În luna octombrie 2022, salariul mediu brut în România a fost 6.461 lei, cu doar 4 lei (+0,1%) mai mare decât în luna septembrie 2022. Salariul mediu net a fost 4.008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii au fost încasate de angajații care lucrează în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu un câștig salarial mediu net de 9.427 lei, în vreme ce cele mai mici le regăsim în hoteluri şi restaurante (2.238 lei).

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 12,5% în activităţi de editare;
  • între 4,5% și 8,5% în transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), transporturi pe apă;
  • între 1,5% și 4,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), tranzacţii imobiliare, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea băuturilor.

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 53,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, cu 38,7% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 19,6% în extracţia minereurilor metalifere, în principal ca urmare a acordării în luna precedentă de prime ocazionale și stimulente, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”;
  • între 3,5% și 5,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, telecomunicaţii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
  • între 2,0% și 3,5% în industria metalurgică, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Salariile în sectorul bugetar

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2022 s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+1,3%), respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,5%). În administraţia publică, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,2%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri