Meseriasi greu de gasit: tractoristii. Salariile oferite urca pana la 5.000 de lei, insa nu "bat" ofertele din afara

Agricultura este un sector care se dezvolta puternic in tara noastra, iar pentru asta companiile au nevoie de angajati noi. Una dintre meseriile cautate, insa greu de gasit, este cea de tractorist. In lipsa unor scoli care sa pregateasca muncitori calificati si pe fondul avalansei ofertelor tentante de peste granite, companiile gasesc greu tractoristi, chiar daca salariile pentru aceasta meserie urca la 5.000 de lei.

Nevoie de tractoristi este pe tot timpul anului, spun angajatorii.

"Cererea poate veni fie punctual, in sezon – in perioada de insamantare sau de recoltare, dar si permanent pe perioada unui an. Din primavara incepe insamantarea si se termina pe la final de octombrie-noiembrie, in functie de conditiile meteo, cand ajungem in stadiul de recoltare. Daca vorbim de un tractorist agricol, care lucreaza pe utilaje agricole. De tractoristi avem nevoie insa pe tot decursul anului. Dupa perioada de recoltare urmeaza partea de stocare, transportul produselor de pe camp in depozit", a declarat, pentru wall-street.ro, Daniela Crisan, branch manager in cadrul companiei de recrutare Adecco.

Ce oameni cauta angajatorii

Companiile se uita dupa candidati calificati, care detin permis de conducere si, mai ales, care isi doresc sa munceasca cu adevarat.

"Una dintre cerinte tine de permisul de conducere, conform codului rutier in vigoare. Depinde mult de masa totala maxima autorizata a vehiculului sau de remorca. O alta cerinta e legata de cea de calificare. Cea mai importanta cerinta insa, ca in cazul tuturor meseriilor pe care le avem in momentul de fata, este partea de seriozitate si atitudine. Ne dorim personal pe care sa mizam pe termen lung", a precizat Crisan.

Citeste si:
Cat castiga un tractorist cu experienta in Romania
Cat castiga un tractorist cu...

Potrivit acesteia, candidatii tineri sau aflati la inceput de parcurs profesional sunt mai mobili, mai predispusi sa plece in afara si sa caute locuri de munca acolo, prinsi de mirajul salariilor. Daca ne referim la cei care aleg sa ramana in tara, profilul este caracterizat de o motivatie intrinseca.

"Sunt persoane care au familie, copii, poate au fost deja plecati in afara si se gandesc sa ramana acasa. Dar, bineinteles, vor un confort financiar. Varsta unui candidat e intre 35-40+ de ani. Daca e sa ne ducem in range-ul celalalt de varsta, in momentul in care din punct de vedere medical candidatii sunt ok si trec de toate investigatiile medicale, o poti face la orice varsta", a precizat reprezentantul Adecco.

Ce salarii ofera companiile unui tractorist

Un tractorist poate intra pe piata muncii din Romania cu un salariu de 2.000 de lei, iar remuneratia poate sa urce la 5.000 de lei, in functie de complexitatea postului.

"Salariile pot pleca de la 2.000 de lei net pentru functiile de baza si pot sa urce pana la 4.000-5.000 de lei, in functie si de specificul activitatii, de complexitate, de utilajele pe care vor lucru. La salarii se adauga si alte beneficii, cum ar fi tichete de masa, transport asigurat sau decontat pana la locatia unde-si desfasoara activitatea, pachet de asigurari medicale in clinicile private. Daca vorbim de relocare, aici sunt incluse fie bonusul pentru cazare, fie cazarea asigurata", a explicat Daniela Crisan.

Citeste si:
Comisia Europeană vrea să elimine diferențele salariale dintre...
Comisia Europeană vrea să...

Se vede o schimbare in bine. Practic, ne-am indreptat atentia catre ce-si doresc viitorii angajati de la noi. Includem aceste intrebari in cadrul interviurilor - de la zona de asteptari salariale pana la conditiile de lucru sau alte beneficii.

Daca ar fi sa le prioritizam, prima cerinta e legata de pachetul salarial, nu detalii despre cum arata utilajul, ce dotari are, unde urmeaza sa-si desfasoare activitatea. Ulterior, in discutiile de calibrare vorbim despre utilaj, complexitatea jobului pe care urmeaza sa-l faca, responsabilitatile pe care le are.

Provocari in recrutarea si angajarea tranctoristilor

Daniela Crisan a adaugat ca una dintre cele mai mari provocari legate de recrutarea meseriasilor in acest sector, ca, de altfel, pentru orice functie nisata, tine de efortul de recrutare, in lipsa unor scoli specializate de unde sa putem recruta direct viitori angajati.

Este clar ca a crescut efortul de recrutare, cat si investitia de dezvoltare in acesti candidati. Atunci cand nu gasesc personal calificat, companiile prefera sa investeasca in pregatirea acestor persoane, pentru ca in 3-6 luni sa poata profesa acea meserie.

Citeste si:
Maria Mareș, la Conferința HR 2.0: 95 de români întorși s-au...
Maria Mareș, la Conferința HR...

Iar dificultatile angajatorilor nu se opresc aici, pentru ca o alta provocare intampinata este legata chiar de candidati, care nu de putine ori dau dovada de lipsa de seriozitate.

Peste toate acestea se adauga si oportunitatile sau pachetele salariale oferite in cazul posturilor din tara, mai mici decat cele din tarile mai dezvoltate.

Cum gasesc totusi angajatorii candidati

"Folosim canalele traditionale de recrutare – campanii online, recrutare in mediul rural. Foarte multi posibili candidati sunt din mediul rural si atunci ne indreptam catre acel pool de candidati. Avem si parteneriate cu scolile de profil, daca vrem sa abordam zona de proaspat absolventi. Cu cat folosim mai multe canale, cu atat ne crestem sansele sa avem un proces de recrutare cu succes", a explicat Crisan, Adecco.

O provocare in recrutarea tractoristilor vine din faptul ca de cele mai multe ori candidatii aplica fara a citi in detalii specificatiile postului respectiv si nu au nicio sansa in a obtine jobul.

"Atunci, din 100 de aplicari ajungem intr-un final sa mergem pe o lista scurta de candidati – de 3-5 persoane. Dar e un fenomen general valabil pe care il observam pe toate pozitiile", a precizat Daniela Crisan, branch manager Adecco Brasov.

Reprezentantul Adecco a concluzionat ca piata locurilor de munca este foarte ofertanta, in prezent, iar statistica ne arata ca "vorbim de un candidat la minim 3-4 posturi disponibile".

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri