Candidatii cu varste mai mari de 45 de ani isi gasesc cu mai multa dificultate un loc de munca in Romania, in 2019, astfel ca doar 1 din 4 candidati peste 45 ani isi gaseste un job, in timp ce raportul scade la 1 la 3 in cazul candidatilor sub aceasta varsta, o arata datele unui studiu realizat de compania de cercetare Ipsos.

Studiul a fost realizat pe un numar de 601 femei si barbati cu varsta intre 35-64 de ani cu media de varsta de 46.2 ani, persoane care pot fi potentiali candidati pe piata muncii.

Cercetarea arata ca 52% dintre angajati considera ca le este greu sau foarte greu sa isi gaseasca un loc de munca conform cu experienta, iar diferenta clara se vede in functie de varsta. Astfel, in studiu se arata ca 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considera ca le este greu sau foarte greu sa gaseasca un job cu experienta avuta la momentul respectiv, in timp ce procentul scade la 43% in randul celor de 35-45 de ani.

Mai mult, analiza arata ca 43% dintre persoanele din esantionul analizat au fost refuzate la cel putin un interviu in ultimul an, iar aproape jumatate dintre acestia (46%) nu au aflat motivul pentru care nu au obtinut jobul. Atunci cand angajatorii le dau un raspuns candidatilor care nu obtin jobul, le spun acestora ca au fost refuzati din cauza pretentiilor salariale prea mari sau motivele tin de supra-calificarea candidatilor pentru job sau de experienta prea mare in munca.

Mai multi candidati seniori analizati pentru un post

Studiul Ipsos mai arata ca intr-un proces de recrutare, angajatorii evalueaza mai multi candidati seniori decat angajati tineri, inainte de a alege viitorul salariat.

Astfel, pentru acelasi job, un recrutor evalueaza 3 candidati de pana in 45 de ani inainte de a angaja unul, iar cand vine vorba de candidatii mai in varsta de 45 de ani evalueaza patru persoane.

Suprinzator, in acelasi timp 88% dintre angajatori se plang ca nu gasesc suficienti candidati in anumite specializari. Pe profesii, cel mai greu de gasit par sa fie muncitorii necalificati, inginerii si programatorii, dar si IT-istii si contabilii.

Oamenii s-ar angaja si in joburi de care NU au auzit niciodata

Cercetarea din piata muncii mai arata ca 47% din persoanele active sunt deschise sa aplice la joburi de care nu au auzit niciodata, insa nu fac mare lucru in acest sens, astfel ca doar 1 din 4 persoane a aplicat la o oferta de angajare.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri