Salariul mediu net a ajuns, în iunie 2022 la valoarea de 3.977 de lei, în creștere cu 49 de lei, comparativ cu luna mai, fiind echivalentul unei majorări de 1,2%, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din România?

Comparativ cu luna iunie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%. În ceea ce privește salariul mediu brut, acesta a fost 6413 lei, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decât în luna mai 2022.

În luna iunie 2022, în majoritatea domeniilor de activitate, salariul mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Dacă vrei să-ți calculezi salariul pentru a ști cu câți bani rămâi în mână la final de lună, poți accesa accest Calculator de Salariu Net dezvoltat de wall-street.ro.

Totodată, creșterile salariului mediu net s-au datorat aplicării prevederilor legale privind unele măsuri fiscale conform cărora unele categorii de salariații beneficiază de prevederi speciale în ceea ce priveşte impozitul, contribuţia la asigurări sociale şi contribuţia la asigurări sociale de sănătate.

Top 10 domenii cu cele mai mari salarii din România

Fără să existe, probabil, vreo surpriză, IT-iștii au rămas la final de iunie cu cei mai mulți bani, încasând un salariu mediu net de 9.331 lei, în ușoară scădere față de luna mai 2022, când salariul mediu încasat de angajații din IT era de 9.178 lei. Aceștia sunt urmați de angajații care lucrează în activități de editare (9.090 lei). Pe locul al treilea se situează angajații care activează în informații și comunicații, care au încasat, în medie, un salariu mediu net de 8.195 de lei, în iunie 2022, mai arată datele puse la dispoziție de INS.

Vezi aici care sunt salariile în IT, în 2022. Ce salariu are un programator IT român și cât se câștigă în alte țări

Nr. crt. Domeniu de activitate Salariu mediu net
(RON)
1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 9.331
2. Activităţi de editare 9.090
3. Informaţii şi comunicaţii 8.195
4. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.905
5. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 7.503
6. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 6.924
7.
  • Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)
  • Transporturi aeriene
6.834
8. Intermedieri financiare şi asigurări 6.680
9. Fabricarea produselor din tutun 6.529
10. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.366

Sursa: INS

La polul opus se află angajații din industria textilă, care au încasat, în medie, 2.186 de lei. Interesant este, însă, că pentru prima dată, după multe luni, angajații din HoReCa nu mai ocupă ultimul loc în categoria cu cele mai mici salarii din România, însă urmează imediat după angajații care activează în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu un salariu mediu net de 2.242 de lei. Și angajații români care sunt angrenați în procese de fabricare a mobilei câștigă puțin, cu un salariu mediu net care în luna iunie 2022 se ridica la 2.594.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri