Toti micii producatori de legume, fructe, flori, cereale si material lemnos vor plati impozit de 16% din veniturile nete, fiind in continuare exceptati de la taxare crescatorii de animale si pasari, apicultorii si crescatorii de viermi de matase care nu vand catre colectori sau procesatori, informeaza Mediafax.

Producatorii agricoli vor fi nevoiti sa faca plati anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe baza de norma de venit sau in sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vand catre firme de colectare, producatori industriali sau alte entitati obligate sa tina evidenta contabila, sa fie retinut la sursa un impozit de 2% din valoarea inscrisa in contracte la momentul platii, urmand ca impozitul sa fie regularizat la final de an.

Termenul de virare a impozitului retinut la sursa este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Aceasta prevedere ar putea avea un impact semnificativ in pretul produselor agricole, intrucat colectorii, producatorii si celelalte entitati incluse in lantul de distributie vor contabiliza costuri directe in crestere cu 2%, daca producatorii nu-si vor asuma o reducere a preturilor de vanzare. Acest impact se va recepta in toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.

Pana la finele acestui an sunt impozitate doar veniturile obtinute din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea; valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Ce spune Codul Fiscal?

Astfel, prin Codul Fiscal actual se impoziteazã doar veniturile obtinute in spatii de productie care sugereaza realizarea unor investitii, pentru organizarea mai eficienta a productiei, precum si cele realizate de producatorii care vand catre unitati specializate de colectare sau productie, fiind exceptati de la plata impozitului micii producatori care valorificã produsele in piete sau direct catre consumatorii finali.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, se considera in stare naturala: produsele agricole obtinute dupa recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat in busteni ori in bile, precum si produsele de origine animala (cum ar fi laptele, lana, ouale, pieile crude si altele asemenea), plante si animale din flora si fauna salbatica, cum ar fi plante medicinale, fructe de padure, ciuperci, melci, scoici, serpi, broaste si altele asemenea.

Tot normele metodologice precizeaza ca sunt scutite de la impozitare veniturile provenite din cresterea animalelor si pasarilor, apicultura si sericicultura, precum si veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala, prin unitati specializate, cum ar fi centre sau puncte de achizitie, a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri