Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), pentru implementarea Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 este de peste 8,124 miliarde euro, la care se adauga contributia nationala in valoare de 1,972 miliarde euro. Din aceasta suma, ministerul se asteapta ca gradul de absorbtie sa depaseasca 50% la finalul acestui an.
„In ceea ce priveste valoarea platilor efectuate catre beneficiarii tuturor masurilor este de 3.462,56 mil. euro, reprezintand un grad de absorbtie de 34% din alocarea 2007-2013 aferenta intregului Program”, au spus oficialii ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale pentru wall-street.ro, adaugand ca la aceasta suma „se adauga avansul incasat in anul 2008 de catre Romania din bugetul Uniunii Europene, in vederea asigurarii finantarii necesare demararii si derularii Programului in valoare de 561,58 mil. euro”.

Spre ce tipuri de proiecte s-au dus cele mai multe fonduri din PNDR

Potrivit unei statistici a Autoritatii de management pentru PNDR, bazate pe datele inregistrate in tabelele de monitorizare, la 22 decembrie anul trecut, erau incheiate contracte sau intelegeri de finantare pentru 46.208 de proiecte.

Cele mai multe proiecte care aveau contracte sau intelegeri de finantare incheiate se incadrau in masura 141, adica sprijinirea fermelor de semi-subzistenta, cu peste 33.700 de proiecte, valoarea totala fiind de peste 252 milioane euro. Cea mai mare suma insa, peste 1, 5 mld. euro a fost distribuita pe 600 de proiecte de renovare si dezvoltare a satelor.

Instalarea tinerilor fermieri, masura 112, a atras al doilea cel mai mare numar de proiecte finantate, peste 5.600. Valoarea acestora se ridica la 115,6 milioane euro, din care platile efectuate au fost de 74,8 milioane.

Ca valoare, domeniile care au atras cei mai multi bani, dupa renovarea si dezvoltarea satelor, sunt modernizarea exploatatiilor agricole, masura 121, cu 690 milioane euro si cresterea valorii adaugate a produselor agricole, masura 123, unde valoarea depasea 497 milioane euro la finalul anului trecut.

2011, an record la plati efectuate

"Platile aferente angajamentelor bugetare se fac pe principiul N+2 (art. 29 din Regulamentul 1290/2005 privind finantarea Politicii Agricole Comune), principiul aplicandu-se pentru prima data la sfarsitul anului 2010 pentru alocarea anului 2008, aceasta fiind pe deplin utilizata astfel ca nu s-a produs dezangajare. De asemenea, alocarea anului 2009 cu termen de dezangajare sfarsitul anului 2011, a fost pe deplin utilizata”, spun oficialii ministerului.

Retail jobs Totodata, pana la acest moment, a fost utilizat un procent de 50,4% din alocarea anului 2010, alocare ce trebuie utilizata pana la sfarsitul anului 2012.

In anul 2011, au fost inregistate cele mai multe plati efectuate, respectiv 1,571 miliarde euro, aproximativ 47% din valoarea platilor efectuate in perioada 2008-2011, reprezentand varful cel mai ridicat de plata de la lansare pana in prezent. In primul trimestru al anului 2011, valoarea platilor efectuate a fost de 158,56 mil. euro, au spus oficialii MADR.

Pentru anul 2012 se estimeaza sa se efectueze plati in valoare de circa 1,733 miliarde euro, din care 1,409 miliarde euro de la Comisie si aproximativ 324 milioane euro de la Bugetul de Stat, suma care va conduce la un grad de absorbtie de peste 50% din alocarea 2007-2013 aferenta intregului Program. In primele doua luni ale anului s-au efectuat plati in valoare publica de 106 milioane euro, potrivit datelor transmise Wall-Street de catre MADR.

De altfel, una dintre primele masuri luate de ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a fost directorului general al Directiei Generale – Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit (DG – AMPOP), Gheorghe Vacaru, si inlocuirea acestuia, pe o perioada determinata, cu Marisanda Piriianu.

„Am decis sa inlocuim conducerea Autoritatii de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit (AM-POP) din Ministerul Agriculturii intrucat platile pe acest program au fost suspendate temporar din 17 ianuarie a.c.”, a explicat ministrul, anterior.
Fuia a precizat ca noua conducere trebuie sa prezinte pana pe data de 15 martie 2012 planul de eficientizare a acestei directii si sa inceapa demararea platilor pentru pescuit.
Citeste si:
Fostul ministru Stelian Fuia, condamnat la patru ani de inchisoare
Fostul ministru Stelian Fuia,...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri