Mulţi dintre angajatorii români (40%) au avut în vedere majorări salariale pentru a doua jumătate a acestui an, relevă studiul Compensaţii şi Beneficii 2022, realizat de o companie de servicii de resurse umane, citat de Agerpres.

Conform studiului, în vreme ce o treime dintre companiile respondente nu intenţionează să facă schimbări legate de numărul de angajaţi, 39% şi-au propus să facă noi angajări, în ciuda situaţiei economice, şi 6% se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi, până la finalul anului. În ce priveşte fluctuaţia personalului din prima jumătate a acestui an, acesta a fost mai mică de 15% în cazul majorităţii respondenţilor şi numai 4% au raportat un nivel de peste 46%.

"Avem în faţă o radiografie a situaţiei prezente şi a planurilor angajatorilor în ce priveşte pachetul de compensaţii şi beneficii, un element esenţial pentru atragerea şi retenţia talentelor. Ne-am propus să identificăm modul în care companiile s-au adaptat la contextul economic din acest an, iar studiul ne permite să observăm evoluţia practicilor din piaţă, precum şi tendinţe utile pentru şlefuirea strategiilor de resurse umane în 2023", a declarat Mihaela Maranca, country manager, Randstad România, potrivit unui comunicat.

Totodată, 11% dintre liderii care au răspuns la chestionar consideră că salariile din compania lor sunt mai mari faţă de cele oferite de competiţie, majoritatea (64%) estimează că acestea sunt la nivelul celor din companiile concurente, iar 17% apreciază că la ei în organizaţie salariile sunt mai mici faţă de acelea avute de angajaţi ce deţin posturi similare, în alte firme.

Cele mai multe companii oferă ca bonus tichete de masă și asigurări medicale

În topul beneficiilor oferite de angajatorii din ţara noastră în semestrul al doilea al acestui an se situează: beneficiile suplimentare (precum Benefit, Esx, Edenred, Sodexo) - 84%, asigurările medicale - 81%, posibilitatea de a lucra de acasă - 76%, bonusurile - 65%, decontarea transportului - 51%.

Legat de transport, un subiect faţă de care interesul a crescut în mod special în acest an, în 71% dintre companii, maşina firmei face parte din pachetul de beneficii, acolo unde este specificul funcţiei justifică acest lucru.

Printre beneficiile pe care companiile le au în vedere pentru introducerea în pachetul salarial în viitorul apropiat, în cel mai mare procent se regăsesc asigurările de viaţă (7% din respondenţi) şi sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creşterilor preţurilor la utilităţi (gaze, electricitate) - 6%, urmate de bonusuri anuale sau semestriale şi asigurări medicale.

Conform datelor centralizate de două chestionare derulate prin intermediul platformei LinkedIn de Randstad România în februarie, respectiv septembrie 2022, cu scopul de a identifica aşteptările angajaţilor, 47% din companii au oferit deja o creştere a salariului de până la 10%, la începutul anului curent. Cu toate acestea, respondenţii au declarat că îşi doresc creşteri salariale de peste 16%, ca urmare a contextului economic din acest an.

În privinţa beneficiilor, peste jumătate din angajaţi (57%) îşi doresc cel mai mult să primească cel de-al 13-lea salariu, care nu se regăseşte la acest moment în lista primelor 5 beneficii oferite de angajatorii din România. Următorul cel mai dorit beneficiu este asigurarea de viaţă şi de sănătate (33%). Aproape o treime din angajaţi şi-ar dori o creştere a valorii pachetului de combustibil decontat, 41% ar aprecia decontarea de 100% a costurilor cu combustibilul şi doar 8% sunt mulţumiţi cu ceea ce primesc în prezent.

Studiul Compensaţii şi Beneficii 2022 Randstad România reuneşte date oferite de peste 195 de respondenţi din companii prezente în România ce activează într-o arie diversă de industrii. Sectoarele cel mai bine reprezentate sunt producţie, IT&C, servicii pentru afaceri, care reprezintă, cumulat, 42% din eşantion. Organizaţiile cu peste 500 de angajaţi reprezintă 31% din eşantion. Peste jumătate din respondenţi (57%) deţin funcţii de conducere în departamentul de resurse umane, iar 15% sunt directori generali. Cercetarea şi interpretarea rezultatelor au fost realizate de Randstad în parteneriat cu Evalueserve, companie globală de cercetare de piaţă şi analiză.

Grupul Randstad este specializat în soluţii în domeniul serviciilor flexibile de muncă şi resurse umane şi este activă în 38 de pieţe din întreaga lume. Fondată în 1.960, compania are sediul central în Diemen, Olanda.

Randstad este prezentă în România sub forma a două sucursale, în Bucureşti şi în Slatina, judeţul Olt.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri