Carente in competentele de baza, aparitia fenomenului de "burnout" a angajatilor sau lipsa specialistilor in Romania sunt doar cateva dintre motivele pentru care companiile locale sunt constant in cautare de oameni noi, in special pentru functii de conducere. Pe de alta parte, recrutarile merg greu, candidatii mint in CV-uri, disimuleaza comportamente si nu au o specializare pe care sa se bazeze, a declarat pentru wall-street.ro seful companiei de recrutare CBC Romania, Petre Nicolae, care a precizat ca evalueaza sute de CV-uri in cautarea angajatului potrivit.

"Dintr-o analiza a mai multor indicatori, am stabilit ca intre motivele pentru care a crescut oferta locurilor de munca pentru primele sase luni ale anului se numara aparitia fenomenului de «burnout» (n.red - epuizarea fizica, emotionala si mentala) in randul angajatilor cu o vechime, pe acelasi post, mai mare de sase ani si care depasesc varsta de 37 de ani. Activitatile rutiniere zilnice, realizate fara o abordare sistemica a jobului duc cu foarte mare usurinta la aparitia procesului de burnout. Cu alte cuvinte, sunt angajati care in ciuda tuturor incercarilor de repozitionare si reincarcare cu motivatie necesara pentru a performa au dat in continuare gres", a explicat Petre Nicolae.

De asemenea, un fenomen ingrijorator care a aparut pe piata muncii il reprezinta procentul de oameni care ocupa functii fara sa aiba expertize profesionale, pe care angajatorii cauta sa ii inlocuiasca.

"In ultimii ani au crescut foarte mult exigentele consumatorilor in ceea ce priveste achizitia de produse si servicii si atunci au crescut in lant nevoile companiilor de a asigura servicii de mai buna calitate, de a elimina comportamentul specific romanesc, «lasa-ma sa te las». Pe de alta parte, concurenta a devenit foarte agresiva si orientata spre a livra o calitate superioara si preturi foarte scazute. In goana de a supravietui, managerii au uitat de achizitia de competente si au ajuns in stadiul in care «confunda vechimea in companie cu competentele»", potrivit acestuia.

In acest context, Nicolae arata in prezent se fac angajari in majoritatea domeniilor de activitate, 95% dintre companii avand posturi in care o parte dintre angajati au o vechime de peste sase ani pe un post si nu au competente aprofundate.

Cele mai mari probleme sunt intampinate de companii pentru posturi de director general, director de marketing, sef de vanzari sau analist de business.

"Unul dintre clientii nostri si-a dorit angajarea unui CFO (n.red - director de finante) pentru compania sa. Din baza noastra de date am selectat 120 de cv-uri cu toate caracteristicile profilului, «trase in banda de la un CV la altul». Cu alte cuvinte, toti aveau aceleasi CV-uri ,cu aceleasi expertize, aceleasi competente si aceleasi proiecte implementate. Din cei 120 am selectat 10 pe care i-am introdus intr-un proces de evaluare aprofundata si am ramas cu trei. Din fericire, toti au trecut de interviul cognitiv, dar toti au picat la interviul tehnic. In concluzie, desi erau angajati ai unor mari companii nationale si multinationale, nu aveau nici macar competentele de baza ale functiei. Pentru a rezolva aceasta problema, a trebuit sa recrutam din Anglia un om, pe care sa il livram clientului nostru, cel putin pentru o perioada de doi ani pana cand un intern ii va lua locul", a adaugat seful CBC.

Petre Nicolae concluzioneaza ca desi oferta de locuri de munca este un "foarte mare in acest moment", oamenii cu experienta nu au competente si expertize, ci doar vechime, iar alternativa sunt angajatii entry-level, pe care companiile ii pot forma.

Provocarile in procese de recrutare

Chiar si pentru functii de conducere, candidatii copiaza CV-uri si mint in continutul acestora.

"In primul rand, au CV-uri identice, trase in banda si nu au competentele si experientele declarate. In al doilea rand, 95% dintre ei disimuleaza comportamente si nu au continuitate de la o etapa a alta a procesului de recrutare si selectie. Mai mult, dupa perioada de integrare organizationala, majoritatea angajatilor care nu au parcurs un proces profesional de recrutare, se «pierd printe ceilalti angajati demotivati din companie», a aratat acesta.

Astfel, Nicolae a mai adaugat ca rata de succes in recrutare nu depaseste 10%, iar in cazul unui anumit mediu organizational, acest nivel poate sa ajunga la 4%

CBC Romania, condusa de Petre Nicolae, este o companie specializata in training, assessment center, consultanta in management strategic, coaching - mentoring, recrutare si head-hunting.

Sursa foto: Recrutare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri