Fonduri de un miliard de euro pentru zona montana. Cine le poate accesa?

Un procent de 18,72% din suprafata totala agricola a Romaniei, adica 2.738.428 de hectare, se afla in zona montana a Romaniei, asa cum este definita de legea 197/2018 (Legea Muntelui). Din cei 3,3 milioane de locuitori ai zonei montane, 1,3 milioane sunt fermieri. In total, la munte exista 815.000 de exploatatii agricole si 3.520 de sate. Fermierii si procesatorii de produse agroalimentare din zona montana vor putea accesa, in urmatorii zece ani, fonduri provenite de la bugetul de stat in valoare de un miliard de euro.

Fondurile in valoare de un miliard de euro, provenite de la bugetul de stat, sunt alocate pe o perioada de zece ani de la intrarea in vigoare a legii si fac parte din programul intitulat ”de incurajare a activitatii din zona montana”, implementat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Legea 197/2018, denumita ”Legea Muntelui”, prevede incurajarea productiei de lapte, infiintarea de centre de colectare, depozitare, puncte de sacrificare si a unor unitati de procesare a materiilor prime; sprijinirea producatorilor si/sau procesatorilor de produse agroalimentare din zona montana in vederea promovarii produselor obtinute, certificate ca: “produs montan”, “produs traditional”, “produs ecologic”, precum si a celor certificate la nivel european.

Legea Muntelui 2018

De asemenea, Legea Muntelui prevede ca familiile tinere de fermieri de munte, care cresc animale in echivalent a cinci unitati vita mare, sunt scutite de impozitul agricol si impozitul pe venitul realizat din agricultura timp de cinci ani la infiintare si pe 50% din venituri, in urmatorii ani, pe perioada existentei titularului. In plus, specialistii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc in zona montana si se obliga sa desfasoare activitatea pe o perioada de minimum cinci ani in zona montana, vor primi o prima de instalare. O alta prevedere a Legii Muntelui, adoptata de Camera Deputatilor, for decizional, in iunie 2018, interzice colectarea apelor, izvoarelor si paraielor in scopul utilizarii acestora pentru microhidrocentrale, fara asigurarea in prealabil si cu prioritate a necesarului de apa pentru animalele domestice si salbatice.

Citeste si:
Ludovic Orban: Nu putem da despăgubiri fermierilor după cum vrem noi
Ludovic Orban: Nu putem da...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Zona montana are 3.343.831 de locuitori, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dintre care 1,3 milioane sunt fermieri activi. In total, exista 815.000 de exploatatii agricole in zona montana, care reprezinta 18,72% din totalul suprafetei agricole din Romania, adica 2.738.428 hectare. Bazinul montan reprezinta un teritoriu montan, constituit din mai multe unitati administrativ teritoriale cu continuitate teritoriala, constituite, de regula, de-a lungul unei vai, a unui curs de apa sau cai de comunicatie, cu caracteristici geo-climatice comune si cu activitati economice si culturale cu caracter traditional, similare, aflate in jurul unui centru de dezvoltare locala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri