Discriminarea la angajare in functie de varsta este inca intalnita in companii si, nu de putine ori, unui candidat cu o varsta inaintata i se reduc sansele la un job, pentru ca se crede despre el ca nu are energia si disponibilitatea unuia tanar. Cu toate acestea, specialistii in piata muncii arata ca un candidat senior nu trebuie deloc ignorat pentru ca el vine "la pachet" cu un atu extrem de important, si anume experienta in munca.

Studiile de piata arata ca discriminarea pe criterii de varsta apare inca in procesele de recrutare din companii, iar candidatii care se apropie de varsta de 50 de ani si o depasesc au, de cele mai multe ori, un handicap in fata aplicantilor tineri.

Astfel, un studiu realizat recent de compania Ipsos arata ca persoanele cu varste mai mari de 45 de ani isi gasesc cu mai multa dificultate un loc de munca in Romania, in 2019. Asadar, doar 1 din 4 candidati peste 45 ani isi gaseste un job, in timp ce in cazul celor mai tineri 1 la 3 candidati se angajeaza.

In studiu se arata ca 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considera ca le este greu sau foarte greu sa gaseasca un job cu experienta avuta la momentul respectiv, in timp ce procentul scade la 43% in randul celor de 35-45 de ani.

Studiul Ipsos mai arata ca intr-un proces de recrutare, angajatorii evalueaza mai multi candidati seniori decat angajati tineri, inainte de a alege viitorul salariat.

In plus, pentru acelasi job, un recrutor evalueaza 3 candidati de pana in 45 de ani inainte de a angaja unul, iar cand vine vorba de candidatii mai in varsta de 45 de ani evalueaza patru persoane.

"1 din 3 candidati sub 45 de ani se angajeaza, in timp ce doar 1 din 4 peste 45 de ani se angajeaza", a explicat reprezentantul Ipsos.

Studiul a fost facut public in cadrul evenimentului de lansare al proiectului Angajez 45+, care sustine si promoveaza angajarea persoanelor varstnice in companii.

Suprinzator, in acelasi timp, 88% dintre angajatori se plang ca nu gasesc suficienti candidati in anumite specializari. Pe profesii, cel mai greu de gasit par sa fie muncitorii necalificati, inginerii si programatorii, dar si IT-istii si contabilii.

Angajatii tineri, preferati pentru ca au putine sarcini si se stiu sa lucreze pe calculator

Timpul liber mai mult pe care il au tinerii, care nu au sarcini multe in familie, ii pot face sa devina preferati in fata angajatorilor.

"Exista discriminare pe piata muncii, sunt cifre care ar arata acest lucru, dar mai sunt si probleme de alta natura. Aici, este doar varful icebergului, dar mai sunt poate si probleme de alta natura, poate ca angajatorii prefera oamenii mai tineri pentru ca au doar doua lucruri importante de facut, sa mearga la munca si poate in club, pe cand o persoana de peste 45 de ani are mai multe obligatii, care il retin poate in fiecare zi de la munca, pe care nu le-am suprins in studiu si dau, totusi, discriminare", a precizat Flaviu Bobb, reprezentatul Ipsos.

Si Alina Anghel, co-fondator al proiectului Angajez 45+ a arata ca sunt situatii in care angajatorii prefera tinerii, categorie care are mai multe abilitati de lucru cu computerele.

"Angajatorii ne spun «Noi nu facem discriminare, dar sunt mai potrivit oameni mai tineri pentru aceste roluri, pentru ca exista situatii, in BPO, de exemplu, in care vin candidati care vorbesc limbi straine, folosesc mobilul sau tableta, dar nu stiu la ce se foloseste un mouse sau calculatorul». Sunt industrii unde experienta angajatorilor este legata de cazuri in care la interviuri au venit oameni care nu se potrivesc cu abilitatile necesare companiilor. Din experiente negative s-a creat precedentul", a declarat Alina Anghel, Angajez 45+.

Experienta "bate" varsta tanara? Ce dau la schimb seniorii

Specialistii in piata muncii arata ca persoanele cu varste de 45-50 sau mai mult nu ar trebui ignorate, ci, din contra, apreciate de angajatori, caci au marele atu al experientei in munca.

"Expertiza bate varsta. Cu cat ai mai multe competente intr-un domeniu, cu cat esti expert in domeniul tau de activitate. Este foarte important sa iti lucrezi aceste competente, sa le promovezi in cadrul interviului, mai ales daca vorbim despre competente tehnice sau de limbi straine cunoscute", a spus Luiza Simion, manager al diviziei Wyser din cadrul companiei GI Group.

Ea a aratat ca cel mai important lucru pe care il pot face candidatii seniori pentru a-si creste sansele la un loc de munca este sa isi scoata in evidenta abilitatile si sa fie deschisi la adaptabilitate.

Peste 80% dintre angajatori apreciaza atitudinea de deschidere a candidatilor, pentru ca degeaba ai 20 de ani si vrei sa te angajezi, daca nu ai atitudinea potrivita si nu arati in cadrul interviului un minim interes pentru jobul pentru care ai aplicat.

De altfel, si studiul Ipsos aproape jumatate dintre respondenti au spus ca sunt deschisi sa aplice la un job despre care nu au auzit. Partea negativa vine insa din faptul ca doar 1 din 4 persoane a aplicat efectiv pentru o oferta de angajare in ultimii cinci ani.

"Angajatorii vor alerga dupa angajatii seniori"

Sorina Donisa, sefa grupului de recrutare APT, a mai spus ca experienta candidatilor seniori trebuie sa fie considerata un plus si nu va mai trece mult timp pana cand aceasta categorie va fi vanata de angajatori.

"Candidatii trebuie sa fim perserverenti, indiferent de varsta avem anumite competente, o anumita singuranta, un anumit know-how, care ar trebui valorizat la adevarata lui valoare. Nu inseamna ca daca avem o anumita varsta avem mai putine sanse la angajare. Toata lumea care isi doreste o schimbare, trebuie sa fie perseverenta, este doar o chestiune de timp pana cand angajatorii vor alerga dupa aceasta categorie de angajati", a precizat Sorina Donisa.

Catalina Magui, director de HR in cadrul Shared Service Center Societe Generale, a aratat ca intre plusurile angajatilor in varsta, pe langa experienta, se numara stabilitatea la locul de munca si echilibrul pe care il aduc prin diversitate in echipa.

Angajatorii si specialistii in piata muncii au declarat la unison ca persoanele cu varste inainte care sunt in cautarea unui loc de munca trebuie sa fie deschise sa se adapteze cerintelor pietei muncii si sa fie interesate sa isi adauge competente noi.

Comunitatea GreatHRs a lansat recent Campania Nationala Angajez 45+, un manifest de combatere a crizei fortei de munca si a discriminarii pe criterii de varsta, la angajare.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri