Institutul Național de Statistică (INS) a publicat cele mai noi date referitoare la cele mai mari salarii din economie. Salariul mediu net a ajuns, în aprilie 2023 la 4.564 de lei, în creştere cu 10 lei (+0,2%) faţă de luna martie. Iată în ce domenii se încasează cele mai mari salarii din economia românească.

Comparativ cu luna aprilie a anului 2022, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15%. În ceea de priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta s-a situat la 7.311 lei, cu 21 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2023.

Datele INS arată că indicele câştigului salarial real a fost 103,4% în luna aprilie 2023 faţă de luna aprilie 2022 şi de 99,5% faţă de faţă de martie 2023. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost în aprilie 2023 de 235,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna martie 2023.

Top 10 cele mai mari salarii din România. În ce domenii se câștigă cel mai bine

Fără nicio surpriză, angajații din sectorul IT&C încasează cele mai mari salarii din România, cu un câștig mediu net de 10.720 de lei. Deseori profesioniștii din domeniul tehnologiei sunt considerați a fi „răsfățații” din piața muncii, prin prisma salariilor și a beneficiilor pe care le au. Recent, datele unui sondaj realizat de compania Prohuman și BestJobs arată că angajaţii din industria IT îşi doresc o creştere salarială care să ţină cont de inflaţie, cu peste 20%.

În topul celor mai mari salarii din econmia românească, angajații din IT sunt urmați de salariații care activează în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu un salariu mediu net de 10.283, conform datelor de la INS.

Nr. crt. Domeniu de activitate Salariu mediu net
(RON)
1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 10.720
2. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 10.283
3. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 9.623
4. Activităţi de editare 9.545
5. Informaţii şi comunicaţii 9.489
6. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 8.645
7. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 8.528
8. Intermedieri financiare şi asigurări 8.411
9. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 7.675
10. Transporturi aeriene 7.649

Sursa: INS

În luna aprilie 2023, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, aproape în egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Astfel, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2023, salariul mediu net a crescut față de luna precedentă cu 3,6%, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,7%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă), iar în învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut (-6,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri