Romania are de recuperat un decalaj semnificativ in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei sale, in contextul in care nivelul redus al acesteia este corelat, de asemenea, cu un grad scazut de incluziune financiara, potrivit unui studiu realizat de KPMG la solicitarea Asociatiei pentru Promovarea Asigurarilor (APPA). De exemplu, un roman aloca, in medie, suma de doar 18 euro pe an pentru asigurarile de viata, media la nivelu Uniunii Europene fiind de 1.300 de euro.

"La nivel european, Romania se plaseaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste nivelul de educatie financiara. Doar unul din cinci adulti are obuna intelegere a conceptelor financiare. Acesta este contextul in care am dat startul proiectului "Traieste Viitorul", cu obiectivul ambitios de a contribui la schimbarea acestei realitati, pecum si imbunatatirea relatiei pe care romanii o au cu instrumentele de economisire pe termen lung (asigurari de viata si pensii private facultative - n.r.), esentiale pentru siguranta lor financiara", a declarat Alexandru Ciuncan, secretar general APPA.

Romanii vor fi directionati sa acceseze acest portal pentru informare printr-o ampla campanie derulata online, care va include, pe langa forme clasice de promovare, si experimente sociale menite sa atraga atentia asupra responsabilitatii pe care fiecare dintre noi o are fata de viitorul sau financiar, a mai spus Alexandru Ciuncan.

Studiul realizat de KPMG arata ca doar 19% dintre romani economisesc pentru batranete, fapt deloc surprinzator avand in vedere ca 4 din 10 romani nu detin un cont bancar (conform datelor publicate recent de Banca Mondiala). Pe langa formele clasice de economisire, precum depozitele bancare, romanii au la dispozitie si asigurarile de viata, ca instrument complex care imbina atat componenta de protectie, cat si pe cea investitionala.

In prezent, ponderea asigurarilor de viata in Romania este de 20% din totalul pietei de profil, prin comparatie cu media Uniunii Europene, care se situeaza la 60%. Un roman cheltuie, in medie, 18 euro pe an pentru asigurari de viata, media in statele europene fiind de 1.300 euro pe an. Partial, gradul redus de incluziune financiara si economisire se explica printr-un nivel redus la venitului disponibil pe cap de locuitor. Venitul disponibil pe cap de locuitor este la 62% fata de media UE(la paritatea puterii de cumparare). Dincolo de diferenta veniturilor disponibile, una dintre cauzele acestei situatii o reprezinta si nivelul scazut de educatie financiara a romanilor, arata KPMG.

De asemenea, la un nivel scazut al venitului pe cap de locuitor, nevoile de baza au prioritate fata de asigurari de economisire. Astfel, o pondere de 70% din cheltuielile de consum ale romanilor sunt alocate catre nevoile de baza: sanatate, locuinta, intretinere, apa, electricitate, gaze si alti combustibili, imbracaminte, incaltaminte, alimente si bauturi.

"Studiul include exemplul ilustrativ al unei persoane care iese la pensie in 2048 si care, in baza contributiilor platite, se estimeaza ca va obtine beneficii post pensionare de aproximativ 52% din salariul lunar dinainte de pensionare, din care 37% din pensia publica si 15% din pensia de Pilon II. Ramane astfel o diferenta semnificativa pana la nivelul de inlocuire a venitului de 70% recomandat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), ce va trebui acoperita prin economisire individuala”, a precizat Angela Manolache, partener in cadrul KPMG.

APPA este o organizatie non-guvernamentala ale carei principale scopuri sunt promovarea conceptului de asigurare, protejarea intereselor consumatorului de produse de asigurare prin sustinerea cresterii gradului de educare in asigurari in randul populatiei. Din 2010, APPA a organizat primele campanii nationale de informare si educare a populatiei, conferinte internationale si nationale si alte tipuri de proiecte menite sa duca la indeplinirea obiectivelor.

Sursa foto: Joyseulay / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri