Sefii Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) si Romgaz (SNG), trei dintre cele mai mari si profitabile companii controlate de statul roman, au castigat anul trecut sume care in general depasesc 1 mil. lei, majoritatea banilor provenind din bonusurile de performanta. Lider este Petru Vaduva, directorul general Transgaz, care a incasat 1,78 mil. lei (400.000 euro*), adica peste 1.500 euro pentru fiecare zi lucratoare din 2015.

Salariul brut lunar al sefului Transgaz este de 24.224 lei (290.000 lei anual), iar la aceasta suma s-au mai adaugat bonusuri de performanta in valoare de 1,49 mil lei, totalul ajungand astfel la 1,78 mil. lei.

Potrivit schemei de remunerare a companiei, Petru Vaduva ar fi trebuit sa incaseze anul trecut 3,41 mil. lei (767.000 euro*), insa la recomandarea firmei specializate in recrutarea resurselor umane responsabila pentru selectarea membrilor Consiliului de Administratie, cuantumul bonusurilor anuale pentru CEO si membrii board-ului a fost puternic redus, cel mai lovit fiind Petru Vaduva.

Pentru ce sunt acordate bonusurile la Transgaz?

Pe langa salariul fix, CEO-ul Transgaz are dreptul sa primeasca si o componenta anuala variabila remuneratiei, calculata pe baza evolutiei unor criterii de performanta. Respectivele criterii vizeaza depasirea tintelor din bugetul anual prevazute in cazul EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare), al investitiilor si al reducerii cheltuielilor de exploatare.

In 2015, Transgaz a depasit nivelul bugetat al EBITDA, dar nu a reusit sa atinga nivelul bugetat de investitii. Compania si-a redus insa cheltuielile de exploatare cu 193,1 mil. lei. Potrivit structurii de remuneratie a companiei, 3% din aceasta suma economisita este distribuita sub forma de indemnizatie variabila directorului general, membrilor consiliului de administratie si presedintelui companiei – Ion Sterian.

Citeste si:
Medicii români, vânați de clinicile din străinătate pentru salarii...
Medicii români, vânați de...

Cele 3 procente reprezinta un total de 5,79 mil. lei. 54% din aceasta suma (3,12 mil. lei), ar fi trebuit sa ii revina directorului general, in vreme ce presedintele trebuia sa incaseze 13% (753.000 lei), iar ceilalti trei membri ai board-ului cate 11% fiecare (637.000 lei). Bonusurile au fost insa reduse la recomandarea firmei de recrutare pana la 1,49 mil. lei (directorul general), 610.000 lei (presedinte), respectiv cate 238.000 lei pentru ceilalti trei membri ai CA (Radu Cernov, Bogdan Iliescu si Andrei Rizoiu).

Transgaz a avut in 2015 un profit net de 488,7 mil. lei, in scadere cu 2,7% fata de anul anterior, in timp ce veniturile au urcat cu 0,5%, pana la 1,66 mld. lei.

Transelectrica – Directorii platiti in functie de evolutia pe bursa a actiunilor. CEO-ul are 288.000 lei “in mana” si mai asteapta inca 871.000 lei

Ca si in cazul Transgaz, Toni Teau, presedintele directoratului Transelectrica, are de asemenea o indemnizatie fixa lunara de 24.000 lei (288.000 lei anual) brut.

Felul in care sefii Transelectrica (TEL) sunt bonusati este insa diferit in comparatie cu situatia de la transportatorul de gaze. Astfel, toti membrii directoratului Transelectrica, precum si membrii Consiliului de Supraveghere, primesc in fiecare an si asa-zise “optiuni pe actiuni virtuale (OAVT)”. Fiecare OAVT are un pret ce variaza in functie de evolutia actiunii Transelectrica pe bursa, dar si in functie de dividendele distribuite de companie.

Citeste si:
OMV Petrom ar putea deveni operator al perimetrului Neptun Deep din...
OMV Petrom va deveni...

Numarul de OAVT pe care fiecare reprezentant al companiei il primeste variaza in functie de numarul de zile de mandat, dar si in functie de prevederile contratelor de mandate semnate (in cazul directoratului).

Pana la 15 noiembrie, toti membrii directoratului Transelectrica au depus cereri pentru valorificarea primei transe de OAVT, cu exceptia lui Ion Smeeianu. Pentru prima transa de OAVT, CEO-ul Toni Teau ar trebui sa primeasca 467.000 lei. Acesta mai are insa de incasat optiuni in valoare de 404.000 lei, aferente celei de-a doua transe, ceea ce inseamna ca totalul bonusurilor pe care ar trebui sa le incaseze ajunge la 871.000 lei.

Profitul net al Transelectrica a urcat cu 0,8%, in 2015, pana la un nivel de 360 mil. lei.

Romgaz – CEO-ul Virgil Metea a incasat 933.000 lei in 2015

Virgil Metea, directorul general al Romgaz, a avut anul trecut un salariu net de 23.600 lei/luna (283.000 lei anual). Ca si in cazul Transgaz, bonusurile acestuia depind de indeplinirea indicatorilor de performanta, dar si de realizarea unui profit net care sa fie cu minim 0,4% mai mare decat profitul net bugetat pentru respectivul an.

Citeste si:
Final de an peste așteptări pentru marile companii românești
Final de an peste așteptări...

Printre indicatorii de performanta prevazuti se afla EBITDA, cifra de afaceri, raportul dintre cheltuielile si veniturile din exploatare si volumul de resurse geologice.

In aceste conditii seful Romgaz a primit in 2015 o suma de 444.000 lei pentru indeplinirea indicatorilor de performanta si 58.000 lei pentru indeplinirea tintei de profit net. La acesti bani s-au mai adaugat 148.000 lei, suma ce reprezinta remuneratia pentru rezultatele financiare aferente ultimului trimestru din 2014, totalul bonusurilor incasate de Virgil Metea ajungand astfel la 650.000 lei.

Romgaz a inchis anul 2015 cu un profit net de 1,19 mld. lei, in scadere cu 17%, insa chiar si asa a fost a treia cea mai profitabila companie de pe Bursa de Valori Bucuresti anul trecut, dupa Banca Transilvania si Oltchim. Romgaz este totodata cea mai profitabila companie de stat romaneasca in 2015, depasind Hidroelectrica.

* calculat la cursul mediu leu/euro in 2015 (4,45 lei/euro)

Sursa foto: Shutterstock / Marian Weyo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri