Electrica vrea sa vanda in acest an catre Enel actiunile pe care le detine la firmele desprinse din Electrica Muntenia Sud, preluata de grupul italian in 2008, Guvernul fiind insa obligat sa schimbe legea, care nu reglementeaza posibilitatea includerii in contractele de privatizare a acestei optiuni, scrie Mediafax.
Electrica Muntenia Sud (EMS) a fost preluata de Enel printr-o tranzactie finalizata in 2008 si divizata in doua companii, pe tipuri de activitate.

Electrica mai detine cate 23,57% din actiunile Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, din care cate un pachet de 10% este rezervat angajatilor Electrica.

Conform contractului de privatizare incheiat cu Enel in 2007, Electrica are optiunea de vinde catre grupul italian, iar investitorul are obligatia sa cumpere, pachetele de cate 13,57% din actiunile celor doua companii care inglobeaza activele si operatiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Dupa semnarea contractului de privatizare, Guvernul a adoptat o hotarare care precizeaza, in ultimul articol, ca acest drept de optiune de vanzare va fi exercitat la termenul si in conditiile stabilite prin contractul de privatizare, precum si de "legislatia privatizarii in vigoare la momentul exercitarii acestui drept".

In ultimii doi ani, Electrica nu a activat aceasta clauza de vanzare a actiunilor.

Un proiect de ordonanta releva ca Electrica doreste sa isi vanda in acest an actiunile catre Enel, dar si ca autoritatile au constatat ca Guvernul trebuie sa modifice urgent cadrul legal, deoarece actele normative in vigoare atat la momentul semnarii intelegerii intre cele doua parti, cat si in prezent nu prevad posibilitatea includerii unei astfel de operatiuni in contracte de privatizare.

Guvernul este avertizat ca, in situatia in care nu va modifica legislatia, Electrica nu are asigurat cadrul legal de exercitare a optiunii de vanzare conferit prin contractul de privatizare.
In forma aflata in prezent pe site-ul Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, contractul de privatizare stabileste ca acest drept poate fi exercitat in intervalul 1 iulie-31 decembrie, in fiecare dintre anii 2008, 2009, 2010 si 2011, reprezentand al doilea, al treilea, al patrulea si al cincilea an "dupa data finalizarii".

In ordonanta Guvernului se arata insa ca aceste drept poate fi exercitat in fiecare din anii 2010, 2011 si 2012.

Enel a transferat banii pentru actiunile Electrica Muntenia Sud in aprilie 2008, operatiune care presupune finalizarea privatizarii.

Ordonanta pregatita spre a fi aprobata de Guvern avizeaza efectuarea acestei operatiuni pregatita pentru 2012 si stabileste ca pretul pentru fiecare dintre actiunile care fac obiectul optiunii de vanzare nu poate fi mai mic decat pretul de achizitie ajustat pe actiune platit de Enel pentru Electrica Muntenia Sud.

Prin vanzarea a 50% din actiunile EMS, grupul italian Enel a platit direct statul roman 394,8 milioane euro. Tranzactia a presupus insa ca investitorul italian sa ajunga la o participatie de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro. Enel a achizitionat astfel 9.565.473 actiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominala de 10 lei, si a subscris pentru alte 10.301.278 actiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominala de 10 lei fiecare.

La sfarsitul anului 2009, pretul a fost ajustat in sus cu 38 de milioane euro, suma platita
statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Intr-un raport prezentat in vara anului trecut, Enel Investment Holding estima ca pachetul de 23,57% din actiunile Enel Distributie Muntenia (incluzand astfel si actiunile rezervate angajatilor Electrica) are o valoare de 330 milioane euro, in urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.

In cazul Enel Energie Muntenia, participatia de 23,57% detinuta inca de Electrica era evaluata de grupul iutalian la 58 milioane euro, fata de 48 milioane euro in decembrie 2010.
Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia alimenteaza cu energie municipiul
Bucuresti si judetele Giurgiu si Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri