Hidroelectrica apeleaza la rezervele de apa din lacurile de acumulare, care sunt oricum scazute din cauza secetei, pentru a compensa reducerea productiei de electricitate in termocentrale.
"Este un deficit de energie in piata, pentru ca din cauza conditiilor meteorologice a scazut productia de energie in termocentrale si in centrale eoliene. Noi am pornit mai multe centrale nu pentru ca ar fi dat apa peste noi, ci pentru ca ne-a cerut dispeceratul energetic national. Este o solutie pe termen scurt. Hidroelectrica este compania care compenseaza dezechilibrele din sistem, pentru ca unitatile hidroenergetice au cea mai mare viteza de reactie", a declarat directorul general al companiei, Dragos Zachia, pentru Mediafax.

O serie de termocentrale care utilizeaza gazele naturale pentru a produce electricitate au trecut pe pacura, din cauza scaderii presiunii in conductele de transport, situatie cauzata de temperaturile scazute. Pacura este un combustibil cu un randament mai scazut comparativ cu gazele naturale si din acest motiv productia a scazut in unele termocentrale.

Miercuri, energia produsa in termocentrale pe carbuni acopera 47% din consum, centralele pe hidrocaburi 17%, centrala nucleara de la Cernaovoda asigura 16%, iar unitatile eoliene sub 1%.

Potrivit datelor Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, productia Hidroelectrica reptrezinta 18,6% din total. Intr-un an hidrologic normal, compania asigura intre 25% si 30% din productie.

Compania a fost afectata masiv de seceta din a doua parte a anului, fiind obligata la sfarsitul lunii septembrie 2011 sa activeze clauza de forta majora si sa reduca livrarile de energie.

Zachia a adaugat ca gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de 35%.

"Chiar daca este putin, am reusit sa avem un grad de umplere mai mare fata de cel stabilit de Guvern pentru sfarsitul lunii ianuarie, de 25%", a mai spus Zachia.

Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri