Consiliul Concurentei (CC) organizeaza astazi o conferinta prin care va prezenta concluziile investigatiei pe piata carburantilor, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Rezultatele oficiale ale anchetei sunt prezentate de presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, incepand cu ora 13, la sediul institutiei din Piata Presei Libere.

Investigatia vizeaza cele mai mari companii de pe piata locala a comercializarii de carburanti – OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, suspectate ca s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata un sortiment de benzina.


13:12
Consiliul Concurentei (CC) a amendat companiile petroliere implicate - OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Eni si Lukoil cu o amenda totala de 880 milioane de lei. Valoarea reprezinta circa 3% din cifra de afaceri si este de departe cea mai mare amenda aplicata de CC pana acum. Amenda data companiilor petroliere este cea mai mare din Europa.
13:21
Dovezile au fost culese in toamna lui 2009, in urma unor inspectii inopinate efectuate de CC la sediile companiilor implicate. Datele au fost procesate pana in vara lui 2011, apoi au fost filtrate in interiorul Consiliului Concurentei. Mai departe, dosarul a fost vazut de Comisia Europeana. In decembrie, au fost audiate companiile, iar acum se face publica decizia CC.
13:24
Sumele amenzilor date pentru fiecare companie in parte nu pot fi facute publice. „Toate sunt de circa 3% (din cifra de afaceri - n.r.), la unele amenda este putin peste, la altele sub", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de presa. El a precizat ca Petrom a avut circumstante agravante, ca initiator.
13:30
Consiliul Concurentei a amendat companiile petroliere pentru ca, in 2008, s-au inteles in privinta retragerii de pe piata a unui sortiment de benzina de pe piata (Eco Premium). „Intelegerea a vizat doar o parte a pietei, de sub 20% din vanzarile companiilor de benzina. Pe cifra de afaceri a companiilor era de sub 5%, de asta am aplicat un procent mai redus fata de o intelegere care afecteaza toate produsele", a explicat Bogdan Chiritoiu.
13:33
Printre dovezile colectate de CC impotriva companiilor petroliere se numara discutii din cadrul Asociatiei Romane a Petrolistilor si schimburi de e-mail-uri intre companii. Rompetrol, care nu a participat direct la discutii, a fost totusi amendat pentru ca stia despre ce fac celelalte companii, iar mai apoi si-a dat acordul, retrangand de pe piata respectivul sortiment de benzina.
13:37
Cazul fiecarei companii a fost analizat in parte. Motivatia companiilor petroliere pentru retragerea de pe piata a sortimentului de benzina: o economie si reducerea poluarii.
13:43
Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei este un record nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana, potrivit lui Bogdan Chiritoiu. In total, amenzile se ridica la 880 milioane de lei, circa 205 milioane de euro (la cursul actual), ele insemnand 3% din cifrele de afaceri din 2010. Reamintim companiile amendate: OMV Petrom (OMV Petrom Marketing si OMV Petrom), Rompetrol Downstream, Eni Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania.
13:52
Bogdan Chiritoiu spune ca, in mod normal, amenda ar trebui sa fie platita imediat, dar ca este foarte posibil sa se ajunga in instanta. Motivarea deciziei se va da intr-o luna. Companiile pot cere in instanta suspendarea amenzii pana la finalizarea cauzei, dar ele trebuie sa plateasca o cautiune de 20%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri