57% dintre europeni se gandesc tot mai mult la pensionare inainte de a atinge varsta prevazuta de lege, arata cel mai recent studiu realizat de Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSEE).
Realizat in 10 tari europene (Franta, Elvetia, Austria, Germania, Suedia, Olanda, Spania, Italia, Danemarca si Grecia), studiul arata ca 57% dintre europeni isi doresc sa isi paraseasca viata profesionala activa inainte de varsta prevazuta de lege.

Tarile nordice, mai active decat cele sudice

Dorinta salariatilor de a iesi la pensie anticipat creste practic pe masura ce se avanseaza spre sudul Europei. Tarile europene care vor sa cotizeze cel mai mult la fondul de pensii sunt Olanda, Danemarca, Suedia, Germania si Austria. La polul opus se afla tarile mediteraneene Grecia, Italia si Spania, unde ca si in Franta, majoritatea salariatilor isi doresc sa iasa cat mai repede la pensie. In schimb, Elvetia este exceptia care confirma regula, fiind tara in care salariatii sunt cei mai atasati de viata profesionala.

Dorinta de a iesi la pensie anticipat sau mai repede depinde pe de o parte de factori economici si non economici cum ar fi satisfactia oferita de munca, sanatatea sau speranta de viata, sustine studiul realizat de Insee. Intr-adevar, o stare de sanatate precara, o speranta de viata slaba sau un post nesatisfacator pot fi motive intemeiate pentru a iesi la pensie mai devreme.

Francezii vor la pensie

Cei mai dornici sa iasa la pensie sunt insa salariatii francezi (46%) ocupand primul loc atunci cand se vorbeste de gradul de nemultumire la locul de munca: lipsa de sprijin in situatii dificile sau a recunostintei pentru rezultatele pozitive obtinute, un salariu corect mult mai putin frecvent decat ansamblul celor zece tari sunt doar cateva din principalele motive invocate de anagajatii din interiorul Hexagonului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri