Scumpirile au mușcat puternic din toate produsele alimentare în ultimele 12 luni, iar românii care vor sărbători Paștele acest an sunt constrânși să scoată din buzunar mult mai mulți bani decât în 2021, deși nici anul trecut lucrurile nu au stat fost strălucite, pe fondul pandemiei.

Românul care vrea să își sărbătorească Paștele după obiceiurile de până acum - cu ciorbă și friptură de miel, drob, cozonaci și pască - ar fi trebuit să se pregătească din timp și să își pună mai mulți bani deoparte pentru această sărbătoare.

În caz contrar, familia va trebui să strângă cureaua și să se mulțumească cu mai puțin, sau să renunțe la alte activități pe care le-ar fi avut în mod normal în luna aprilie, din cauza inflației accentuate.

Față de aceeași perioadă a anului 2021, prețurile actuale la alimentele necesare mesei de Paște sunt puternic ridicate (ultimele date disponibile de la Institutul Național de Statistică pe 2022 sunt cele pe luna martie).

În topul scumpirilor la produsele necesare pregătirii specialităților de Paște sunt cartofii (+36%), uleiul (+32,33%), făina (+21,47%) și legumele (18,60%). Zahărul, brânza, carnea și ouăle s-au scumpit și ele semnificativ față de 2021.

Poziție Produs Scumpire (martie 2022 față de martie 2021)
1 Cartofi 36,5%
2 Ulei 32,33%
3 Făină 21,47%
4 Legume 18,60%
5 Margarină 16,82%
6 Pâine 16,36%
7 Zahăr 13,98%
8 Ouă 11,8%
9 Brânză 11,5%
10 Carne 8,16%

Sursa datelor: INS

Problema cărnii de miel, ingredient esențial pentru sărbătorile pascale, nu putea să ocolească severa inflație cu care se confruntă România. În prezent, la Piața Progresul, din București, care are prețuri moderate în general, kilogramul de carne de miel se vinde în medie cu 45 de lei.

Pe de altă parte, în supermarketuri, prețurile sunt mai mari: Kaufland vinde carnea de miel cu 55 de lei pe kilogram, în vreme ce Auchan o vinde cu prețuri între 50 și 65 de lei, potrivit cataloagelor digitale. Retailerul Lidl vinde carnea de miel cu prețuri între 55 și 65 de lei, iar Carrefour cu prețuri începând de la 42 de lei.

Carnea de porc, pasăre și vită, varianta de rezervă de Paști

Scumpirea cărnii de miel, anul acesta față de anul trecut se arată a fi mult mai mare decât scumpirea cărnii de porc, pasăre și vită. Aceste trei sortimente de carne s-au scumpit, în medie, cu 8,16%, potrivit INS, dar prețurile sunt totuși semnificativ mai mici față de carnea de miel, iar românii par să se îndrepte spre aceste variante, potrivit vânzătorilor de carne din Piața Progresul din București, care au răspuns reporterului wall-street.ro.

Carne de porc se găsește de la 19 lei în sus în piețe și supermarketuri, iar cea de pui poate fi chiar mai ieftină. Prețurile cărnii de vită încep te la 29 de lei, atât în piață, cât și în supermarketuri.

În fața acestor scumpiri, românul vine oricum cu resursele slăbite de o iarnă în care cheltuielile cu energia au crescut și ele puternic. Plafonările la energie ar fi trebuit să amelioreze această problemă, însă numeroase facturi au ajuns totuși la consumator cu numere mult mai mari decât anii trecuți.

Pentru românii care obișnuiau să își petreacă Paștele în stațiuni, mai aproape de natură, cu familia, scumpirile masive la carburanți or să fie și ele o problemă, pentru că benzina și motorina sunt mai scumpe cu circa 34% în comparație cu anul trecut.

Numeroși români au fost loviți, în paralel cu inflația, de scumpirea creditelor (ipotecare sau de nevoi personale), în urma faptului că BNR a început să acționeze tot mai puternic asupra politicii de dobândă monetară, despre care analiștii estimează să ajungă la 4,5% până la finalul anului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri