Anul 2022 se anunță a fi anul schimbării de job sau de carieră pentru cei mai mulți dintre angajați. Experții din HR spun că dacă te gândești să faci o schimbare în parcursul tău profesional, acum pare să fie cel mai potrivit moment.

93% dintre angajatori plănuiesc să angajeze în 2022, arată datele unui raport global realizat compania Monster, la care au răspuns 3.000 de lideri, în luna septembrie. Mai mult, este de așteptat ca salariile să crească în multe industrii.

„Acesta este cel mai oportun moment în care să faci o schimbare a locului de muncă (…) Există milioane de poziții deschise, iar companiile iau în considerare tot felul de stimulente și beneficii pentru a recruta oameni. Totodată, cei care caută un loc de muncă au o capacitate mult mai mare de a negocia și pot profita cu adevărat de acest moment pentru a obține ceea ce își doresc de la un loc de muncă”, a declarat expertul în carieră Andrew McCaskill, pentru CNBC.

1. Setează o alertă de joburi

Căutarea unui loc nou de muncă aduce, în general mult entuziasm, însă poate fi, în aceeași măsură și intimidantă. Va fi nevoie să dai refresh-uri peste refresh-uri atât la platformele de recrutare, cât și la e-mailuri pentru a fi la curent cu cele mai noi joburi disponibile.

Există, însă, două trucuri simple care te vor ajuta în procesul de aplicare. Mai precis, e important să fii primul care aplică și să fii rapid.

„Dacă ai găsit un job care ți-a stârnit interesul, nu aștepta mai mult de 24 de ore pentru a aplica. Ideal ar fi să aplici cât mai repede posibil, neapărat în aceeași zi”, a declarat expertul în carieră Vicki Salemi.

Este un avantaj semnificativ să fii unul dintre primii candidați care aplică la un loc de muncă nou. Mai multe cercetări de la LinkedIn indică faptul că ai de patru ori mai multe șanse să primești răspunsuri despre o poziție, dacă aplici în primele 10 minute, așa că rapiditatea ajută mult.

Ca să ajungi și fii prrintre primii care aplică la un job, îți poți seta alerte de joburi pe care să le primești pe e-mail. În felul acesta vei primi deja oferte potrivite pentru pozițiile pentru care dorești să aplici.

2. Știi ce vrei și de ce

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în căutarea unui loc de muncă este să nu știi ce cauți și să nu știi exact de ce vrei jobul respectiv.

Încearcă să fii foarte clar cu privire motivul pentru care dorești să îți schimbi actualul loc de muncă. Este pentru că ești nemulțumit din punct de vedere financiar sau doar vrei să faci o schimbare pentru că toți din jurul tău o fac? Odată ce știi cu adevărat ce vrei, dar și ce nu vrei, va fi mai ușor să gestionezi căutarea unui nou loc de muncă.

Andrew McCaskill, expert în carieră

Important e să eviți „să arunci cu CV-ul în stânga și în drepata ca să vezi de unde sare iepurele. Recrutorii își dau seama dacă un candidat este sau nu serios”, spune expertul.

McCaskill sugerează să-ți pui o serie de întrebări pentru a vedea exact care sunt opțiunile tale, dar și dorințele legate de un nou loc de muncă:

  • De ce anume am nevoie la acest loc de muncă?
  • Care sunt valorile mele?
  • Ce rol vreau să joace munca în viața mea?
  • Este jobul meu sau e pasiunea mea?

3. Mărește rețeaua de contacte

Dacă te lovești de un zid în căutarea unui loc de muncă, contactează alți experți în HR care să te ajute. Totodată, poți să intri în contact și cu oamenii care au rolurile la care visezi pentru a cere un sfat sau pentru a găsi un strop de inspirație. În felul acesta poți deschide mai ușor drumurile, pentru noi oportunități profesionale.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri