Filiala locala a Merck Sharp & Dohme (MSD) si-a ajustat in scadere bugetul alocat investitiilor pe anul acesta din cauza aplicarii taxei claw-back, care va afecta vanzarile de medicamente cu reteta, potrivit declaratiilor lui Steve Warner, directorul general al companiei farmaceutice.

„Am redus investitiile pentru 2012. Este vorba despre o reducere semnificativa, de doua cifre, incerc sa supravietuiesc intr-un mediu fara predictibilitate”, declara Steve Warner (foto), intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Incepand cu 2012, o noua versiune a taxei claw-back se aplica producatorilor farmaceutici prezenti pe piata romaneasca. Astfel, in calcularea noii taxe se iau in considerare cota piata (2/3) si cresterea vanzarilor (3/3) (vezi aici formula concreta de calcul), versiunea precedenta (aplicata incepand cu 1 octombrie 2011) referindu-se la consumul total de medicamente.

Warner, care a venit in Romania in aprilie 2011, este surprins de schimbarile legislative dese. Inainte, el a lucrat tot in cadrul companiei, in cadrul filialelor din Thailanda si Coreea de Sud.

„Cand locuiesti in tari atat de diferite, gasesti similaritati. Aici, am invatat in cateva luni cat altii in ani. Te trezesti luni cu un plan facut in weekend si pana marti totul se schimba”, povesteste directorul general.

Warner spune ca impredictibilitatea din sectorul economic duce la restrangerea investitiilor, chiar daca Romania ar avea, teoretic, premisele necesare pentru a atrage investitorii – cheltuielile pentru sanatate sunt la jumatatea mediei europene (de circa 200 de euro), iar procentul din PIB este semnificativ mai mic, de sub 4%.

„Romania a pierdut investitii, dar si din reputatie, pentru ca investitorii vor retine lipsa de transparenta, impredictibilitatea, asa ca isi vor lua banii si-i vor investi in alta parte”, este de parere seful MSD Romania.

El estimeaza ca vanzarile nete ale companiei pe care o conduce vor scadea anul acesta in comparatie cu cel precedent, din cauza aplicarii taxei claw-back.

„Ca in orice business, trebuie sa facem previziuni. Trebuie sa facem presupuneri despre impactul claw-back-ului. Adevarul este ca nu stim, dar trebuie sa spunem ce credem ca va fi. Credem ca va fi in jur de 20% din totalul vanzarilor de medicamente eliberate cu reteta medicala", precizeaza Warner.

In 2011, MSD (numita Merck & Co in Canada si SUA) a raportat vanzari de aproape 519 milioane de lei, precum si o cota de piata stabila, de 4,8%, clasandu-se pe locul al 7-lea in topul companiilor farma din Romania, potrivit datelor Cegedim. In fruntea ierarhiei se afla Sanofi (873,8 mil. lei), Roche (863,5 mil. lei) si Novartis (732.9 mil. lei).

Anul trecut, piata farmaceutica din Romania a avansat cu 12,4%, pana la 10,82 miliarde de lei (2,55 miliarde de euro), la pret de distributie.

MSD Romania va continua sa investeasca in arii terapeutice precum imunologie, reumatologie si hepatita C. Produsele din imunologie si reumatologie sunt totodata si cel mai bine vandute, Remicade (tratament pentru artrita reumatoida si a psoriazisului) fiind best-seller-ul companiei, conform datelor IMS Health aferente primelor 9 luni din 2011.

In Romania, MSD are circa 200 de angajati. Compania cu sediul in SUA are operatiuni in circa 140 de tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Bayer, inovatie si statul roman. Unde gresesc autoritatile romane?