Jorge are 26 de ani și lucrează în Germania la Standard & Poor`s, companie la care s-a angajat în urmă cu patru ani. Spune că în ultimul timp se simte din ce în ce mai singur și asta pentru că cei mai mulți dintre colegii săi au decis să-și dea demisia, fără să aibă un plan B cu care să plece la drum mai departe. În timp ce un exod masiv de angajați este o realitatea peste Ocean de aproape un an, Europa se confruntă, la rândul său cu plecări masive ale oamenilor din companii. Desigur, situația e mai complicată de atât și diferă de la țară la țară.

Peste 4 milioane de americani decid să renunțe la locul de muncă în fiecare lună de când au început primele relaxări post-COVID-19. Estimările de până acum arată că 20 de milioane de americani și-au dat demisia de la locul lor de muncă, până în luna septembrie a acestui an.

Există câțiva factori care pot explica cauzele unui astfel de val de demisii, care i-a luat prin surprindere și pe economiști. Printre acestea se numără o schimbare a priorităților din cauza pandemiei, epuizarea dobândită la locul de muncă sau neconcordanțe privind politicile de stimulare a economiei. Adevărul de până acum este că nu există un singur motiv care să explice această mișcare masivă care i-a determinat pe oameni să renunțe la joburile lor.

COVID, un catalizator pentru un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată

Cifrele vorbesc de la sine. Numărul demisiilor a crescut cu 15% în acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2019 înainte de începerea pandemiei.

Retail jobs

demisieFoto: Shutterstock

„Fără îndoială, pandemia este unul dintre motive. A existat o schimbare culturală în ceea ce privește prioritățile unei persoane. Oamenii se întreabă acum dacă munca ar trebui să mai aibă rolul pe care îl avea înainte”, Jerónimo Maillo, profesor de drept european la Universitatea CEU San Pablo (Spania), a declarat pentru Euronews.

Atât experții, cât și anagajații indică pandemia ca un catalizator al schimbării.

Sonia s-a mutat la New York în urmă cu trei ani pentru a lucra în marketing și spune că, fără îndoială, pandemia a modificat rutinele de lucru.

„Oamenii care decid să renunțe iau această decizie pe baza dorinței lor de a-și îmbunătăți calitatea vieții, nu de a-și crește salariile”, a spus ea.

„Marea Demisie” pare să prindă viteză și acest lucru i-a determinat pe mulți experți să prezică o expansiune globală. Dar va ajunge oare acest trend și în Europa?

Citeste si:
Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în...
Economiile avansate vor...

Marea Demisie, un trend european?

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în SUA, rata șomajului în Europa este pe punctul de a reveni la nivelurile de dinainte de criză.

În Franța, numărul persoanelor din forța de muncă este chiar mai mare decât înainte de pandemie, în timp ce în Spania, numărul demisiilor a scăzut între 2020 și 2021, potrivit Ministerului Spaniol al Securității Sociale.

Pentru Raymond Torres, director al Economiei Internaționale la Funcas, aceste cifre arată că ceea ce vedem în Europa nu este o Mare Demisie, ci o reconsiderare majoră a muncii.

„De ambele maluri ale Oceanului Atlantic, lucrătorii își regândesc relația față de muncă. În SUA, renunțarea a fost cea mai comună soluție, dar în Europa datele privind ocuparea forței de muncă nu se corelează. Această apatie a americanilor a fost reprodusă într-un mod mai profund: nu este vorba că ei nu vor să muncească, ci vor să-și schimbe modul de lucru”, a explicat el.

Citeste si:
doctari group a deschis un nou hub tehnologic în Iulius Town din...
doctari group a deschis un...

Jerónimo Maillo este, însă, de altă părere. Profesorul consideră că acest trend ar putea veni și în Europa

„Oamenii caută mai mult flexibilitate pentru a-și schimba viața lor profesională în bine. Totuși, există și diferențe între SUA și Europa în acest caz al demisiilor. În SUA, de exemplu, este mai ușor să demisionezi pentru că nu este la fel de greu să găsești un alt loc de muncă”, a declarat acesta.

Pe lângă fezabilitatea obținerii unui nou loc de muncă, există diferențe clare în modul în care este abordată și tratată nemulțumirea la locul de muncă în ambele continente.

În Uniunea Europeană, instituțiile de pe piața muncii, alături de negocierile dintre sindicate și angajatori, cât și demonstrațiile și grevele, pot fi folosite pentru a manifesta nemulțumirea. Totodată, organismele UE sunt puternice și reduc șansele de a vedea ceva similar cu Marea Demisie aici în UE”, a declarat Elvira Gonzalez, expert în piața muncii și politica de ocupare a forței de muncă la Centrul European de Expertiză.

Citeste si:
Iohannis și-a exprimat recunoștința pentru mesajul lui Macron
Iohannis și-a exprimat...

Țări diferite, situații diferite

Omogenitatea dintre statele din SUA dă naștere unui fenomen de amploare. Cu toate acestea, acest lucru nu este cazul în Europa. Pentru a determina dacă există asemănări cu cazul SUA, trebuie să ne uităm de unde pornește fiecare țară europeană.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, țara se confruntă cu o penurie de muncitori de ani de zile. Are o rată a șomajului foarte scăzută, care este aproape de ocuparea deplină a forței de muncă”, a spus González.

În Spania, pe de altă parte, asta sună a science fiction, mai spune specialistul. Cu o rată a șomajului de aproape 15% și o piață a muncii precară, nu mulți oameni din Spania sunt încurajați să renunțe la locul de muncă.

„Chiar dacă muncitorii nu sunt tratați prea bine, ei rezistă la actualul loc de muncă până găsesc o altă oportunitate profesională”, a subliniat Maillo.

Citeste si:
3 sfaturi de la experți dacă vrei să faci o schimbare de job, în 2022
3 sfaturi de la experți dacă...

Aceste mentalități diferite sunt stimulate de caracteristicile diferite ale fiecărei piețe europene a muncii. În timp ce în unele țări demisia nu este o opțiune, în Germania, mulți angajați au nevoie de timp pentru a-și căuta un alt loc de muncă.

În Franța, situația diferă mult. Numărul demisiilor a crescut mult, iar în septembrie anul trecut, țara a înregistrat o creștere de 9% față de aceeași perioadă din 2019. Aproape jumătate dintre salariații care și-au părăsit joburile au fost demisii voluntare.

Un alt motiv care ar putea ajuta la clarificarea motivului pentru care impactul Marii Demisii din SUA încă nu se face simțit în Europa ar fi utilizarea indemnizațiilor de șomaj, acordate în contextul pandemiei, o măsură la care a apelat și România.

Când vine vorba de a evalua dacă Marea Demisie ar putea duce la o schimbare de trend pe piața muncii, un analist de la Funcas (instituție spaniolă non-profit care gestionează asistența socială a Confederației Spaniole a Băncilor de Economii) rămâne precaut.

Citeste si:
Aproape un sfert din salariul minim din România se duce pe...
Salariul minim în România,...

„Oamenii regândesc tipul de muncă pe care îl fac și acest lucru se poate vedea în restul țărilor avansate”, a spus el.

Acest lucru nu se va vedea și în Europa, cel puțin deocamdată, a adăugat el. Numai timpul va spune dacă marea revoluție a muncii care a început în SUA în perioada post-pandemie se va răspândi în alte economii. Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri