Marile organizații active în România încep să își concentreze eforturile în a doua jumătate a anului 2023 pe componenta umană, printr-un focus din ce în ce mai mare pentru asigurarea unui mediu de lucru în care primează siguranța emoțională a angajaților, conform unei analize realizate de compania de executive search Arthur Hunt România.

Aceasta în contextul în care provocările economice induc, de peste 2 ani, presiuni majore asupra managerilor din organizații, forțându-i în permanență să se adapteze contextului economic și geo-politic în continuă schimbare. În plus, impredictibilitatea fiscală și politica locală dezvoltă un stres suplimentar asupra executivilor, dar și a echipelor, care deseori se simt suprasolicitate și ajung la epuizare, potrivit analizei Arthur Hunt România.

Aceste schimbări majore de pe piața muncii din România au loc în contextul în care organizațiile au fost supuse deja unor planuri complexe de transformare și restructurare, ca urmare a pandemiei sau a contextului geopolitic, precum restructurări, procese masive de digitalizare sau eficientizare de procese.

“Observăm în ultima perioadă două tipuri diferite de organizații active în România. Pe de o parte, cele care au transpus presiunile contextului și ale pieței asupra structurilor de management, cascadându-se ulterior asupra întregii echipe, iar această presiune permanentă a generat un climat toxic, de anxietate generalizată la nivelul acestor organizații. Practic, în loc să performeze, acest tip de organizații sunt total paralizate, deoarece angajații au atins un nivel de anxietate care îi împiedică să mai vină cu orice inițiative, din teama de a nu greși. Pe de altă parte, există și organizații care au reușit să asigure o plasă de siguranță emoțională angajaților, în care atât managerilor cât și angajaților nu le este teamă să își împărtășească feedbackul, greșelile sau inițiativele, iar acest tip de organizații au și rezultate bune în business,” declară Alina Sîrbu, Partener Arthur Hunt România și Psiholog.

Conform specialiștilor companiei de executive search și consultanță în resurse umane Arthur Hunt, echipele formate din persoane cu experiențe profesionale și de viață cât mai diverse pot aduce și ele un plus valoare companiilor, prin identificarea unor soluții creative și mai rapide la problemele actuale ale pieței.

“Liderii anului 2023 sunt cei care ascultă vocea echipelor, iau în considerare problemele acestora și recunosc și apreciază vulnerabilitatea lor. Organizațiile în care se instaurează presiunea și anxietatea nu performează”, completează reprezentantul Arthur Hunt România.

La nivel european, 8 din 10 lideri de companii sunt preocupați de nivelul de stres din cadrul organizațiilor lor, potrivit cifrelor oficiale ale Comsiei Europene*, în contextul în care jumătate dintre angajații din UE consideră stresul ca fiind comun la locul lor de muncă.

Asigurarea unui mediu sănătos de lucru în cadrul organizațiilor, prin care sunt combătute problemele legate de sănătatea emoțională, este o prioritate și pentru Comisia Europeană. Instituția finanțează programe prin care angajații UE sunt protejați*.

Arthur Hunt este una dintre companiile internaționale de top în domeniul consultanței în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanță de HR și
management al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri