Aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile, iar 40% au de gând să își caute un alt loc de muncă dacă acest lucru nu se va întâmpla în contextul creșterii inflației, conform unui sondaj realizat de Undelucram.ro, comunitate online a angajaților din România.

Sondajul a fost realizat în decembrie 2022, iar pentru acesta au răspuns 3.834 de angajați și 446 de angajatori (specialiști în resurse umane ai companiilor). Respondenții provin din domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO & servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/energie, servicii stiințifice/tehnice, construcții/imobiliare, media&cultură.

O treime dintre angajați ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30%

Aproximativ 27% dintre angajati spun că ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30% pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei de 10-15%, iar în jur de 19% au nevoie de creștere 15-20%. Pe de altă parte, circa 7% dintre respondenți au spus că ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii. În același timp, 6,5% dintre angajați au spus că s-ar descurca cu cheltuielile pe care le au chiar dacă nu le-ar crește salariul în acest an.

În cazul în care salariul nu le va fi mărit, 41% dintre angajați au de gând să își caute un alt loc de muncă, 19% vor încerca o renegociere cu managerul direct, 13% își vor căuta o colaborare suplimentară sau un al doilea job, iar 9% ar aprecia dacă li se vor oferi și alte beneficii. Aproximativ 19% nu au niciun plan pentru eventualitatea în care anul acesta nu vor primi un salariu mai mare.

În jur de 35% dintre angajați spun că li se mărește anual salariul, 28% doar în urma unei renegocieri, 19% dintre angajați au salarii mai mari în funcție de performanță, iar 12% spun că în compania în care lucrează se măresc salariile anual doar pentru anumite poziții. Aproape 2% dintre respondenți au răspuns că au salariul mai mare în fiecare trimestru, iar 5% din doi în doi ani.

Citește și: Previziuni HR pentru 2023: Angajatul așteaptă să vadă ce se întâmplă, dar va fi motivat de orice angajator care îi oferă niște bani în plus la salariu

8% spun că se vor descurca foarte bine chiar dacă nu li se va mări salariul

Dacă nu vor avea un salariu mai mare anul acesta, 29% dintre angajați spun că se vor descurca însă vor face mici ajustări - vor pleca mai puțin în vacanțe, vor cumpăra unele produse mai ieftine. În jur de 23% cred că se vor descurca, dar doar dacă vor face ajustări foarte mari - vor renunța la a-și cumpăra haine noi, vor alege cât de des pot produse marcă proprie, vor da mare atenție cheltuielilor utilitare (energie, apă).

Aproximativ 17% cred că se vor descurca foarte greu pentru că ratele și alte cheltuieli importante înseamnă deja mult din veniturile lunare. În jur de 13% au spus că se vor descurca greu chiar dacă nu au rate pentru că salariul lor este destul de mic și nici perspective de creștere nu au. 10% afirmă că se vor descurca destul de greu pentru că ratele reprezintă un procent important din veniturile lunare ale familiei, dar mai sunt ajutați de părinți. Pe de altă parte, 8% spun că se vor descurca destul de bine și nu își vor reduce cheltuielile.

62% dintre angajatori au în plan să majoreze salariile

Aproximativ 62% dintre angajatori au în plan să majoreze salariile angajaților în acest an, 21% doar pentru anumite poziții, iar 17% nu le vor crește.

În jur de 36% dintre specialiștii în HR spun că în companiile pe care le reprezintă salariile vor crește cu 5-10%, aproximativ 22% afirmă că majorarea va fi de 5%, iar în 17% dintre companii va fi o creștere de 10-15%. Aproximativ 2,5% dintre experții în resurse umane au menționat o creștere de 30-40% în companiile în care lucrează.

De asemenea, 52% dintre angajatori spun că mărirea salarială pe care vor să o facă este ca parte a unui plan anual de a-și menține angajații motivați, 28% vor să facă acest lucru din cauza contextului economic, 17% ca urmare a dinamicii din piața muncii, iar 2,5% datorită rezultatelor peste așteptări ale companiei. În jur de 5% vor să majoreze salariile personalului din alte motive.

Cei care nu vor face majorări de salarii, au decis astfel pentru că își doresc să își recompenseze angajații și prin alte metode - 39%. În jur de 28% nu vor crește salariile pentru că situația financiară a companiei de la finalul 2022 nu permite o majorare salarială, 17% din cauza întregului context macroeconomic și tot 17% pentru că firmele în care activează majorează salariile doar în urma unor negocieri angajat-angajator.

Citește și: Retailul, serviciile și transporturile sunt domeniile care pun salariul „la vedere”

Specialiștii în HR cred că salariile ar trebui majorate în funcție de performanță

Întrebați ce ar trebui să facă angajatorii în contextul economic actual, jumătate dintre specialiștii în HR cred că ar trebui ca salariile să crească în funcție de performanță. 17% cred că angajatorii ar trebui să creeze alte metode de creștere a implicării, stării de bine și performanței angajaților chiar dacă nu se măresc salariile (de exemplu, să ofere diferite vouchere pentru mai multe tipuri de servicii, cursuri și traininguri).

Observăm din acest sondaj o așteptare pertinentă a angajaților de a avea salarii mai mari anul acesta având în vedere contextul economic și totodată o intenție pe măsură a companiilor. De asemenea, observăm atenția cu care specialiștii în resurse umane urmăresc creșterea salariilor astfel încât aceasta să fie proporțională cu situația macroeconomică, dar și cu rezultatele angajaților. Este de remarcat că angajatorii se gândesc la diferite metode de a-și motiva angajații chiar dacă nu își permit o creștere salarială.

Costin Tudor, fondator si CEO Undelucram.ro

Costin Tudor, fondator si CEO Undelucram.ro

Pe de altă parte, în jur de 11,5% cred că firmele ar trebui să majoreze salariile tuturor angajaților direct proporțional cu inflația. De asemenea, 11% cred că ar trebui să se majoreze salariile tuturor conform politicii anuale a companiei, iar același procent crede că angajatorii ar trebui să renunțe la angajații care nu performează și să mărească salariile celor implicați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri