Alegeri prezidențiale Republica Moldova: Maia Sandu va fi noul președinte

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi să participe la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne în total. În urma voturilor exprimate, Maia Sandu va deveni următorul președinte al Republicii Moldova, scrie Agerpres.

UPDATE 06.14: Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a fost votată de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,49%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegători, respectiv 42,51%.

Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot, fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin: 48,45 la sută dintre alegători au venit la vot, față de 43 la sută în turul I.

Citeste si:
Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu. Președintele va vizita...
Klaus Iohannis a felicitat-o...

Cei mai mulți alegători care au ieșit la vot au fost femei (54,33 la sută).

De asemenea, electoratul tânăr, de până în 55 de ani, a fost mai numeros decât cel în vârstă.

Acest scrutin a fost, în fapt, o repetare a celui din 2016, iar Maia Sandu și-a luat acum revanșa la un scor mult mai categoric. În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon fusese votat de 52,11% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, iar Maia Sandu a avut 47,89% din voturi.

Citeste si:
Victoria femeilor lider care „perturbă” tiparele înrădăcinate din...
Victoria femeilor lider care...
Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri