Guvernul a aprobat, în cea mai recentă ședință o nouă modificare privind posturile din administrație publică. Executivul a anunțat noi poziții vacante pentru românii care doresc să se angajeze la stat.

Angajări la stat. Câte locuri de muncă sunt disponibile

Guvernul României anunță noi angajări la stat. Concret, este vorba despre 1.116 posturi vacante sau temporar vacante în instituţii publice locale. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că aceste locuri de muncă eliberate provin dintr-o nevoie de forță de muncă, sesizată de autoritățile locale.

Sursa foto: Shutterstock

Iată care sunt posturile disponibile:

  • salubrizare şi domeniu public (533 de posturi)
  • spitale şi şcoli (207 posturi)
  • asistenţă socială (128 de posturi)

„Guvernul a aprobat memorandumul privind prima sesiune de organizare de concursuri sau examene pentru ocuparea de posturi vacante sau temporar vacante în instituţii publice locale. Este vorba de 1.116 posturi vacante sau temporar vacante, toate venite ca urmare a unor solicitări din partea autorităţilor publice locale şi vă pot prezenta câteva detalii în acest sens: pentru salubrizare şi domeniu public 533 de posturi, pentru spitale şi şcoli 207 posturi, pentru asistenţă socială 128 de posturi”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o întâlnire cu presa, la Palatul Victoria.

Interesant este, însă, că anterior, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Executivul transmitea atunci că măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, în vederea menținerii nivelului de trai al categoriilor vulnerabile și continuarea activităților economice.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, la finalul anului 2021, de 1.262.318, cu 3.508 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 63,97% dintre acestea erau în administraţia publică central, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Cei mai mulți bugetari lucrează în Ministerul Educaţiei, respectiv 290.417 (289.959 în noiembrie), Ministerul Afacerilor Interne - 121.622 (119.829 luna precedentă), Ministerul Apărării Naţionale -75.855 (75.739 în noiembrie), Ministerul Finanţelor -24.384 (24.375 în noiembrie), Ministerul Sănătăţii -18.421 (18.330 în noiembrie) şi Ministerul Justiţiei- 16.926 (16.824 în noiembrie).

Angajări la stat. Ce trebuie să faci ca să te angajezi la stat

Pentru mulți români, sistemul de angajări la stat este privit ca fiind unul anevoios prin prisma procesului de selecție care poate fi mai lung uneori. Așa că dacă vrei să te angajezi într-o instituție publică, e bine să îți iei un timp considerabil pentru a căuta un job care să ți se potrivească.

Posturile vacante din Administrația Publică din România sunt publicate de Guvernul României pe site-ul posturi.gov.ro. Aici găsește toate locurile de muncă disponibile, din fiecare județ din România. Joburile sunt ierarhizate în conformitate cu nivelul funcției, județele și instituțiile în care sunt disponibile locurile vacante.

Angajări la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă vrei un post la stat

În Legea nr 188/1999, privind statutul funcționarilor publici sunt prevăzute condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a te angaja la stat. Sunt 10 criterii generale fără de care nu poți să te angajezi într-o instituție publică din România, pe unul dintre posturile vacante.

Condiţii generale de ocupare a unei funcţii publice, pentru un candidat:

  1. are cetățenia română și domiciliul în România;
  2. cunoaște limba română, scris și vorbit;
  3. are vârsta de minimum 18 ani împliniți;
  4. are capacitate deplină de exercițiu;
  5. are o stare de sănătate corespunzătoare funcției publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
  6. îndeplinește condițiile de studiu prevăzute de lege pentru funcția publică;
  7. îndeplinește condițiile specifice pentru ocuparea funcției publice;
  8. nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legatură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției publice, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
  9. nu a fost destituită dintr-o funcție publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  10. nu a desfășurat activitate de poliție politică, astfel cum este definită prin lege.

Posturile la stat se dau pe bază de concurs, adică un proces similar, dacă vrei, cu examenul de admitere de la o facultate. Tu practic depui un dosar (cu mai multe acte despre care vom aminti mai jos) care va fi evaluat , iar dacă acesta corespunde cu cerințele, vei fi chemat la o probă scrisă. Ulterior, dacă treci de proba scrisă, ești chemat la un interviu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri