Fonduri europene: 683 mil. euro pentru investitii in zona montana, prin PNDR 2020

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a incheiat peste 4.500 de contracte de finantare care au ca obiect investitii in zona montana si pentru care s-au efectuat plati in valoare totala de 230,6 milioane de euro. Alocarea distincta acordata prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) pentru finantarea investitiilor realizate in zona montana este de 683 mililioane euro, potrivit reprezentantilor AFIR.

Cele mai multe investitii in zona montana au fost finantate cu fonduri europene, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru instalarea a 1.998 de tineri fermieri prin intermediul submasurii 6.1, pentru care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a semnat decizii de finantare in valoare de 81 milioane de euro.

Pentru dezvoltarea, cu fonduri europene, a fermelor mici prin submasura 6.3 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), AFIR a incheiat 1.952 de contracte de finantare cu o valoare de peste 29,3 milioane de euro. De asemenea, au fost contractate proiecte de investitii in exploatatii agricole prin submasura 4.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si proiecte de infiintare sau modernizare a unitatilor de procesare a produselor agricole prin submasura 4.2, cu o valoare cumulata de peste 52 milioane de euro.

agentia pentru finantarea investitiilor rurale, AFIR, programul national de dezvoltare rurala, PNDR, ferme, fonduri europene, Adrian Chesnoiu

„Zona montana este o prioritate pentru AFIR, iar proiectele din aceasta zona constituie o necesitate pentru dezvoltarea durabila a mediului rural. Alocarea distincta dispusa in sesiunile de finantare si interesul crescut al beneficiarilor pentru accesarea fondurilor PNDR 2020 urmaresc dezvoltarea si stabilizarea populatiei in zona montana. Pana in prezent, am finantat 154 de ferme si mai multe proiecte de procesare a produselor agricole, am sustinut financiar realizarea si modernizarea a 1.192 kilometri de retele de apa sau apa uzata si a peste 1.450 de kilometri de drumuri comunale, agricole si forestiere in zonele montane”, spune Adrian Chesnoiu, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Citeste si:
Fonduri europene de 846 milioane euro pentru beneficiarii PNDR 2020
Fonduri europene de aproape...

Investitiile din fonduri europene in infrastructura din zona montana au fost finantate prin intermediul submasurii 7.2 (Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica) pentru care AFIR a semnat 297 de contracte in valoare totala de peste 276 milioane de euro. De asemenea, 147 de contracte in valoare totala de 48,6 milioane de euro au fost semnate prin intermediul submasurii 7.6 (Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sursa foto: Shutterstock.com / Dziewul

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Pierderile de mai multe milioane de euro în industria cărnii în acest an
Setari Cookie-uri