Relaxat, mereu zambitor si deschis. Asa l-as putea descrie, in cateva cuvinte, pe Steve Warner (foto), americanul care conduce filiala locala a producatorului de medicamente Merck Sharp & Dohme (MSD).

Acum un an, i s-a propus sa vina in Romania, la mii de kilometri distanta de Coreea de Sud, acolo unde lucra tot pentru MSD, ca director de marketing si vanzari. Era o schimbare majora, cu siguranta mult mai mare decat cea experimentata anterior, cand plecase din Thailanda pentru postul din Coreea.

Warner spune ca nu a stat prea mult pe ganduri pentru ca toti expatii cu care vorbise pana atunci il asigurasera ca ii va placea aici. In plus, chiar si fetitele sale – ale caror poze stau la loc de cinste in biroul sau – erau incantate de Romania.

Orice discutie pe care o porti cu Steve – caci insista, ca orice american, sa-i spui pe numele mic – se leaga de familie, de echilibrul serviciu - viata personala. “De obicei, evit sa trimit e-mail-uri in Romania dupa orele de serviciu. Imi doresc ca angajatii mei sa aiba un bun echilibru viata personala – job”, imi zice managerul.

Citeste si:

Care este exemplul lui? Dimineata, inainte de micul-dejun, pe care il ia intotdeauna cu familia, isi verifica pe fuga e-mail-urile si isi stabileste prioritatile. Apoi isi duce fetitele la scoala, asa ca la 9 cel tarziu ajunge la birou, care se afla aproape de zona unde locuieste, de Pipera. Dupa ce citeste presa internationala si nationala – pe Internet mai ales – isi verifica repede agenda. Urmeaza intalnirile si sedintele, raspunsurile la mesajele care vin pe parcursul zilei si, uneori, cinele de afaceri.

In paranteza fie spus, cu cei de la sediul companiei la nivel international comunica aproape zilnic, iar de 2-3 ori pe luna prin teleconferinte sau videoconferinte. Mai rar, de 3-4 ori pe an, au loc si intalniri fata in fata, intr-o tara din Europa, unde se strang toti managerii din zona Balcanilor. Asa a reusit sa viziteze o parte din capitalele europene – a fost la Zagreb (Croatia), iar mai inainte la Ljubliana (Slovenia).

Warner prefera ca seara sa si-o petreaca alaturi de familie, acolo unde se simte cel mai bine. Imi arata poze pe telefonul mobil – cateva ipostaze de familie impreuna cu cel mai nou membru al sau, un catel de cateva luni.

Steve Warner spune ca ii place Romania, chiar daca misiunea sa ca manager este una dificila, pe o piata imprevizibila, intr-un sistem sanitar subfinantat. “Aici, am invatat in cateva luni cat altii in ani. Te trezesti luni cu un plan facut in weekend si pana marti totul se schimba”, concluzioneaza managerul.