Primarul general Gabriela Firea solicita Ministerului Transporturilor sa gaseasca de urgenta solutii pentru rezolvarea conflictului colectiv de munca al angajatilor Metrorex, astfel incat greva anuntata pentru saptamana viitoare sa fie anulata si avertizeaza ca aceasta ar putea bloca Bucurestiul, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis duminica de PMB, primarul general solicita factorilor responsabili sa solutioneze in cel mai scurt timp problemele aparute in relatia dintre sindicate si autoritatile statului.

"Fac apel la responsabilitatea si profesionalismul reprezentantilor Ministerului Transporturilor sa identifice urgent solutii, astfel incat greva generala de la metrou sa fie anulata, pentru ca un astfel de eveniment ar afecta serios viata bucurestenilor", afirma Firea, citata in comunicat.

Ea aminteste ca atat la intalnirile directe pe care le-a avut cu ministrii transporturilor, cat si in grupurile de lucru la nivel de experti in mobilitate, a solicitat ca metroul sa fie transferat la Primaria Capitalei, astfel incat municipalitatea sa poata investi si asigura "un transport public modern, integrat si eficient, asa cum se intampla in toate orasele europene".

"Dar, ca si in cazul Centurii Capitalei, interesul public nu a fost suficient de convingator. In ciuda eforturilor Primariei Capitalei de a dovedi ca este capabila sa asigure tot ceea ce este nevoie pentru ca situatii ca aceea de acum sa nu se intample, alte interese sunt, se pare, luate in considerare. Daca nu se doreste transferul metroului in administrarea Primariei Capitalei, asa cum prevede Planul de Mobilitate Urbana Durabila al Capitalei (PMUD), document strategic realizat sub coordonarea specialistilor BERD, macar sa se transfere statiile, care arata deplorabil si pe care Primaria Capitalei le poate reabilita. Vrem sa investim in siguranta si confortul celor aproape 1 milion de bucuresteni care folosesc zilnic metroul", sustine Firea.

Citeste si:
Dancila trimite Corpul de Control la TAROM dupa dezvaluirile de ieri
Dancila trimite Corpul de...

Primarul general afirma ca nu are in acest moment "parghiile legale" pentru a interveni in medierea conflictului de lucru, dar ii asigura pe bucuresteni ca, in cazul in care angajatii Metrorex isi mentin decizia de a intra in greva, Primaria Capitalei, prin STB (fosta RATB), va lua masuri pentru asigurarea la capacitate maxima a transportului public de suprafata.

"Societatea de Transport Bucuresti va scoate in traseu toate vehiculele disponibile iar aceasta masura va fi mentinuta si in afara orelor de varf, pana la reluarea circulatiei pe reteaua de metrou', precizeaza PMB.

Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) a anuntat vineri ca angajatii Metrorex vor intra in greva generala pe perioada nedeterminata de miercuri, 21 noiembrie, intre orele 4,00 si 16,00, daca pana atunci nu va fi rezolvat conflictul de munca.

Trenurile de metrou nu au circulat nici joi dimineata, in intervalul orar 4,00 - 6,00, in urma declansarii unei greve de avertisment de catre USLM.

Citeste si:
Un calator si-a prins piciorul intre usile trenului de metrou
Incident la metrou: Un...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Firea pune sef la Administratia Spitalelor un fost director Apa Nova