Aproximativ 100 de reprezentanti de la Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) au protestat marti dimineata in fata Ministerului Transporturilor (MT) reclamand probleme de dialog cu actuala conducere a Metrorex, probleme in negocierea Contractului Colectiv de Munca (CCM) si lipsa de personal necesar pentru asigurarea transportului de calatori. Presedintele USLM, Ion Radoi, a declarat ca nu exclude posibilitatea unei greve generale la metrou. Metrorex a transmis ca respecta cerintele privind siguranta circulatiei si securitatea transportului. Ulterior, MT a emis un comunicat de presa in care precizeaza ca sindicalistii mai sunt nemultumiti si de faptul ca contractul dintre Sindomet, firma detinuta de sindicatul de la metrou, si Metrorex pentru inchirierea spatiilor din statiile de metrou expira la finalul lunii septembrie si nu va fi prelungit.

Presedintele USLM, Ion Radoi, a declarat ca Metorex are nevoie de inca 600 de angajati pentru a administra in siguranta transportul de calatori, potrivit Agerpres.

"Avem mari probleme din punct de vedere al dialogului social cu actuala conducere a Metrorex, care nu colaboreaza si nu tine cont atunci cand ne intalnim de toate hotararile comune din punct de vedere social. A facut o structura destul de umflata la nivel de varf in cele patru luni de cand a venit la conducerea Metrorex (Dumitru Sodolescu - n.r.) in conditiile in care noi avem nevoie de 600 de oameni pe care sa-i angajam pentru a tine acest metrou pe sina, pentru a transporta calatori in conditii de siguranta", a declarat Ion Radoi.

Potrivit acestuia, in cursul lunii septembrie vor trebui demarate negocierile pentru noul Contract Colectiv de Munca, iar conducerea Metrorex nu a pus sindicalistilor la dispozitie actele necesare.

"In luna urmatoare avem de sustinut negocierile pentru Contractul Colectiv de Munca, pentru care nu ne-a pus la dispozitie actele necesare. Dincolo de aceste probleme, in afara faptului ca nu avem bugetul necesar, acesti doi domni (Dumitru Sodolescu - director general al Metrorex si Lucian Sova - ministrul Transporturilor - n.r.) in loc sa se aseze la masa tratativelor atunci cand au fost chemati la mediere si sa plateasca o anumita penalitate catre ASTALDI, au asteptat sa se pronunte justitia si in loc de 45 milioane euro, cat li s-a cerut, au ajuns sa plateasca 110 milioane euro, banii Romaniei, banii romanilor, iar noi nu avem banii necesari sa angajam salariatii de care avem nevoie si nu avem posibilitati de dezvoltare", a precizat liderul sindical.

Presedintele USLM a vorbit si despre lipsa de personal care exista la nivelul Metrorex si a explicat ca o parte dintre salariatii care fac revizii nu sunt autorizati.

"Sunt oameni tineri, o parte dintre ei, si toti trebuie sa fie specializati, trebuie sa asigure siguranta circulatiei. Nu te poti duce cu un nou angajat sa intretii un macaz peste care trece un tren care are 2.000 de oameni la ore de varf. Si va spun ca saptamana trecuta s-a intamplat un eveniment fara precedent si vorbim despre cele mai noi trenuri. Este vorba de trenul CAF care in zona Pipera a avut o problema cu bieleta, cu partea de directie, de roate, ca sa inteleaga oamenii, si putea ca acest tren sa sara de pe sina in conditiile in care avea peste 2.000 de oameni in el", a explicat acesta.

Radoi a adaugat ca desi reteaua de metrou s-a extins in ultima perioada nu s-a mai facut nicio angajare.

Presedintele USLM a avertizat ca, din cauza lipsei de personal, exista riscul ca ramele de metrou sa nu mai circule deloc. Intrebat daca lipsa de oameni ar putea sa determine succedarea trenurilor la un interval mai mare dimineata, Ion Radoi a raspuns: "Asta ar fi in cel mai bun caz, sa vina la un interval mai mare. Se poate intampla ceea ce este legal si in conformitate cu Contractul Colectiv de Munca, sa nu mai vina deloc".

Potrivit sindicalistului exista posibilitatea declansarii unei greve generale. Intrebat despre aceasta posibilitate el a raspuns: "Nu pot sa va spun acum sau sa estimez cum, cand, dar este posibil".

Ce spune Ministerul Transporturilor

Dupa protestul sindicalistilor, Ministerul Transporturilor a informat ca discutiile despre spatiile comerciale din statiile de la metrou sunt incheiate din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, ministrul de resort, Lucian Sova, sustinand la intalnirile cu reprezentantii sindicatelor ca administratia Metrorex are obligatia sa isi optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obtinute din inchirierea spatiilor comerciale, afirma reprezentantii MT, la solicitarea Agerpres.

"Sindicalistii sunt nemultumiti si de faptul ca nu a mai fost prelungit contractul dintre Sindomet (firma detinuta de sindicatul de la metrou) si Metrorex pentru inchirierea spatiilor din statiile de metrou. Discutiile despre aceste spatii comerciale sunt incheiate din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor. Contractul de inchiriere, incheiat in 2003 pentru 5 ani si prelungit apoi de inca doua ori, expira la 26 septembrie a.c. Comerciantii si sindicatul au insistat sa fie prelungit in continuare, cu acordul partilor. Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a sustinut, la intalnirile cu reprezentantii sindicatelor, ca administratia Metrorex are obligatia sa isi optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obtinute din inchirierea spatiilor comerciale", precizeaza Ministerul Transporturilor, intr-un punct de vedere referitor la pichetul organizat marti de USLM.

De asemenea, Ministerul Transporturilor spune ca Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) a transmis la Ministerul Transporturilor o adresa prin care cere ministrului sa nu sustina noua organigrama a Metrorex.

"Precizam ca modul de organizare a unei companii este atributul societatii, nu al Ministerului Transporturilor", se arata in document.

Opinia Metrorex

Dupa ce liderul de sindicat a anuntat ca Metrorex are probleme tehnice din cauza lipsei de personal, administratorul metroului bucurestean a transmis ca cerintele privind siguranta circulatiei si securitatea transportului sunt respectate conform reglementarilor si normelor emise de autoritatile din domeniu.

"In cadrul pichetului s-au lansat informatii ce decredibilizeaza societatea de transport, legate de siguranta circulatiei trenurilor si a sigurantei calatorilor. In acest sens, Metrorex precizeaza ca respecta cerintele privind siguranta circulatiei si securitatea transportului, conform reglementarilor si normelor emise de autoritatile din domeniu. Totodata in cadrul societatii este functional sistemul de management al calitatii prevazut in standardul SR EN ISO 9001:2015", se arata intr-un comunicat emis marti de Metrorex.

Conform Metrorex, reprezentantii sindicatelor sunt consultati in conformitate cu legile dialogului social. Subiectele pentru care reprezentantii USLM au fost chemati la discutii au fost legate de eficientizarea activitatii societatii, indeplinirea obiectivelor, reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre cele doua parti, promovarea drepturilor si intereselor comune ale membrilor sai, imbunatatirea serviciilor, imbunatatirea conditiilor de munca.

Principala problema ridicata de fiecare data de reprezentantii sindicatului este, conform conducerii Metrorex, prelungirea contractului dintre Sindomet si Metrorex pentru inchirierea spatiilor din statiile de metrou. Contractul incheiat in 2003 pentru 5 ani si prelungit apoi de inca doua ori expira in aceasta toamna. Comerciantii si sindicatul au insistat sa fie prelungit in continuare cu acordul partilor.

Sindomet Servcom SRL are in administrare toate spatiile comerciale din statiile de metrou, cu exceptia restaurantului McDonald's din statia Piata Unirii 2. Veniturile si cheltuielile obtinute din activitatea contractului s-au repartizat din 2003 pana in 2017, in cote de 25% pentru Metrorex si 75% pentru Sindomet, iar incepand cu 26 septembrie 2017, procentele de repartizare sunt 36% pentru Metrorex si 64% pentru Sindomet Servcom SRL.

Adunarea Generala a Actionarilor a solicitat Consiliului de Administratie si conducerii executive a Metrorex organizarea unei licitatii pentru inchirierea spatiilor, conform procedurilor legale la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat contractul (n.n. 26.09.2018).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri