Programul guvernamental de stimulare a tinerilor intreprinzatori a avut un prim an promitator, aproape toti banii au fost absorbiti, peste 500 de firme au primit finantari nerambursabile de la stat si mii de locuri de munca au fost create. Statistic,lucrurile arata bine. In realitate, situatia nu este chiar atat de roz, sunt tineri care se gandesc sa renunte la proiecte si altii care asteapta semnarea finantarii cu banca de aproape un an.
Service-ul auto, companiile de constructii si patiseriile sunt afacerile preferate de tinerii care au hotarat sa isi infiinteze SRL-D-uri si astfel sa beneficieze de facilitatile oferite de statul roman, cum ar fi scutirea de contributii salariale pentru 4 angajati si chiar finantari nerambursabile care pot ajunge la 10.000 euro. In total, 548 de firme au primit finantari nerambursabile si sunt in prezent in proces de decontare.

Din aceste proiecte finantate, 20% sunt in faza finala a decontarii, a spus Dumitru Nancu, vicepresedinte AIPPIMM, pentru wall-street.ro. Astfel mare parte din bani inca nu au ajuns efectiv in mainele celor care au infiintat aceste business-uri.

Problema nu este insa in curtea Agentiei pentru Implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), din contra agentia a fost “laudata” de toti tineri intervievati de wall-street.ro. O surpriza, in conditiile in care de obicei orice initiativa a unei institutii de stat este urmata de o suita de nemulturimi. Acum, insa, evaluarile, aprobarile si semnarile de contracte au loc repede la stat, comparativ cu ceea ce se intampla la banca, asa ca nemultumirile s-au orientat catre aceste institutii. Tinerii intervievati spun ca au intampinat probleme cand a venit vorba luarii banilor de la banca, fie ca este vorba de credite garantat de stat, fie ca este vorba de imprumuturi pentru cheltuielile nedeductibile, cum ar fi TVA-ul.

Cu statul merge brici, problema e la banca

“Intr-adevar din feed-backul pe care l-am primit si noi de la solicitanti, cele mai mari probleme au fost intampinate in zona de finantare, in special pe partea de cheltuieli nedeductibile”, admite Nancu.

“Noi am luat toate masurile necesare astfel incat accesul la finantare sa fie cat mai facil. Oferim finantari pentru salarii, chirii, garantarea unei parti din credit, banca este insa suverana la ea in curte”, spune Nancu. “Este normal ca cel care vrea sa faca afacere sa vina si el cu o parte din bani, dar, in plus, pentru cheltuielile nedecontabile, banca a pregatit un produs special”, a adaugat Nancu.

Agentia a semnat pentru acest proiect conventie cu o singura banca, anul trecut, CEC Bank. Anul acesta licitatia pentru banci este in prezent in derulare.

Isabela Constantinescu a infiintat anul trecut SRL-Dul Bid Top Solution, o companie de consultanta pe fonduri europene orientata in special pe zona de implementare a proiectelor. Isabela a primit 10.000 euro nerambursabili, acum urmand sa deconteze ultimii bani. “Nu am apelat la un credit bancar pentru ca puteam acoperi restul sumei din cash flow-ul companiei, fiind deja operationali. Cunosc insa oameni care au semnat in aprilie anul trecut contractul de finantare si acum au inca dosarele in evaluare la banca”, spune Isabela Constantinescu.

"Personal nu am intampinat nicio dificultate in acest program. Totul a mers foarte repede la agentia pentru IMM-uri. Singurele intarzieri, insa de doar o saptamana, au aparut la primul decont. Am ajuns la banca si nu aveau formulare, nu aveau proceduri. Probabil si pentru ca sunt foarte aglomerati fiind o singura banca in program”, a adaugat Isabela Constantinescu. Toate decontarile din program se fac prin intermediul bancii cu care s-a semnat conventia.

Topul afacerilor infiintate de tineri


Nici statul nu este perfect, in opinia unor specialistii fondurile ar trebui sa fie mai mari pentru acest program.

Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, asociatia care a luptat pentru introducerea unei legi pentru sprijinirea tinerilor antreprenori, spune ca ordonanta de urgenta prin care a intrat in vigoare acest program a fost mai mult decat binevenita, mai ales ca exista mai multe avantaje pentru companii dincolo de banii de la stat.

Jianu a explicat, insa, ca in opinia sa, cel mai mare neajuns este suma mica pe care statul o pune la bataie pentru finantarea programului, 5 milioane de euro in 2011 si tot atat in 2012. “Sunt mii de firme infiintate si doar cateva sute pot primi finantare”, spune Jianu.

Programul, intr-adevar un stimulent pentru inceperea afacerilor

Totusi, tinerii beneficiari privesc programul cu ochi buni, chiar daca nu au primit bani de la stat. Ionut Dumitru, un alt tanar care a hotarat sa inceapa un Srl-D este optimist ca anul acesta va primi bani prin programul de stimulare a tinerilor. Acesta a infiintat compania WebVenture Interactive, o firma de marketing online, care are deja activitate si cativa clienti. „Cum avem deja activitate si profit pe primul an speram sa obtinem repede finantarea bancara”. WebVenture s-a inscris in program si anul trecut, dar avea deja un numar de ordine cifrat la peste 1.000, asa ca anul acesta a hotarat sa aplice din nou si se afla printre primii candidati. Dosarul le-a fost admis la evaluare.

Business planul WebVenture Interactive prevede afaceri de 600.000 euro in al cincilea an. „Un lucru important in acest program consider ca este faptul ca impune realizarea unui business-plan, ceea ce te ajuta foarte mult pe tine ca intreprinzator, fie ca primesti, fie ca nu banii de la stat. In Romania este la moda sa incepi afaceri ad-hoc, dupa ureche, asa chiar ajungi sa iti pui niste probleme”, spune reprezentantul WebVenture.

Dumitru spune ca ar fi inceput acest business oricum, insa programul guvernamental l-a motivat pentru ca „nimeni nu finanteaza un start-up”.

Daca WebVenture Interactive si Bid Top Solution sunt companii care si-au inceput activitatea, in alte tipuri de business-uri, antreprenorii sunt blocati de lipsa sau intarzierea finantarii.

Cei fara activitate si fonduri proprii se gandesc chiar sa lase balta planurile de afaceri aprobate

Oficialii unui SRL-D din Sibiu cu activitati in productia de brichete si peleti din rumegus de lemn, se gandesc sa renunte la business pentru ca nu reusesc sa obtina un credit pentru cheltuielile nedeductibile.

Compania a semnat contractul pentru cei 10.000 de euro de la stat intr-un proiect in valoare totala de 65.000 euro plus TVA. TVA-ul de 24% reprezinta cheltuieli nedeductibile in program, asa ca antreprenorul trebuie sa vina ori cu surse proprii, ori cu un alt credit care sa acopere suma. „Am incercat sa garantam cu o proprietate. Ne-am dus din banca in banca. Pana la urma am gasit pe cineva care a fost dispus sa ne dea banii. Initial ne-au zis ca este buna proprietatea ca garantie, pe urma au zis ca este la 25 KM de localitate si nu la 20 KM si astfel nu putem primi finantare. Singura sansa este vanzarea casei parintilor, ceea ce poate aduce fondurile necesare. Nu birocratia este problema, cu statul a mers usor, problema sunt bancile”, spun reprezentantii firmei sibiene.

Ei au mentionat ca aceasta idee este una veche, familia dorind sa infiinteze business-ul de mult timp. "Acum s-a ivit o oportunitate si in ceea ce priveste banii necesari", spune antreprenorul.

Topul judetelor, ca numar de SRL-D-uri infiintate


Intr-un alt caz, o mica afacere din domeniul restaurantelor a fost blocata luni de zile ca urmare a intarzierilor de la banca.

Andreea Beca, fost manager de dezvoltare al unei companii de retail, si-a dat demisia anul trecut din functia de conducere pe care o ocupa pentru a incepe un proiect antreprenorial intr-un domeniu care o pasioneaza, gatitul. Ea vrea sa infiinteze un mic bistro, cu 10 mese, in care sa serveasca mancare sanatoasa, gatita in casa. A facut un curs de bucatar, s-a dus in practica 3 luni intr-un restaurant si, in plus, a facut si un curs de nutritie pentru a se pregati pentru acest business.

Pentru a-si indeplini visul a trebuit insa sa astepte un an. Din momentul depunerii proiectului, pana la momentul obtinerii finantarii a trecut un an. Andreea Beca a obtinut imprumutul prin programul Start, un proiect guvernamental mai vechi de sprijinire a tinerilor intreprinzatori, insa a depus un dosar si pentru programul de stimulare a tinerilor. „Anul trecut am depus tarziu pentru programul de stimulare si aveam un numar de ordine undeva la peste 1.000. Acum am depus din nou pentru acelasi proiect. Am trecut in proiect cateva obiecte care nu sunt in proiectul deja finantat prin Start si cum ghidul imi permite sa renunt la o parte din cele scrise in proiectul initial, daca se aproba si prin acest program pot sa mai obtin niste fonduri suplimentare”, povesteste Andreea Beca.

„Nu ma astept sa fiu milionara dupa acest business, daca obtin veniturile pe care le aveam in corporatie este perfect”, spune Andreea Beca despre afacerea de 150.000 lei pe care spera sa o inceapa cat mai curand.

Desi sunt si nemultumiri legate de dinamica cu care se misca dosarele la banca sau fondurile disponibile in program, aceasta initiativa din Romania este dorita si de tarile vecine.

Ungurii vor sa importe legislatia tinerilor intreprinzatori din Romania

Potrivit lui Jianu modelul acestei legi ar putea fi exportat in Ungaria. “Noi le-am trimis legea tradusa colegilor de la asociatia tinerilor antreprenori din Ungaria, iar ei doresc ca statul ungar sa dea o lege similara”, spune Jianu, adaugand ca ungurii cer un buget de 20 mil. euro.

Conditii pentru a participa la proiect?Tinerii in varsta de pana la 35 de ani pot primi finantare nerambursabila daca angajeaza cel putin doua persoane si reinvestesc anual 50% din profit.

In plus, tinerii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru salariati.

De asemenea, tinerii vor primi garantii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in limita sumei de 80.000 de euro, pentru finantarea planurilor de afaceri acceptate de agentie.

In Romania, una din patru firme care are un asociat unic este detinuta de tineri cu varsta pana in35 de ani. Peste jumatate din antreprenori au varste intre 36 si 55 ani, iar 20% au peste 56 de ani., conform unor date prezentate, anterior, de Andreea Paul, consilierul de stat al premierului Ungureanu.

Printre proiectele lansate de stat pentru sustinerea antreprenorilor tineri se numara programul pentru tinerii debutanti (inceput anul trecut) prin care intreprinzatorii cu varste pana in 35 de ani primesc fonduri nerambursabile de pana la 10.000 de euro, dar nu mai mult de jumatate din valoarea proiectului de investitii, programul „Start” si "Mihail Kogalniceanu".

Peste 1.500 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental in anul 2011 prin aceste trei programe.

Fondurile alocate vor ajunge la peste 100 mil. lei in acest an, in crestere fata de anul trecut cu circa 40%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri