Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei Roche Romania SRL pe piata anumitor produse oncologice din Romania, potrivit Agerpres. Compania Roche activeaza in domeniul comercializarii produselor farmaceutice, portofoliul sau cuprinzand medicamente inovative de inalta tehnologie, ce se adreseaza unor arii terapeutice unde exista nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

Una dintre investigatii vizeaza un posibil comportament anticoncurential ce consta in practicarea de catre Roche Romania SRL, in relatie cu un distribuitor al sau, a unor preturi cu ridicata mai mari decat preturile oferite de catre Roche Romania SRL in contextul unor proceduri de licitatie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

Cea de-a doua investigatie se refera la acte si fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piata a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care contine substanta activa Erlotinibum si este utilizat in tratamentul cancerului. Tarceva este inclus in Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet cand este lansat pe piata. Medicamentul generic contine aceeasi substanta activa, in aceeasi cantitate ca si medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

"In urma anchetei sectoriale pe piata farmaceutica, finalizata in acest an, Consiliul Concurentei a constatat ca medicamentele generice, desi mai ieftine decat variantele lor inovative, nu reusesc sa acapareze o cota de piata semnificativa. In cadrul studiului, autoritatea de concurenta a analizat activitatile de marketing si promovare realizate in conexiune cu vanzarea de medicamente si a constatat o posibila corelare intre activitatile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative si gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, desi prescrierea medicamentelor se realizeaza pe substanta activa si, doar in situatii exceptionale, justificate, pe denumire comerciala, 57% dintre pacienti solicita o anumita denumire comerciala ca urmare a recomandarilor medicului, recomandari venite ca urmare a promovarilor intense realizate de producatorii de medicamente inovative", se mentioneaza in comunicat.

In cadrul investigatiilor au fost efectuate inspectii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Totodata, reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Sursa foto: Shutterstock /amenic181

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri