Căutarea de forță de muncă în domeniul medical este ceva mai simplă în ultimii ani, conform fondatorului Enayati Medical City, Wargha Enayati, care a vorbit în cadrul conferinței wall-street.ro HR 2.0. Deși medicii pot fi atrași ceva mai facil grație creșterii nivelului salarial, există în continuare dificultăți când vine vorba de asistente sau infirmiere pregătite, iar Enayati consideră că nu este ușor nici cu chirurgii, despre care spune că sunt „mercenari”. Însă nu doar în sistemul medical sunt probleme cu retenția angajaților, ci și în alte domenii. Printre provocările importante în ceea ce privește menținerea echipelor se numără și sănătatea mintală a acestora, despre care Georgiana Andrei, Director de Vânzări Regina Maria, a povestit mai multe în cadrul evenimentului.

Enayati Medical City este, așa cum spune și numele, un „hub medical” în care lucrează peste 500 de medici și personal auxiliar pe o suprafață vastă care cuprinde diverse specializări și care a atras, în ultimii ani, mulți specialiști. Totuși, cheia pentru a rămâne atractiv pe piața muncii din domeniul medical nu este una exclusiv financiară, după cum explică Wargha Enayati.

„Dacă vii cu inovație și cu ceva nou și ești într-un mediu în care ai peste 500 de colegi, e un factor care te face să vrei să lucrezi [Într-un loc precum este Enayati Medical City]. În general, presiunea în sectorul medical scade, dar se deschid niște spitale de chirurgie și acolo cred că va fi o problemă”, a explicat Enayati. „Chirurgii sunt mercenari, cu ei e greu, dar mai avem apoi medici de spital, de interne, iar acolo nu e așa o problemă să angajăm”, a spus acesta.

O altă probă dificilă pentru un spital modern este găsirea asistentelor (sau asistenților) și infirmierelor (sau infirmierilor) bine pregătiți. „Dacă vrei să ai asistente și infirmiere de top și când ai cazuri grave să primești multă îngrijire, asta te costă. Iar noi suntem conștienți de realitatea că aceste posturi care consumă mult timp și sunt dificile [trebuie salarizate corespunzător], iar noi oferim salarii mai mari decât nivelul pieței”, a explicat fondatorul rețelei.

În schimb, Enayati susține că exodul medicilor a fost încetinit de măsurile de creștere a nivelului salarial care s-a petrecut la stat, dar și la privat. „Nu mai pleacă mulți medici. Universitățile din București, dar și din țară produc mult mai mulți medici ca înainte, iar salariile sunt adecvate și parțial mai mari ca în străinătate. Medicii câștigă și la stat, dar și la privat, parțial mai bine ca în Germania - deci scuza salarizării nu mai există”, a spus acesta.

Georgiana Andrei, Regina Maria: Păstrarea sănătății mintale și a stării de bine a angajaților, esențială în retenția personalului în domeniul medical

Medicii, dar și asistenții, infirmierele sau brancardierii au parte de un regim de lucru adesea istovitor, atât la nivel fizic, cât și psihic. Pe lângă zilele lungi la spital, printre gărzi și diverse cazuri dificile, medicii și personalul auxiliar se găsesc adesea în situații emoționale dificile care trebuie să fie gestionate cu pricepere de către conducerea instituțiilor medicale - dacă acestea doresc să-și păstreze intactă echipa.

Georgiana Andrei, Director de Vânzări Regina Maria

Georgiana Andrei, Directorul de Vânzări din cadrul Regina Maria, susține că angajatorii din domeniul medical (și nu numai) înțeleg tot mai mult ce înseamnă să ai grijă și de partea de sănătate psihică a angajaților. Acest lucru este dovedit de faptul că tot mai multe persoane care au abonamente în rețeaua Regina Maria au apelat și la ședințe de consiliere terapeutică.

„Este un trend început înainte de pandemie, dar accelerat de pandemie. Vedem tot mai mulți angajatori care vor să adauge în pachetele lor de beneficii extrasalariale și servicii de psihoterapie”, a spus aceasta, care a punctat că aproximativ un sfert dintre cei care au un abonament, adică aproximativ 200.000 de persoane, apelează la pachetul inclus de counseling care conține mai multe ședințe de terapie.

Georgiana Andrei a mai explicat și că există o diferență - observată și în sondaje - între modul în care se raportează la sănătatea psihică cei din mediul urban față de cei din rural, care mai greu recunosc că ar avea probleme de acest fel. Trecând de nivelul corporate, „de exemplu, în fabrici, e importantă sănătatea psihică în contextul siguranței la locul de muncă, deoarece un angajat trist poate să fie mai neatent [și să se accidenteze]”, a descris aceasta.

„Când vorbim de sănătate mintală, complicăm deseori discuția și astfel pierdem esența. Nu cred că mai este vreunul dintre partenerii noștri care nu vor să deschidă această conversație și s-o abordeze într-un fel în care să ajute organizația,” a concluzionat directorul de vânzări de la Regina Maria, prezent în cadrul evenimentului.

HR 2.0 – Piața muncii, între prudență și încetinire economică este un eveniment realizat de wall-street.ro, sponsorizat de Lugera-The People Republic, Enayati Medical City, Regina Maria, Colorful.hr și Creasoft, alături de partenerii media: eJobs România, Global HR Manager, EventsMax, IQads, Smark, Radio ZU, supported by iMod Flowers și Wine Deals.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri