Ministrul Transporturilor Alexandru Nazare a transmis ambasadorului Ungariei nemultumirea partii romane fata de prejudiciile pe care le produce firma ungara Vegyepszer atat prin nefinalizarea tronsoanelor angajate la centura Clujului, cat si prin deteriorarea lucrarilor partial realizate.
Nazare s-a intalnit cu ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, la intrevedere participand si reprezentanti ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, potrivit Mediafax.

"Sistarea completa a lucrarilor inca din luna noiembrie, declararea insolventei firmei Vegyepszer in paralel cu neplata subcontractorilor, au provocat pierderi materiale atat statului roman prin beneficiarii contractuali (CNADNR), cat si companiilor de dezvoltare de infrastructura din Romania. Este inacceptabil pentru Romania sa piarda atat veniturile la bugetul de stat pe care acest proiect le-ar fi adus, cat si impozitele si salariile pe care constructorii romani le-ar fi putut plati daca erau respectate obligatiile contractuale de catre firma ungara. Situatia ne nemultumeste profund si am transmis partenerilor maghiari aceasta nemultumire", a declarat intr-un comunicat ministrul Transporturilor.

Mai mult, spune ministrul, o banca ungara a blocat "din motivatii tehnice deloc credibile" recuperarea garantiei de buna executie la contractul cu Vegyepszer pentru reabilitarea DN 66, sectorul Rovinari - Bumbesti Jiu, contract reziliat.

In luna ianuarie, mai multe grinzi ale parapetului din beton care asigura consolidarea unui versant de pe centura de ocolire s-au deplasat in urma unei alunecari de teren cauzata de infiltratiile de apa.

Directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, a declarat ca este afectata o portiune de aproximativ o suta de metri.

Potrivit acestuia, cu toate ca firma constructoare, Vegyepszer, a anuntat DRDP Cluj in decembrie 2011 ca s-a declarat in insolventa, conducerea directiei si-a luat masuri de precautie odata cu semnarea contractului de executie a lucrarilor la centura de ocolire Valcele - Apahida.

"In contractul semnat cu Vegyepszer am cerut ca acestia sa aiba un sustinator, o firma mai mare, care sa preia eventualele lucrari in cazul in care se ajunge la astfel de probleme cum este insolventa. Firma lor sustinatoare este Keller, una dintre cele mai mari companii care se ocupa de foraje, si care a si executat forajele pentru lucrarile de stabilizare a versantului. Deci nu se pune deloc problema ca lucrarile de refacere a parapetului sa nu fie executate, iar acestea nu vor insemna cheltuieli suplimentare pe care sa le plateasca DRDP. Lucrarile se vor efectua in perioada urmatoare, imediat ce vremea o va permite", afirma Pantelimon.

Pe tronsonul trei al centurii de ocolire Valcele - Apahida au mai fost inregistrate de-a lungul timpului alunecari de teren in urma infiltratiilor de apa din cauza solului lutos, acestea impunand lucrari de consolidare care au dus la inregistrarea unor costuri suplimentare.

Lucrarile la centura de ocolire Valcele - Apahida, cu o lungine de aproximativ 24 de kilometri, au inceput in anul 2006. Traficul rutier a fost deschis in 21 octombrie 2011, in prezenta premierului Emil Boc, intreaga centura avand ca termen de finalizare in iunie 2012.

Costurile initiale ale lucrarii au fost de aproximativ 50 de milioane de euro si au ajuns la peste 115 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri