între 2009 și 2012, CV-ul ei indică funcția de prezentator în cadrul TVR.

A prezentat alături de Cătălin Fartaeș emisiunea „România, zi de zi”, la TVR 1. Pare că Luciana a ajuns în punctul în care își dorea, să facă bani vorbind.

2012 a venit cu o schimbare. A trecut la Pro TV, unde a fost editor și corespondent.

Dar asta doar până în 2014, anul care a adus momentul celei mai importante schimbări în cariera Lucianei.

A aflat că ar putea să facă „leasing de spații comerciale la mall”. Adică să-i convingă pe oameni să închirieze spații pentru magazinele lor.

„Ideea asta m-a încântat foarte tare. Să decid eu ce magazine să vină în mall?! Mi se părea foarte interesant. M-am dus inclusiv la piață să-i conving pe unii să-și deschidă un magazin de chei în mall. Nu aveam așa ceva și ne trebuia pe zona de servicii”, ne spune ea încă entuziasmată.

După doi ani a devenit Leasing Manager deja.

Clientul preferat a rămas Florin Enache, fondatorul lanțului de bijuterii Teilor, pe care l-a întâlnit la începuturile sale, introducându-l în AFI pentru prima oară.

Citeste si:

    „Ceilalți mă întrebau, de ce ne mai trebuie încă un magazin cu bijuterii? Dar mi-a plăcut pentru că avea o gândire și o viziune diferite. Acum, sunt eu mândră că am avut încredere în ei, văzând cât de departe au ajuns”, ne-a povestit cu încântare Luciana.

    I-a plăcut cu atât mai mult cu cât Florin Enache a avut curajul să meargă și el pe mâna ei. Inițial, spațiul pe care fondatorul Teilor îl voia nu era disponibil, așa că a închiriat altul, mai departe de zona în care și-ar fi dorit. L-a amenajat și se apropiau de inaugurare, dar, cu o săptămână înainte, se eliberare un spațiu mult mai bun.

    „L-am sunat imediat și i-am spus de acest spațiu. El a replicat că mai are o săptămână să deschidă spațiu închiriat deja. Am insistat și i-am spus că mi-am făcut datoria de a-l anunța dacă apare un spațiu mai bun. Apoi mi-a spus: «Bine, Luciana! Facem ca tine, dar închipuie-ți că o să arunc un BMW de pe un pod!» Dar a crezut atât de mult în locația pe care și-a dorit-o inițial încât nu a contat cât investise în spațiul pe care îl amenajase deja”, ne-a mai spus actualul șef al diviziei de rezidențial a AFI Europe România.

    Citeste si:

      Este o întâmplare din care Luciana a învățat și ce înseamnă ai curaj și să crezi în viziunea ta, mai ales dacă simți că vei avea succes, riscând chiar tot ce ai dacă este nevoie.

      Alți doi ani mai târziu (2018) a fost numită General Manager al centrului AFI Ploiești, o poziție care a surprins-o.

      Începutul anului 2024 a adus-o în fruntea unei divizii pentru care AFI Europe România are planuri foarte mari și vom reveni cu informații în exclusivitate. AFI este recunoscută pentru centrele comerciale și clădirile de birouri, dar divizia rezidențială pare a fi cea pentru care AFI are planuri de dezvoltare.

      Am întrebat-o cum a primit propunerea de a trece pe rezidențial, văzând entuziasmul cu care îmi vorbea despre activitatea din zona de retail.

      „Este ceva nou și mă încântă foarte tare. Nu simt că am renunțat la ceva. Fac în continuare ceva ce-mi place. Încă lucrez cu colegii mei cu care am lucrat în ultimii 10 ani. Nu știu cum va fi când ne vom vedea și cu clienții, dar cred că-mi va plăcea la nebunie să aflu cine sunt, cu ce se ocupă, dacă au câini, pisici”, ne-a mai spune ea.

      Îşi amintește că acum câțiva ani, când AFI se gândea să aducă și în România modelul lor de „Built-to-rent” pe zona rezidențială era cea mai entuziasmată din încăpere, iar cei din conducere s-au gândit că ea ar fi trebuit să se ocupe de această divizie, mai ales că era „chiriașă de profesie”, după cum se descrie chiar ea.

      Are și propriul apartament pe care-l ține la rândul ei la închiriat, dar pentru a fi mai aproape de muncă, a ales mereu să se mute în chirie mai aproape de birou.

      Responsabilitatea este mare, dar nu pare deloc intimidată de ea, tocmai pentru că este ceva ce îi place, într-un mediu care îi permite să se desfășoare.

      „Este un aspect foarte important. Să găsești mediul în care să te poți dezvolta. Caută-ți locul în care să te simți cel mai bine. Știu că unii se tem să renunțe la un job, dar nu ai de ce să te temi. Nu este singurul job din lume. Este mai important să găsești un loc în care să ai toate condițiile să te dezvolți, care să-ți ofere ocazia să performezi”, ne-a mai explicat Luciana Giurea.

      Cu alte cuvinte, dacă vrei să impresionezi, caută-ți cel mai bun mediu/job, ceva de care ești pasionat, astfel încât să-ți poți fructifica adevăratul potențialul. Altfel, ar putea să fi mediocru și nu pentru că nu ai fi priceput, ci pentru că nu ai cum să-ți valorifici potențialul.

      „Nu este neapărat adevărat că dacă îți place ceva anume nu simți munca. Ba o simți, dar dacă îți place, faci față altfel efortului depus”, a subliniat Luciana.

      Momentul în care și-a dat seama că ea nu are o problemă că este femeie în business

      Luciana Giurea - Head of Residential AFI Europe România

      (Sursa foto: AFI Europe România)

      Luciana spune că s-a întâlnit de prea puține ori cu situații în care să fie desconsiderată că este femeie. Afirmație ce confirmă ceea ce ne spunea și Andreea Strugaru, cofondatoarea KADRA, când ne explica faptul că femeile trebuie să renunțe ele la prejudecăți, deoarece, în realitate, situațiile neplăcute create de prejudecăți sunt rare în viața de zi cu zi.

      „În cadrul companiei nu a existat niciun moment în care să mă gândesc că este o problemă că sunt o femeie, dar s-a întâmplat în afara ei. Am fost la un eveniment pe imobiliare, acum vreo doi ani, unde eram invitată ca speaker și am ajuns prima în sală”, își începe povestea Luciana.

      Intrată în sală, s-a dus la o masă care era rezervată invitaților aduși de organizatori să participe la dezbaterile de pe scenă.

      „N-am apucat să pun geanta pe scaun că a venit un domn care m-a luat foarte agitat: «Nu, nu, nu! Nu puteți sta acolo. Aceea este masa rezervată speakerilor!» Am strâns și eu geanta la piept”, continuă ea.

      Ne spune că nu este o fire care să reacționeze și nu dorea un conflict, dar nu putea nici să nu spună nimic.

      Așa că l-am întrebat: «Dar dacă vorbesc în panel, am voie să-mi lasă geanta aici?”, se amuză ea. „Nu prea a știut cum să reacționeze. Am observat că era stânjenit. Fiind puțin deranjată și eu, l-am mai întrebat: «Nu vă supărați, dar ce v-a făcut să credeți că nu aș fi fost speaker?”.

      Luciana ne-a mărturisit că ea cam știa care era răspunsul. Fiind o tânără, îmbrăcată și aranjată foarte cochet, ca impact vizual, nu dădea impresia că ar fi fost cineva important.

      „Eram o blondă, cu părul puțin mai lung și ondulat, în stilul Marilyn Monroe, rujată, aranjată. M-am dus la baie cu intenția să-mi șterg rujul roșu aprins, să par mai sobră. Când mă uitam în oglindă, mi-am dat seama că problema nu era la mine. Era în altă parte. Așa că nu mi-am mai șters rujul și am zis să-l las exact așa, știind că impactul va fi și mai mare în felul acesta. M-am dus înapoi în sală și am vorbit în panel fără niciun fel de reținere, fără să-mi mai fac probleme despre ce ar putea crede altcineva”, ne-a mai spus ea.

      O întâmplare relativ simplă, ca o anecdotă, dar momentul revelației a fost extrem de important. Revelația fiind aceea că, dacă tu nu ai o problemă cu cine și cu ceea ce ești, dacă știi ce poți face și că ești calificat să faci ceva, prejudecățile nu sunt altceva decât ceea ce sunt: prejudecăți.

      Definiție DEX: Prejudecată - Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor sau impusă prin educație, societate.

      Așa cum o spunea și marele Andrei Pitiș, în piesa „Vinovații fără vină” a trupei Pasărea Colibri: Nu contează cât de lung am părul, important e cât și cum gândesc.

      Sursa foto: AFI Europe România

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri