Cele 8 prioritati din Ministerul Agriculturii in 2012

Noul ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale, Stelian Fuia are planuri mari pentru acest an. Printre obiective se numara cresterea gradului de absorbtie si realocarea fondurilor UE spre domenii mai accesate de catre beneficiari.Cresterea gradului de absorbtie pana la sfarsitul anului 2012 la peste 50% reprezentand plati catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala in valoare de circa 1,7 mld. euro (din care FEADR 1,4 mld. euro si 300 mil. euro buget national).

Pana in prezent, de la inceputul anului au fost efectuate plati in valoare publica de 127,55 mil. euro, din care 102 mil. euro reprezinta plati FEADR.

De la inceputul anului 2012 au fost rambursate sume FEADR de la Comisie in valoare de 461 mil. euro pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

Finalizarea negocierii cu Comisia Europeana si aprobarea in cel mai scurt timp posibil a modificarilor PNDR transmise in 14 septembrie 2011. Astfel, in perioada 13-14 februarie 2012 au avut loc discutii intre reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cei ai Comisiei Europene, ocazie cu care au fost agreate, in principal, urmatoarele propuneri de modificare ale Programului National de Dezvoltare Rurala:

1.Realocari de fonduri de la masurile cu grad scazut de absorbtie (M 511 - Asistenta tehnica, M 142 - Grupuri de producatori, M 111 – Formare profesionala) catre masuri cu grad crescut de vizibilitate si accesare (M 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, M 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, M 215 „Bunastarea animalelor”, M 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” si Leader). Suma se ridica la circa 740 mil. euro.

2.Cresterea intensitatii sprijinului pentru investitii in activitati non-agricole pana la 85% in cadrul masurilor 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” si 313 „Incurajarea activitatilor turistice” (pentru activitati productive, agro-turism si activitati recreationale).

3.Introducerea unei alocari separate pentru implementarea standardelor la masurile 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” si 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”.

4.Facilitati suplimentare pentru beneficiarii masurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” incepand cu sesiunea de depunere a proiectelor desfasurata in perioada 28 noiembrie 2011-13 ianuarie 2012:cresterea nivelului sprijinului acordat pentru instalare pana la 40.000 euro si modificarea nivelului minim de pregatire al solicitantului prin extinderea si la absolventii de scoli profesionale avand alte specializari decat agricol, veterinar si economic cu profil agricol, cu conditia efectuarii unui curs de formare in unul din aceste domenii.

In data de 24 februarie a.c., autoritatile romane au transmis neoficial Comisiei Europene propunerea de modificare a PNDR agreata, urmand ca in cel mai scurt timp sa obtinem acordul din partea autoritatilor europene. Cu aceasta ocazie, dorim sa multumim Comisiei Europene pentru sprijinul acordat in negocierea si modificarea Programului National de Dezvoltare Rurala.

Utilizarea fondurilor disponibilizate in cadrul masurii 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurale si punerea in valoare a mostenirii rurale” pentru finantarea proiectelor eligibile ramase nefinantate in cadrul ultimei sesiuni de depunere desfasurata in perioada 15 iunie-31 iulie 2009, datorita epuizarii alocarii totale aferente masurii.

In acest sens, MADR, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala - AM PNDR a consultat Comisia Europeana cu privire la intentia de a finanta din disponibilul identificat proiectele eligibile nefinantate cu respectarea ierarhizarii si departajarii proiectelor;

In prezent, au fost definitivate si aprobate prin Ordin de ministru procedurile de lucru pentru reevaluarea proiectelor eligibile ramase fara finantare aferente masurii 322, urmand a fi parcurse etapele procedurale necesare pentru selectia suplimentara a proiectelor.

Organizarea in perioada 1 martie-20 aprilie a.c. a unei sesiuni de depunere pentru Grupurile de Actiune Locala, cu o alocare totala de de circa 199 mil. euro, urmand a fi selectate un numar de circa 70 de GAL-uri.

In prezent, din cele 81 de GAL-uri care au fost selectate in urma sesiunii desfasurate in perioada 1 septembrie-15 noiembrie 2010, 79 au semnat contractele de finantare.

Lansarea pentru prima data, in perioada 2-30 aprilie a masurii 122 „Imbunatatirea valorii economice a padurii”
, cu o alocare de 25 milioane euro. Prin lansarea acestei masuri se urmareste cresterea valorii economice si ecologice a padurii prin ameliorarea compozitiei arboretelor cu specii valoroase, indigene, prin utilizarea de echipamente eficiente de recoltare si plantare, precum si prin desfasurarea altor activitati specifice in scopul gestionarii durabile a padurilor.

Monitorizarea procesului de verificare si avizare a dosarelor de achizitii atat pentru beneficiarii privati cat si pentru beneficiarii publici, in vederea accelerarii implementarii proiectelor cu impact asupra cresterii absorbtiei cat si pentru a evita depasirea termenelor de implementare a proiectelor si a intarzierilor.

Remedierea problemelor pe care beneficiarii PNDR le intampina in contractarea creditelor pentru investitiile pe care le realizeaza, prin elaborarea unui proiect de act normativ care vizeaza crearea unui fond de creditare pentru beneficiarii PNDR. In plus, pentru garantarea creditelor este pus la dispozitia beneficiarilor masurilor private din PNDR un instrument de garantare derulat cu fonduri europene, prin Fondul de Garantare al Creditului Rural care sustine 80% din valoarea creditului.

Lansarea oficiala a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala in data de 15 martie.

RNDR a inceput sa functioneze de la inceputul anului 2012. RNDR reprezinta o oportunitate pentru toti actorii din spatiul rural prin promovarea unui flux eficient de informatii, schimburi de idei si bune practici in vederea crearii unei economii agricole si forestiere bazate pe exploatatii care trebuie sa se angajeze pe calea modernizarii, dezvoltarii unei agriculturi care sa favorizeze biodiversitatea si conservarea mediului, imbunatatirii calitatii vietii si dezvoltarii economice in spatiul rural precum si pentru imbunatatirii guvernantei locale.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri