Romania ramane atractiva pentru investitorii straini, in contextul in care din ce in ce mai multe companii internationale analizeaza posibilitatea de a se reloca aici, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Ivan Lokere, CEO Alinso Group, dezvoltator Ploiesti West Park si Allianso Terminal.
Wall-Street.ro: Este Romania o piata atractiva pentru investitorii straini?

Ivan Lokere: Piata romaneasca ofera o multime de avantaje pentru investitorii straini, dar noi credem ca Guvernul ar trebui sa depuna un efort mai mare pentru imbunatatirea imaginii Romaniei si sa evidentieze oportunitatile de afaceri pe care le ofera.

Prin afacerea noastra oferim servicii complete care ajuta investitorii straini sa aleaga Romania in fata altor tari concurente, observam ca din ce in ce mai multe companii internationale iau in considerare Romania pentru planurile lor de relocare.

Un dezavantaj este ratingul relativ scazut de tara, care face dificil si costisitor imprumutul de bani in Romania.

Wall-Street.ro: Cum vedeti mediul de afaceri din Romania?


Ivan Lokere: Economia romaneasca a avut o crestere rapida, in special dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana. Desigur, dupa o crestere rapida este normal sa existe si o stagnare temporara.

Avantajele Romaniei raman in opinia mea, foarte puternice: datoria publica la un nivel scazut, un nivel scazut al taxelor, o piata interna puternica, disponibilitate de materii prime, localizare geografica excelenta, oameni cu un nivel de educatie ridicat si un background industrial puternic. Cred ca toate aceste puncte forte ar trebui comunicate mai mult pentru a imbunatati perceptia, din pacate destul de nefavorabila, pe care Romania o are in exterior.

Wall-Street.ro: Ce parere aveti despre piata romaneasca de logistica? Cum este Romania vazuta in regiune de industria logistica?

Ivan Lokere: Romania are cu siguranta capacitatea de a deveni un centru logistic puternic pentru Sud Estul Europei, are o piata interna mare si este bine pozitionata din punct de vedere geografic pentru a deservi pietele in crestere din Estul Europei, cele din Orientul Mijlociu si Europa de Vest. Industria logistica este unul dintre sectoarele aflate in continua dezvoltare, iar Romania este unul dintre punctele cheie pe harta logistica a Europei in momentul de fata.

Un centru important este la Ploiesti-Prahova, o regiune care va deveni punctul gravitational din Sud Estul Europei. Vedem din ce in ce mai multe companii FMCG plasandu-si centrele de distributie in regiunea Prahova, inclusiv in parcul nostru logistic.

Wall-Street.ro: A fost anul 2011 un an mai bun decat 2010? Cum a evoluat afacerea Alinso in 2011 pe piata locala?

Ivan Lokere: Atat 2010 cat si 2011 au fost ani foarte buni pentru noi. In 2011, in Ploiesti West Park am finalizat cateva proiecte importante: livrarea primei cladiri industriale cu certificat BREEAM, dedicata companiilor mici si mijlocii (18 000 mp, iunie 2011), livrarea unei cladiri dedicata in special companiilor mici, ce poate fi impartita in module de minim 300 mp (9 000 mp, august 2011), construirea la cerere a unei cladiri de 1.000 mp pentru Toro Company (august 2011); construirea primului depozit frigorific cu consum redus de energie din regiune (7.500 de locuri pentru paleti); finalizarea heliportului in cadrul parcului (august 2011).

De asemenea, am deschis oficial Allianso Terminal Ploiesti, primul terminal Inter-Modal de cale ferata independent din regiunea Prahova.

Credem ca in 2011 am reusit sa implementam conceptul „ one stop shop” pentru companiile care doresc sa se relocheze si prin acest pas am pus bazele pentru o viitoare crestere a Allianso in Romania.

Wall-Street.ro: Intentionati sa continuati investitiile in Romania pentru extinderea business-ului? Ce planuri aveti pentru 2012?


Ivan Lokere: Vom continua sa investim, avem in continuare o multime de cereri din partea companiilor interesate. De asemenea, vom continua sa investim in proiecte eco pentru a ramane trend setteri in acest domeniu.

Wall-Street.ro: Cine sunt clientii dumneavoastra in Romania?

Ivan Lokere: Chiar daca am inceput relativ recent business-ul in Romania, avem clienti precum Unilever, Lufkin Industries Inc, Toro Company, OTZ Logistics, British American Tobacco ,The Toro Company, Halliburton si Schlumberger.

Belgianul Ivan Lokere a venit in Romania in 2008 cand grupul Alinso cauta o locatie in Europa de Est pentru dezvoltarea unui parc industrial. Managerul a absolvit specialitatea inginerie chimica la Katholieke Universiteit Leuven, Belgia.

Grupul belgian Alinso, dezvoltatorul Ploiesti West Park, a inaugurat in decembrie 2011 primul terminal Inter-Modal de cale ferata independent din regiune, care va fi administrat in parteneriat cu Rail Cargo Austria.

Alinso Group gestioneaza un portofoliu substantial imobiliar, incluzand logistica, imobiliare comerciale si industriale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri