Securitatea cibernetică este un domeniu vast, care stârnește curiozitate și în care „mulți își încep o carieră, dar prea puțini sunt cei care reușesc să țină pasul cu multitudinea de informații” și cu ritmul alert în care se schimbă industria. Ce îi unește pe toți? Curiozitatea, autodepășirea și dorința continuă de învățare. Doar așa poți ține pasul cu atacurile cibernetice care au început să devină tot mai sofisticate și aduc noi vulnerabilități în online, a povestit Andrei Avădănei, CEO al companiei de cybersecurity Bit Sentinel și organizator al unei dintre cele mai mari conferințe de profil din Europa Centrală și de Est. Iată cum poți avea o carieră în în securitate ciberntică, ce abilități sunt necesare și care sunt salarii din piață.

Abilitățile „soft” cu care un expert în securitate ciberntică pornește la drum

Ritmul alert de dezvoltare a societăților transformă rapid modurile în care lucrăm. Tehnologiile cu care lucrăm devin din ce în ce mai sofisticate, timp în care angajații și managerii trebuie să traverseze prin noi cicluri de învățare și formare. Angajații din industria de securitate cibernetică sunt printre primii specialiști deja ancorați în viitor, în contextul în care tot mai multe profesii vor necesita abilități digitale tot mai complexe. Cu toate acestea, alinierea la cerințele viitorului nu se realizează doar cu ajutorul abilităților hard (hard skills), ci și prin cele soft. Nevoia de a ține pasul cu noile riscuri și vulnerabilități, într-un mediu atât de vast și de activ presupune să „nu încetezi niciodată să înveți, să explorezi limitele tehnologiei și propria creativitate” pentru a participa la crearea unui „mediul digital mai sigur”, spune Andrei Avădănei.

Curiozitatea este probabil trăsătura prevalentă pe care o au în comun pasionații de securitate cibernetică. Această dorință de a afla cum funcționează lucrurile ne impulsionează să investigăm sisteme, rețele sau aplicații pentru a găsi vulnerabilități nedescoperite până în acel moment, împingând tehnologia către noi limite. Totodată, tocmai datorită evoluției accelerate a tehnologiei, pasionații mai au în comun și aspirația de autodepășire. Un tânăr care reunește aceste două aptitudini, curiozitatea și dorința de a se autodepăși, are la dispoziție arsenalul de bază pentru a deveni un bun specialist în securitate cibernetică. Abilitățile tehnice se construiesc progresiv pe această bază și sunt completate de multe ore de studiu și practică în platforme educaționale.

Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel

Andrei Avadanei

În contextul înmulțirii la un nivel fără precedent a atacurilor cibernetice, organizațiile recunosc nevoia tot mai mare de a-și proteja datele. Metodele de atacuri cibernetice au devenit și devin tot mai complexe, dar oare e necesar ca și specialiștii din industrie să fie dotați, la rândul lor, cu skill-uri mai sofisticate? Andrei Avădănei ne lămurește și spune că putem privi această ecuație ca pe o relație de tip cauză-efect și asta pentru că tehnologia evoluează concomitent cu skill-urile specialiștilor, iar aceștia progresează în sincron cu avansurile tehnologice.

„Fără doar și poate un expert în securitate are nevoie de antrenament continuu ca să poată face față provocarilor atacatorilor. De aceea, poligoane de antrenament precum platforma CyberEDU sau concursuri precum cele din DefCamp Hacking Village participă activ în dezvoltarea skill-urilor acestora într-un mod etic”, a precizat CEO-ul Bit Sentinel.

Citește și: Salarii IT 2022. Ce salariu are un programator IT român și cât se câștigă în alte țări

Salarii cybersecurity: Cât câștigă specialiștii în securitate ciberntică și cum poate avansa în carieră

Securitatea cibernetică este un domeniu cunoscut pentru salariile mari pe care le oferă. În București, de pildă, un expert în cybersecurity câștigă între 8.850 de lei şi 12.700 de lei, potrivit datelor furnizate de platforma Salary Explorer. Întregul sectorul românesc de IT a ajuns să reprezinte 7% din PIB, întreaga piață atingând valoare de 9 miliarde de euro, arată estimările făcute de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

În funcție de abilitățile pe care le are o persoană și de motivația de a se dezvolta în domeniu, posibilitățile de avansare sunt numeroase, explică Andrei Avădănei. Sunt mai multe direcții către care un specialist în securitate cibernetică se poate îndrepta, odată ce alege să activeze în acest domeniu. Acesta își poate aduce contribuția fie în zona corporate, fie pe filieră academică, către cercetare sau chiar către antreprenoriat

În funcție de tipul de organizație la care contribui și nivelul de experiență, rolurile evoluează: de la analist, network sau systems engineer, penetration tester, incident responder până la roluri de consultanță, management, roluri în comitetul executiv precum CISO (chief information security officer), sau roluri în cercetare.

Salarii mari, puțini angajați în România. Andrei Avădănei: „În continuare foarte mulți tineri aleg să lucreze peste hotare”

Numărul de poziţii neocupate în industria de securitate cibernetică, la nivel mondial, a crescut cu 350% în perioada anilor 2013 - 2021, de la un milion la 3,5 milioane, arată o analiză Cybersecurity Ventures. Dacă ne raportăm la viitor, e nevoie de peste 3,4 milioane de specialiști în lume și aproximativ 200.000 în Europa pentru a acoperi nevoile actuale ale industriei, arată datele furnizate de Cybersecurity Workforce Study. În ciuda salariilor mari oferite în piață, România duce lipsă de 2.500 de specialiști în securitate cibernetică, potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Citeste si:

    „Ca reprezentanți ai companiilor locale, ce putem face este să oferim candidaților un mediu dinamic și antrenant, în care să opereze cu cele mai noi tehnologii. În corelație cu parcursuri educaționale specializate, adaptate aspirațiilor candidaților, angajatorii pot deveni mai atractivi pe piața locală, ajutând la retenția talentelor. În continuare foarte mulți tineri aleg să lucreze peste hotare, dar ne bucurăm să vedem că o parte dintre ei rămân și în România, ajutând la creșterea comunității locale și regionale sau, dacă nu, cu siguranță revin în fiecare an la DefCamp”, a mai precizat Andrei Avădănei.

    Arma „supremă” în combaterea deficitului de candidați din industrie nu poate să fie decât educația și cunoașterea care îi apropie pe tineri de acest domeniu. De altfel, evenimente precum DefCamp, care reunește la București specialiști și pasionați de hacking și vulnerabilităţi cibernetice, îi pun față în față pe tineri cu industria.

    Citeste si:

      Andrei Avdădănei spune ca mediul academic a făcut pași importanți în ultimii ani la nivel de creștere a importanței securității cibernetice și a profesiilor asociate din această industrie, prin cursuri și programe de masterat în securitate cibernetică ceea ce oferă tinerilor oportunități de învățare.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Raluca Juncu
      Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri