Dacă te întrebi cum să îți faci un CV în 2023 ai ajuns în locul în care trebuie. Curriculum Vitae, cunoscut la nivel global ca CV, este documentul de referință de care fiecare candidat are nevoie când aplică la un loc de muncă. Deși în mod tradițional, nu se mai merge neapărat cu CV-ul „la subraț” ca odinioară, documentul este necesar la interviul de angajare pentru ca recrutorul sau managerul să aibă o bază de la care să pornească discuția. Însă, ce e bine de știut este că CV-ul Europass nu mai e chiar ultimul în trend, deși ne este cel mai la îndemână. Iată cum să îți faci un CV bun în 2023 ca să atragi recrutorii.

Varianta 1: Cum să îți faci un CV la îndemână, simplu și rapid

În general, pentru mulți oameni, redactarea CV-ului pare să fie o provocare, fie că sunt la primul job, fie că au deja ani în spate de experiență în piața muncii. Atunci când te afli în căutarea unui loc de muncă, trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de un CV care să cuprindă toată experiența ta profesională de până atunci. Cel mai simplu mod în care să-ți faci un CV este cu ajutorul formatului Europass, care îți oferă secțiuni prestabilite ce te ajută să îl configurezi mai repede. Poți accesa link-ul europa.eu, unde îți poți crea un CV în format european.

cum sa iti faci un CV in 2023

Formatul este util și atunci când ai nevoie să îți actualizezi CV-ul pentru obținerea unui job nou sau dacă dorești să adaugi experiențe profesionale noi sau abilități nou deprinse. Totuși....

De ce nu mai e recomandat să îți faci CV-ul în Europass

Cu toate că CV-ul în format Europass este, poate, cel mai răspândit în România, mulți specialiști în recrutare nu îl recomandă neapărat pentru că este unul foarte comun și nu iese neapărat în evidență printre sutele de CV-uri care ajung în inboxul unui recrutor. De pildă, reprezentanții de la eJobs România, spuneau, încă din 2020 că recrutorii recomandă cu tărie să renunțăm la acest CV în format Europass. De ce?

Pentru că specialiștii care recrutează sunt predispuși să acorde atenție unui CV care iese în evidență și nu unuia care arată la fel ca toate celelalte, așa că documentul tău trebuie să fie cât mai original și să se vadă amprenta ta personală.

Mai mult, se pare că CV-ul în format Europass este ineficient și din cauza spațiului. Spre exemplu, dacă CV-ul tău are în mod normal trei pagini, formatul Europass îl poate lungi și îl poate duce spre 10 pagini. Ori, un CV trebuie să fie concis, informația trebuie să fie structurată în așa fel încât să fie relevantă.

Varianta 2: Cum să îți faci un CV cu care să atragi atenția recrutorului

Mai există o a doua modalitate prin care poți să-ți faci un CV. Poți face asta în modul „clasic” și anume, poți trece punctual experiența profesională pe care ai acumulat-o în carieră. La fel ca și la CV-ul în format Europass, e necesar să menționezi următoarele aspecte:

  • numele
  • prenumele
  • datele de contact
  • numele firmelor la care ai lucrat și perioadă în care ai lucrat
  • experiența acumulată la angajatorii la care ai lucrat, cu accent pe abilitățile acumulate
  • instituțiile de învățământ absolvite
  • limbile vorbite
  • abilitățile care te recomandă
  • certificări
  • traininguri și cursuri urmate
  • Voluntariat (dacă există)
  • Hobby-uri

O chestiune de care mulți candidați uită atunci când își fac CV-ul este acea secțiune de la începutul documentului în care trebuie să introduci o frază despre tine, în care să te descrii. Poți scrie aici, pe scurt, detalii despre profesia ta, situația ta actuală, interesele tale profesionale și de ce vrei să aplici la acest job. Nu te feri să scrii care sunt aspirațiile tale în carieră și care sunt planurile pe termen luni. Totodată, recrutorii sunt adesea impresionați de idealurile înalte în carieră, așa că nu te sfii să îți arăți ambițiile.

Instrumente gratuite care te ajută să îți faci CV-ul, în 2023:

  • LiveCareer – un site din Marea Britanie care te ajută să îți construiești CV-ul de la zero, dar și să îl actualizezi pe cel existent
  • JobSeeker
  • Resume.io – o platformă care te ajută să îți construiești atât CV-ul, cât și scrisoarea de intenție

Cum să îți faci un CV bun. Tips and tricks

CV-ul trebuie realizat cât mai simplu, concis, experiența și abilitățile să fie vizibile, în așa fel încât HR-ul să vadă rapid ce pregătire ai. Documentul trebuie să fie ușor de parcurs, să nu fie colorat excesiv pentru că devine obositor pentru ochi.

Cea mai importantă secțiune sau parte dintr-un CV este partea de început a acestuia, adică prima jumătate a CV-ului. Recrutorii tind să se uite cel mai mult în prima parte a CV-ului, iar ulterior se uită cumva pe diagonală pe cealaltă parte. În medie, recrutorii alocă doar 7,4 secunde pentru a examina un CV. Pe masa lor (sau în inboxul lor) ajung zeci sau chiar sute de CV-uri, așa că ei nu vor avea niciodată timp să examineze de la cap la coadă absolut toate CV-urile pe care ei le primesc. Prin urmare, HR-ii scanează vizual foarte rapid CV-urile trimise de candidați și îi cheamă la interviu doar pe cei care au atras atenția.

Un alt aspect foarte important este ca atunci când te afli la primul job și începi să îți depui CV-ul, încearcă să nu umpli documentul cu informații care nu sunt relevante pentru activitatea ta profesională. Este cumva de la sine înțeles că dacă îți cauți primul job, nu ai experiență profesională, însă poți impresiona cu alte aspecte. Pe lângă instituțiile de învățământ absolvite, voluntariatul, de pildă, arată că ești un om implicat în viața comunității, la fel cum workshopurile la care ai participat sau certificatele pe care le deții arată că ești un candidat perseverent și dornic de perfecționare. Important e să nu fii clișeic și să adaugi abilități doar de dragul de a le adăuga. Menține CV-ul simplu, concis, dar original.

La polul opus, în ceea ce privește redactarea CV-ului pentru o persoană care are deja experiență în piața muncii, pentru aceasta nu mai este relevant să treacă în document toate joburile avut, mai ales dacă unele nu sunt relevante cu poziția la care aplică. De pildă, un candidat cu experiență de 20 de ani în marketing, care vrea să-și schimbe locul de muncă, nu va mai trece în CV un job de barman pe care l-a avut în timpul facultății pentru că nu va mai relevant pentru angajator.

Un studiu BestJobs România arată că 60% dintre români au declarat că își actualizează CV-ul numai atunci când încep să aplice pentru un job nou, deși experții în resurse umane îi sfătuiesc să aibă mereu CV-ul la zi. De ce? Pentru că procesul de găsire a unui job nou durează, în medie, între 3 și 6 luni. Totuși, este recomandat să îl actualizezi mereu pe măsură ce capeți abilități noi sau preiei sarcini diferite la locul actual de muncă, pentru a fi mereu pregătit cu ce cere piața muncii.

În final, nu uita că atunci când începi căutarea unui loc de muncă, pe lângă actualizarea CV-ului și a profilului LinkedIn, trebuie să îți recalibrezi și răspunsurile pe care le vei oferi la interviu. Într-adevăr, CV-ul este cartea ta de vizită în fața unui recrutor, însă interviul de angajare este etapa decisivă care îți poate spune dacă ai luat jobul sau nu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri