Masurile de crestere a veniturilor companiei CFR Calatori au fost impuse Guvernului de catre Fondul Monetar International (FMI) si incluse in scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie,s crie Mediafax.

Documentul releva totodata ca CFR Calatori va angaja un consultant care sa stabileasca, pana la sfarsitul lunii mai, pachetul social minim de servicii care trebuie asigurat populatiei in raport cu cheltuielile aferente, analiza care sa fie urmata imediat de "actiuni corespunzatoare".

In vara anului trecut, Guvernul a anuntat ca va lua in calcul inchiderea unor tronsoane feroviare incluse in pachetul minim social, cu rute pe care in prezent sunt mentinute in circulatie trenuri de persoane din considerente sociale, daca veniturile colectate din serviciile prestate nu insumeaza cel putin jumatate din nivelul estimat.

Reanalizarea necesitatii de mentinere a acestor rute in functie de incasari va reprezenta o clauza care va fi introdusa, prin act aditional, in contractul incheiat de stat cu fiecare operator feroviar de calatori, iar gradul de colectare a veniturilor va fi verificat trimestrial.

Pachetul minim social cuprinde un numar de trenuri de persoane si trasee mentinute in functiune din considerente sociale si pentru garantarea liberei circulatii a persoanelor, chiar daca din serviciile prestate sunt inregistrate pierderi. O parte dintre aceste trasee sunt operate de catre firme private, cu subventii platite de stat.

Citeste si:

Pachetul minim social este stabilit de catre ministerul de resort anual, pentru intreaga retea de cale ferata.

CFR Calatori se afla pe lista companiilor monitorizate de FMI si la care urmeaza sa fie numit un manager privat, Guvernul urmand sa reduca gradul de subventionare bugetara a tarifelor de calatorie cu trenul.

Operatorul de transport feroviar, care inregistreaza plati restante de 484 milioane lei, a majorat pretul tarifelor de calatorie la mijlocul lunii august cu 18%, ca parte a strategiei de eficientizare a activitatii.

Pentru anul trecut, compania estimeaza venituri de 2,5 miliarde lei si cheltuieli in aceeasi suma, sperand ca nu va inregistra pierderi.