Comisia Europeana a solicitat Metrorex clarificari cu privire la cererea de finantare pentru proiectul "Magistrala 6. Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni (1 Mai - Otopeni)", unele aspecte fiind clarificate in urma unor discutii tehnice, iar informatiile suplimentare se vor gasi in raspunsurile pe care compania le va transmite in termen de doua luni.

"In decembrie 2017, Romania a solicitat Comisiei Europene, finantarea proiectului "Magistrala M6. Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni (1 Mai - Otopeni)" din fonduri europene, prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. In martie 2018, Comisia Europeana a transmis observatii si solicitari de clarificare cu privire la Cererea de finantare transmisa. In data de 14.03.2018, reprezentantii Metrorex, ai Ministerului Fondurilor Europene si ai Ministerului Transporturilor au avut o prima discutie cu reprezentantii Comisiei Europene cu privire la solicitarile de clarificare cerute de Comisia Europeana, in legatura cu acest proiect, care vizeaza, in principal, urmatoarele: - analiza optiunilor, fata de care s-au solicitat informatii suplimentare cu privire la variantele de traseu analizate; - justificarea valorii proiectului (costul total si costul unitar) raportat la costurile proiectelor similare de constructie a metroului din Bucuresti; - analiza cererii de transport, cu luarea in considerare a impactului realizarii celui de-al doilea terminal al Aeroportului Otopeni, rezultatele modelului de trafic, impactul asupra traficului pe DN1 pe perioada constructiei; - graficul de implementare a proiectului. In cadrul discutiilor tehnice, au fost clarificate mai multe aspecte legate de aceste solicitari si informatiile suplimentare se vor regasi in raspunsurile pe care Metrorex le va transmite in termenul solicitat de Comisia Europeana, respectiv 2 luni de la data primirii cererii de clarificare", precizeaza reprezentantii Metrorex.

Acestia au subliniat ca, in ceea ce priveste implementarea proiectului, in prezent se deruleaza procedura de achizitie privind obtinerea terenurilor prin expropriere si se continua actiunile prevazute prin Acordul de Imprumut incheiat cu JICA (Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei), in vederea demararii procedurii de achizitie publica pentru contractarea lucrarilor de structura.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde euro (TVA inclus) iar in acest moment finantarea este asigurata partial de (JICA), printr-un imprumut in valoare de aproximativ 330 milioane euro, partial din bugetul de stat.

Citeste si:
Marile proiecte de infrastructura din 2019: trenuri si aeroporturi
Retrospectiva | Marile...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Metroul spre Otopeni, blocat: Nici constructorul nu a fost ales