Am pornit la drum cu o lista de 25 de produse - alimente si bauturi -, alese aleatoriu, dintre marcile cunoscute cu preturi medii. Nu am uitat de produsele de sezon, precum carnea de porc, toba si cozonacul si am inclus produse de baza ca uleiul, faina sau ouale.

Cu lista de cumparaturi intr-o mana si pixul in cealalta, am colindat 10 magazine din Bucuresti apartinand celor mai mari retaileri moderni din Romania: Real Cotroceni, Cora Lujerului, Auchan Militari, Carrefour Grozavesti, Mega Image Calea Rahovei/Calea Ferentari, Billa Liberty, Kaufland Sebastian, Profi Piata Constitutiei, Lidl Iuliu Maniu (Gema), Penny Market Nasaud.

Am comparat, pe cat posibil, aceleasi produse in fiecare magazin vizitat. In cazul in care nu am gasit acelasi produs ori acesta nu era disponibil, am ales un alt produs similar, in aceeasi cantitate, la un pret apropiat (marca este notata sub pret).

In situatia in care am identificat acelasi produs in minimum 50% dintre magazinele analizate, am marcat (prin culoarea verde) in tabel pretul cel mai mic aferent produsului comun.

Important de mentionat este ca multe dintre produsele analizate au preturi promotionale in aceasta perioada.

Citeste si:

La final de zi, cand am tras linie, cel mai putin am cheltuit intr-un hipermarket (190 de lei/25 de produse, in total), pe cand supermarketurile s-au dovedit a fi putin mai „piperate” ca preturi, diferentele urcand pana la 16 lei/totalul de 25 de produse.

Din datele centralizate, hipermarketul Auchan din Militari a reiesit ca avand cele mai multe produse cu pretul cel mai mic din seria analizata. La polul opus se afla supermarketurile.

Un caz aparte il reprezinta magazinele cu politica de discount (Kaufland, Lidl, Penny Market), care comercializeaza multe produse marca proprie. Astfel, am luat in considerare marci private ale discounterilor similare cu cele incluse pe lista de cumparaturi.

NOTA: 1) Magazinele vizitate pe data de 19 decembrie au fost: Real Cotroceni, Cora Lujerului, Auchan Militari, Carrefour Grozavesti, Mega Image Calea Rahovei/Calea Ferentari, Billa Liberty, Kaufland Sebastian, Profi Piata Constitutiei, Lidl Iuliu Maniu (Gema), Penny Market str. Nasaud; 2) Produsele analizate au fost alese aleatoriu si nu sunt aceleasi in cazul tuturor magazinelor analizate; 3) In cazul in care am identificat acelasi produs in minimum 50% dintre magazinele analizate, am marcat in raport pretul cel mai mic aferent produsului comun; 4) Acolo unde produsul nu a fost gasit la raft/disponibil, s-a luat in considerare, pe cat posibil, un produs similar, intr-o cantitate similara, la un pret similar (brandul este notat in casuta respectiva); 5) Unele produse incluse in analiza au preturi promotionale; 6) PL = private label/marca proprie;