Maia Sandu a devenit prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova, o victorie care încă are un ecou puternic și care demonstrează că valorile pro-europene câștigă în fața autocraților îmbătrâniți și a politicienilor din garda veche. Alegerea candidatei Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) ilustrează o tendință care se extinde dincolo de fosta republică sovietică încastrată între România și Ucraina. În Belarus, Polonia și alte țări ale fostului bloc comunist, conducătoarele și activiștii din opoziție sunt cei care au dat tonul unei schimbări politice în statele autoritare și iliberale, scrie Financial Times.

Această schimbare accelerată perturbă tiparele stabilite încă din prima jumătate a secolului al XX-lea și din era comunistă. În acele vremuri, femeile din Europa Centrală și de Est erau în mod constant subreprezentate în ecosistemul politic și al mișcărilor sociale independente. Unele transformări au devenit vizibile după revoluțiile pro-democrație din 1989, însă tot limitate ca intensitate.

Un factor din spatele acestei tendințe este felul în care bărbații în vârstă din regiune, autocrații și politicienii care influențează politica statului în interes personal nu au reușit să țină pasul cu schimbarea valorilor sociale și a modernizării culturale încă din anii `90.

Un altul este prevalența corupției, incompetența în guvern, partidismul politic extrem și abuzul statului de drept. Prezența acestor neconformități au reprezentat punctele de plecare pentru femei, ale căror profiluri politice sunt nepătate, întrucât în multe din cazuri, cariera lor s-a dezvoltat în afara partidelor politice, mediului de afaceri și a instituțiilor religioase dominate de bărbați.

Victoria Maiei Sandu în Moldova ilustrează importanța problemei corupției în Europa Centrală și de Est. Nu este un nou venit în politica moldovenească, după ce a luptat și a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Igor Dodon, adversarul ei în scrutinul din 15 noiembrie 2020.

Ba mai mult, în 2019 a ocupat pentru puțin timp funcția de prim-ministru al țării. De această dată, ea a promis că va elimina corupția politică și va reforma sistemul judiciar. Cu un mesaj similar privind anticorupția, Zuzana Caputova, un politician novice, a fost aleasă anul trecut prima femeie președintă a Slovaciei.

Svetlana Tikhanovskaya, simbolul unei conștiințe politice maturizate

Pentru a exemplifica puterea femeilor lideri din această parte a Europei, exemplul Belarusului este mai mult decât sugestiv. Președintele Alexander Lukashenko, care a guvernat din 1994 și a obținut o victorie frauduloasă a alegerilor în august, se agață încă de putere și încearcă din răsputeri să înăbușe prin forță oamenii care din august și până azi ies în stradă constat să-și arate nemulțumirile față de acesta.

Însă din păcate, dictatorul Lukașenko nu mai poate atrage de partea sa generația tânără de bieloruși care au depășit valorile și metodele de guvernare din epoca sovietică. Cu cât dictatura lui se prelungește mai mult, cu atât seamănă mai mult cu bulgarul Todor Zhivkov, cu Gustav Husak din Cehoslovacia și cu alți gerontocrați comunisti discreditați din anii 1980, mai scrie FT.

Dorința de schimbare a bielorușilor și-a găsit expresia în timpul campaniei electorale în mitingurile de sprijin pentru Svetlana Tikhanovskaya (foto), Maria Kolesnikova și Veronika Tsepkalo, trio-ul de femei care a condus semnificativ la efortul de a-l învinge pe Lukashenko. Svetlana Tikhanovskaya, care a apărut ca principalul candidat al opoziției, a devenit mai mult decât un simplu înlocuitor pentru soțul ei Serghei Tikhanovsky, a cărui campanie a preluat-o după arestarea sa, care l-a împiedicat să mai candideze la alegeri pentru președinția țării.

Fără experiență politică anterioară, dar cu un simț puternic al demnității patriotice, Svetlana Tikhanovskaya a simbolizat conștiința politică maturizată a societății din Belarus, dornică să renunțe la ritualurile și minciunile înghețate ale vieții publice sub Lukașenko. Desigur, și faptul că regimul lui Lukașenko a gestionat extrem de prost pandemia de COVID-19 a ajutat.

Reziliența din Polonia

În Polonia, femeile, dar și bărbații au ieșit în stradă în număr mare după ce Curtea Constituțională a decis să interzică aproape în totalitate avortul. Protestele, printre cele mai mari din Polonia de la căderea comunismului, au pus partidul de dreapta PiS (Lege și Justiție) în defensivă într-un mod nemaiîntâlnit de când a ajuns la putere în 2015. La începutul lunii noiembrie, guvernul a întârziat punerea hotărârea instanței în vigoare.

Cu toate acestea, protestele scot la iveală polarizarea societății poloneze în epoca PiS. Platforma Civică, principalul partid de opoziție, este precaut cu privire la susținerea cererilor grupurilor de protest pentru „drepturi reproductive complete” pentru femei. O mare parte a societății poloneze, atașată rădăcinilor sale catolice, în ciuda răspândirii valorilor seculare, nu dorește o relaxare a legii avortului din 1993 - restrictivă după majoritatea standardelor europene - care este încă în vigoare.

De asemenea, este de remarcat faptul că unele femei politice poloneze, cum ar fi fosta premieră Beata Szydlo, sunt catolici conservatori care critică cu înverșunare manifestanții de stradă. Doamna Szydlo, prim-ministru din 2015 până în 2017, rămâne foarte populară printre activiștii PiS de bază.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri