Românii beneficiază de 15 zile libere legale în 2022 pe care și le pot organiza cum doresc. Două dintre aceste zile libere pică de Paștele Ortodox, conform calendarului cu sărbători legale 2022. Astfel, românii se pot bucura chiar de o minivacanță de Paște, un prilej cu atât mai bun, mai ales că, după doi ani de pandemie, trăim în sfârșit vremuri lipsite complet de restricții.

Zile libere 2022. Ce zile libere avem de Paște 2022

Ridicarea restricțiilor a revitalizat deja cererea pentru vacanțe, iar zilele libere se simt în sfârșit pe deplin, chiar dacă scumpirile au „mușcat” puternic din prețurile produselor alimentare care se vor afla și pe masa de Paște. De Paștele Ortodox din 2022, românii se vor bucura de o minivacanță de Paște.

pastele ortodox 2022 zile libereSursa foto: Unsplash

Anul acesta, Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie. Astfel, cu ocazia Învierii lui Iisus Hristos, vor fi două zile libere, mai exact, pe 22 aprilie, atunci când se sărbătorește Vinerea Mare, precum și ziua de 25 aprilie, atunci când credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc a doua zi de Paște.

  1. 22 aprilie 2022 – Vinerea Mare (liber)
  2. 24 aprilie 2022 – Prima zi de Paște (liber)
  3. 25 aprilie 2022 – A doua zi de Paște (liber)

Citește și: Programul mallurilor din București de Paște 2022

Zile libere Paște 2022. Sfântul Gheorghe se sărbătorește în a doua zi de Paște

Interesant este că anul acesta, ziua în care se sărbătorește Sfântul Gheorghe (23 aprilie) va fi mutată pe data de 25 aprilie, adică în a doua zi de Paște 2022. Biserica Ortodoxă Română a lansat anunțul chiar în luna aprilie a acestui an. Motivul invocat de sfinții părinți este că ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paște.

În România, peste 1 milion de persoane poartă un nume derivat din acest sfânt. În 2021, peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei purtau numele Gheorghe sau alte prenume derivate din acest nume de sfânt, arată datele furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, din cadrul MAI.

Vezi și: Dacă vor miel de Paște, pensionarii plătesc și un sfert din pensie pe carne. De restul, facturi și medicamente

Paște Ortodox 2022. De când este Vinerea Mare zi liberă nelucrătoare

În 2018, în calendarul de zile libere legale s-a mai adăugat o zi, Vinerea Mare. Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui. Se mai numește și Vinerea Patimilor și asta pentru că ne aduce aminte de ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Dată fiind încărcătura religioasă și emoțională a acestei zile, Senatul României a aprobat proiectul legislativ depus de UDMR, prin care Vinerea Mare să devină zi liberă legală, nelucrătoare.

Zile libere 2022. Câte zile libere sunt de Paștele Ortodox din 2022Sursa foto: Pexels

În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale UE, deci, majoritatea ţărilor.

Expunerea de motive, a proiectului legislativ (forma inițială)

În martie 2018, legea pentru completarea alin. 1 al art. 139 din Codul Muncii, a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis.

Ce zile libere mai avem în 2022. Calendarul complet al sărbătorilor legale

  • 22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
  • 24 aprilie (duminică) - Paștele Ortodox
  • 25 aprilie (luni) - Paștele Ortodox
  • 1 mai (duminică) - Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) - Rusalii
  • 13 iunie (luni) - Rusalii
  • 15 august (luni ) - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (duminică) - Crăciunul
  • 26 decembrie (luni) - Crăciunul

Când pică Paște Ortodox 2023 și Paștele Catolic 2023

Anul acesta, Paștele Catolic a fost sărbătorit pe 17 aprilie. În 2023, Paștele Catolic și cel Ortodox vor pica fi sărbătorite tot în date diferite. Iată când vor sărbători românii cele două sărbători, în 2023.

  • Paştele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie 2023
  • Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie 2023

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri