Peste 250 de sindicalisti si reprezentanti ai comerciantilor de la metrou au solicitat, marti, in cadrul unui protest, demisia ministrului Transporturilor, Lucian Sova, precum si a directorului general al Metrorex, Dumitru Sodolescu, amenintand cu declansarea grevei generale daca problemele cu care se confrunta Metrorex nu vor fi rezolvate, potrivit Agerpres.

"O sa vorbesc pana o sa mai pot impotriva acestor nemernici. As vrea sa-i salutam pe acesti rataciti in tranzitie, niste oameni impotriva oamenilor. Marele ministru din cei 23 de pana acum si marele director din cei 20 de pana acum sa-si dea mana si sa plece, sa-si vada de treaba lor ca ne-au mintit destul, in doar patru luni, de cand au venit. Au reusit sa schimbe organigrama, sa treaca oamenii in spatele conducatorilor, oamenii care muncesc si care asigura siguranta circulatiei, in spatele a doua-trei Directii, cate au vrut ei sa obtina. Au facut aceasta magarie pentru a-si promova pe linie politica personala diversi oameni in functii", a afirmat Ion Radoi, presedintele Unitatii Sindicatului Liber Metrou (USLM).

Liderul sindical a mentionat, totodata, in fata protestatarilor, ca mandatul de director interimar al actualului director al Metrorex a fost depasit.

"Domnule presedinte al celui mai mare partid din tara (Liviu Dragnea, n.r.), respectati legea si puneti-i si pe ceilalti sa respecte legea! Nu veniti impotriva unei legi organice, nu ordinare, care este urmatoarea dupa Constitutie. Vorbim despre Legea 62, cea care consfinteste Contractul Colectiv de Munca si ne spune ca nu ratacitii in tranzitie trebuie angajati la metrou, ci oameni de specialitate, cu minim 12 ani vechime in domeniu. O alta lege este 111 pe care ati promovat-o in 2016. Legea spune ca in cazul in care au fost delegate atributiile intreprinderii publice, iar postul de director ramane vacant, Consiliul de Administratie numeste provizoriu un director pana la finalizarea procedurii de selectie pe o durata a mandatului de patru luni, cu posibilitatea de prelungire pentru motive temeinice, pana la maxim sase luni. Acest individ (Dumitru Sodolescu, directorul general al Metrorex, n.r.) a depasit patru luni...", a transmis Radoi.

Radoi a adus in discutie situatia actuala a Alstom, unde pentru un numar de salariati mai mic valoarea cheltuielilor a crescut de patru ori, in comparatie cu situatia din anul in care sucursala din Romania fusese infiintata.

"Ii avem langa noi pe colegii de la Alstom, o firma improvizata pe interes financiar. De ce? Simplu: la vremea cand s-a infiintat aceasta firma, o latura a firmei franceze, avea 1.200 de salariati si ne costau cheltuielile cu intretinere, salarii etc, 10 milioane de euro. Acum avem 400 de salariati, toate trenurile noi, deci nu mai avem nevoie de aceeasi suma pentru piesele de schimb, si ne costa exact 40 de milioane de euro si ne-au adus un singur director. Oamenii sunt ai nostri, infrastructura este a noastra. Asta inseamna o conducere eficienta in viziunea lor", a spus liderul sindical.

La protestul organizat marti intre orele 12:00 - 14:00 in fata Ministerului Transporturilor, cei prezenti au afisat si scandat sloganuri impotriva ministrului Transporturilor si a sefului actual al Metrorex. "Stiati ca... ministrul Sova e maestru doar cu slova?", "Sodolescu a venit sa ia bani pentru partid", "Sodolescu la metrou/A impus un aer nou/Ce miroase a cavou"si "Demisia!" au fost doar cateva dintre mesajele transmise de catre protestatari.

Conform USLM, pe lista problemelor de trebuie rezolvate se afla: lipsa de personal, BVC insuficient (-95 de milioane de lei), noua organigrama a societatii, situatia contractului Alstom, situatia contractului Astaldi, situatia Clubului Sportiv muncitoresc Metrorex si situatia contractelor de asociere in participatiune dintre Metrorex si Sindomet, sindicatul care ii reprezinta pe comerciantii de la metrou.

Protestele sindicalistilor de la Metrorex, alaturi de cei ai reprezentantilor comerciantilor de la metrou, vor continua in zilele de 22 si 23 august - la sediul Ministerului Transporturilor, respectiv pe 28 si 29 august, in fata Guvernului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri