1 Martie 2022

5 femei lider care au schimbat fața Europei



De la importanți lideri politici și până la economiști puternici care gestionează politici macroeconomice la nivelul Uniunii Europene, femeile își găsesc în continuare loc în domenii care altădată erau destinate preponderent bărbaților. Vă prezentăm în cele ce urmează 5 dintre cele mai puternice femei lider care ocupă unele dintre funcțiile cheie de pe continent și care s-au remarcat prin parcursurile lor profesionale până peste Ocean.

Ursula von der Leyen (63 de ani)

Ursula von der Leyen este una dintre cele mai remarcante prezențe feminine care va rămâne în istoria Uniunii Europene. La 1 decembrie devine prima femeie președinte a Comisiei Europene, fiind succesoarea comisiei Juncker. Născută în Belgia, dar crescută și școlită în Germania, Ursula von der Leyen este de profesie medic și mamă a șapte copii. A fost ministru al Apărării în Germania, perioadă în care s-a remarcat ca un politician care și-a manifestat o susținere notabilă pentru o Europă unită și consolidată.

Ursula von der Leyen a declarat recent în spațiul public, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina că țara condusă de Volodymyr Zelenskyy „e una dintre noi și o vrem în Uniunea Europeană”.

Sursa foto: Shutterstock


Christine Lagarde (66 de ani)

Christine Lagarde este președinta Băncii Centrale Europene și una dintre cele mai de succes persoane publice din Franța. A ocupat de mai multe ori poziția de ministru în Franța, unde a deținut, pe rând, ministerul economiei, ministerul Agriculturii și Pescuitului, cât și cel al Comerțului. Lagarde a fost prima femeie care a devenit ministru de finanțe al unei economii G8 și este prima femeie care a condus atât Banca Centrală Europeană (BCE), cât și FMI. Avocat remarcat în domeniul antitrust și al muncii, Lagarde a fost prima femeie președinte a importantei firme internaționale de avocatură Baker & McKenzie, între 1999 și 2004.

Sursa foto: Flickr


Kristalina Gheorghieva (68 de ani)

Kristalina Gheorghieva este director al Fondului Monetar Internațional, precum și fost șef executiv al Băncii Mondiale, precum și director al acestei instituții. Anterior a fost vicepreședinte al Comisiei Europene, sub comisia lui Jean-Claude Juncker. În cadrul Băncii Mondiale, Georgieva s-a făcut remarcată pentru susținerea acordată egalității de gen și combaterii schimbărilor climatice.

Foto: Facebook /Kristalina Gheorghieva


Maia Sandu (49 de ani)

Era femeilor lider, în luptă cu autocrați îmbătrâniți din Europa Centrală și de Sud-Est a fost consolidată odată cu venirea la sa putere, în Republica Moldova. Maia Sandu a devenit în noiembrie 2021 prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova, o victorie care încă are un ecou puternic și care demonstrează că valorile pro-europene câștigă în fața autocraților îmbătrâniți și a politicienilor din garda veche.

Sursa foto: Agerpres


Svetlana Tikhanovskaya (39 de ani)

Svetlana Tikhanovskaya este una dintre cele mai cunoscute activiste din Belarus. A devenit un simbol al rezistenței est-europene odată cu candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2020, din Belarus, împotriva lui Alexander Lukashenko.

Dorința de schimbare a bielorușilor și-a găsit expresia în timpul campaniei electorale în mitingurile de sprijin pentru Svetlana Tikhanovskaya, Maria Kolesnikova și Veronika Tsepkalo, trio-ul de femei care a condus semnificativ la rezistența împotriva lui Lukashenko. Svetlana Tikhanovskaya, care a apărut ca principalul candidat al opoziției, a devenit mai mult decât un simplu înlocuitor pentru soțul ei Serghei Tikhanovsky, a cărui campanie a preluat-o după arestarea sa, care l-a împiedicat să mai candideze la alegeri pentru președinția țării.

Sursa foto: Agerpres




Citeste si