Ministerul Transporturilor a cerut Metrorex solutii pentru rezolvarea revendicarilor sindicatelor

Ministerul Transporturilor a anuntat, joi, ca dezaproba intentia sindicatelor de la metrou de a intra in greva generala, dar a cerut administratorului retelei de metrou, Metrorex, solutii de rezolvare imediata a revendicarilor angajatilor.

"Ministerul Transporturilor, in calitatea sa de actionar majoritar, a cerut noii conduceri a Metrorex prezentarea unor solutii de rezolvare imediata a revendicarilor inaintate de catre USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou, n.r.) si spera intr-o rezolvare cat mai rapida a situatiei create", arata institutia, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat coordonator al relatiei cu partenerii sociali, Nicu Buica, a discutat miercuri cu presedintele USLM, Ion Radoi, despre problemele privind incheierea noului contract colectiv de munca la Metrorex, intalniri intre sindicat/administratie si conducerea ministerului urmand sa aiba loc si in perioada urmatoare, scrie Mediafax.

Ministerul arata, de asemenea, ca dezaproba intentia USLM de a continua conflictul de munca ce poate duce la greva generala.

Sindicalistii din transporturi si servicii publice, membri ai Federatiei "ATU - Romania", vor picheta joi sediul Guvernului, iar in 30 septembrie vor intra in greva generala, urmand sa fie oprita activitatea la metrou si RATB, a anuntat, miercuri, liderul sindical Ion Radoi.

Citeste si:
STB imparte masti anti-gripa: Reactia cetatenilor
STB imparte masti anti-gripa:...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Protestul de la sediul Guvernului va avea loc intre orele 12.00 si 14.30, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania", Ion Radoi.

Tot joi vor fi pichete de protest ale sindicalistilor in Satu Mare, Braila, Craiova, Sighisoara, Ploiesti, Targu Jiu, Craiova, Iasi, Focsani si Cluj, la sediile prefecturilor.

Protestele vor continua in 18 septembrie cu un miting si un mars organizate de federatie, inclusiv de sindicatele Metrorex si RATB.

In 17 septembrie va fi o greva de avertisment, intre orele 04.00 si 06.00, iar in 30 septembrie sindicalistii vor intra in greva generala pe termen nelimitat, activitatea la metrou fiind atunci oprita de la ora 04.00 pana la ora 16.00, a mai spus Radoi.

Citeste si:
Cele 14 orașe care acceptă plata cu cardul în transportul public...
Cele 14 orașe din România...

La greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.

Sindicalistii reclama lipsa de comunicare a Guvernului, sustinand ca din ianuarie si pana in prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese in care era explicata situatia transportatorilor.

Planul actiunilor de protest a fost stabilit in urma cu cinci zile de catre federatie si a fost aprobat de Consiliul National, a precizat Radoi.

"Este un program comun al federatiei si al sindicatului de la metrou, si dupa cum ati vazut in multe actiuni, solidari cu noi sunt si cei de la RATB", a declarat Ion Radoi.

Citeste si:
Greva de avertisment la metrou, joi dimineata
Sindicalistii de la metrou...

Presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situatia autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizand ca exista aproape 350 de vehicule blocate pentru ca sunt defecte si nu exista piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficiente care ar putea fi rezolvate mai usor, pentru a iesi in traseu.

Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste functioneaza 875 de autobuze, 285 de tramvaie si 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.

Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20% din posturile de conducere si executie ale RATB. Petrariu cere o intalnire de urgenta cu primarul general al Capitalei pentru rezolvarea problemelor din transportul public.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri